Međunarodni dan muzeja predstavlja poseban dan za međunarodnu muzejsku zajednicu. Na ovaj dan muzeji planiraju različite kreativne događaje i aktivnosti vezanih za temu Međunarodnog dana muzeja koja je svake godine drugačija. Tog dana se posebno skreće pažnja javnosti i ističe važna uloga muzeja kao institucija koje služe društvu i njegovom razvoju.

Cilj Međunarodnog dana muzeja je da podigne svest o tome da su muzeji važno sredstvo kulturne razmene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumevanja, saradnje i mira među narodima.

Deo postavke u njujorškom MET-u (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Događanja se organizuju oko 18. maja i mogu trajati jedan ili više dana. Tokom vremena se sve više institucija kulture pridružuje obeležavanju Međunarodnog dana muzeja.

Godine 2019. učestvovalo je više od 55.000 muzeja iz oko 150 zemalja u svetu. Od 1992. godine se obeležava specifično i svake godine ima neku globalnu temu koje se svi pridržavaju, podaci su objavljeni na Wikipedia.

Muzeji organizuju izložbe i promotivne kampanje. Povodom tog dana muzeji nude slobodan ulaz kao i produženo radno vreme. Osnovna ideja Međunarodnog dana muzeja je da istakne važnost muzeja za kulturnu razmenu. To podrazumeva potenciranje i unapređenje saradnje između različitih kultura i naroda.

Narodni muzej Užice

Narodni muzej Užice (NMU), regionalni je muzej nadležan za teritoriju osam opština Zlatiborskog okruga: Užice, Bajinu Baštu, Kosjerić, Požegu, Arilje, Čajetinu, Novu Varoš i Sjenicu. Formiran je 12. jula 1946. god, najpre kao Muzej ustanka 1941.

Narodni muzej je osnovan 29. aprila 1963. godine i u njegov su sastav ušli Muzej ustanka 1941. i Zavičajni muzej.

Narodnom muzeju je 1979. god. prenet na upravljanje i korišćenje Memorijalni kompleks Kadinjača, koji je jedan period samostalno funkcionisao (1991-2002). Ponovo ulazi u sastav NMU 2002. god.

U okviru NMU nalaze se stručna odeljenja za arheologiju, etnologiju, istoriju i istoriju umetnosti, pedagoška služba, stručna biblioteka, konzervatorske radionice, fotolaboratorija, služba za opšte, materijalno i finansijsko poslovanje i služba za pomoćno-tehničke poslove.

Sa jedne od ranijih izložbi u Narodnom muzjezu Užice (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Stručnjaci Muzeja bave se naučno-istraživačkim i muzejsko-istraživačkim radom, obradom muzejskih predmeta, konzervatorsko-restauratorskim i snimateljsko-dokumentacionim radom, izložbenom i izdavačkom delatnošću, prosvetno-pedagoškim i informativno-marketinškim radom, pružaju usluge korisnicima muzejskog materijala i sarađuju sa srodnim ustanovama. Muzejski materijal razvrstan je u više arheoloških, etnoloških, istorijskih, umetničkih i numizmatičkih zbirki.

Pored zaštite pokretnih kulturnih dobara, Narodni muzej Užice se se bavi i zaštitom nepokretnih kulturnih dobara. U periodu od 1994. godine do 1998, urađena je kompletna konzervacija, restauracija i revitalizacija manastira Uvac (SO Čajetina).

U 2012. godini završen je projekat rekonstrukcije-izgradnje crkve brvnare u Sevojnu. Izvršena je restauracija rodnih kuća i spomen-soba poznatih ličnosti i narodnih heroja (Dimitrija Tucovića, Steve Čolovića), kao i spomen česama na Popovoj vodi, u Velikom parku u Užicu (Ružića česma) i drugih spomen obeležja.

U dve zgrade Muzeja nalaze se stalne postavke: „Užice, nastanak i razvoj“, „Užička republika 1941.“, „Legat slikara Mihaila Milovanovića“ i „Istorija Namenske proizvodnje u Užicu od 1928. do danas“. U podzemnim tunelima nalazi se stalna postavka „Partizanska fabrika oružja i municije 1941.“

Deo iz Legata Mihaila Milovanovića (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

U Jokanovića kući, kao sastavnom delu muzejskog kompleksa, nalazi se stalna postavka „Gradska kuća s kraja XIX i početka XX veka“, a na Kadinjači, u okviru spomen-doma, „Radnički bataljon u borbi na Kadinjači“ i „Užički kraj u NATO agresiji“.

Od 30. aprila 2009. god. u okviru organizacije rada Narodnog muzeja Užice je i prezentacija hidroelektrane „Pod Gradom“.

U sklopu Narodnog muzeja Užice nalazi se i Zavičajno odeljenje Muzeja u Novoj Varoši, navedeno je na stranici Narodni muzej Užice.

Narodni muzej u Beogradu

Svojevremeno je za postavku u Narodnom muzeju u Beogradu, koji nije radio punih 15 godina, vladalo veliko interesovanje građana, na otvaranju, juna 2018. godine.

Pisali smo tada na Užicemedia: Narodni muzej Srbije otvoren je pre dva dana u Beogradu posle 15 godina, a otvaranju su prisustvovale brojne zvanice iz sveta kulture, državni i verski zvaničnici.

Obnova je trajala prethodne četiri godine, obnovljena je fasada, celokupna infrastruktura i sve što je potrebno da 11.000 kvadratnih metara bude u funkciji kulture.

Najpoznatiji svetski muzeji

Muzej Metropoliten u Njujorku (Foto:N.Tošić UžiceMedia)

Evo i liste najpoznatijih svetskih muzeja među kojima su Muzej Luvr u Parizu, Kineski nacionalni muzej u Pekingu, Nacionalni muzej vazduhoplovstva u Vašingtonu, Muzej Metropliten u Njujorku, Vatikanski muzej…

Hroniku kovid -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom aprila možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -