U Srbiji je ubijena sedma žena od strane partnera ili člana porodice u ovoj godini. Osim ubistava žena u porodično-partnerskom kontekstu, zabeleženi su: jedan slučaj u kome je žena ubijena od strane pljačkaša, jedan slučaj u kome su nadležne institucije ustanovile da se radi o prirodnoj smrti, jedan slučaj u kome je žena izvršila samoubistvo (ali nije moguće ustanoviti da li je prethodno trpela nasilje budući da njen identitet nije utvrđen), i jedan slučaj u kome nadležne institucije nisu još uvek utvrdile uzrok smrti. Ovom poraznom statistikom dočekujemo Dan sećanja na žene žrtve nasilja.

Danas, na Dan sećanja na žene žrtve nasilja, od 13 do 14 časova, na početku Knez Mihajlove ulice (kod nekadašnjeg Ruskog cara), pod imenom „Pamtimo ubijene žene“, uličnu akciju organizuju Autonomni ženski centar i Žene u crnom iz Beograda u saradnji sa organizacijama članicama Mreže Žene protiv nasilja.

Akcijom u centru Beograda čuvamo sećanje na žrtve koje su ubijene samo zbog toga što su žene, one čija imena su poznata javnosti, ali i one čija imena možda nikada nećemo saznati.

U Srbiji je u proteklih 10 godina, do danas, najmanje 340 žena namerno ubijeno od strane partnera ili člana porodice, ljudi (ili muškaraca) kojima su verovale i koji su im govorili da ih vole. Više od četvrtine žena pozivalo je u pomoć institucije, ali njihovi životi nisu spašeni. U vezi sa tim pozivamo nadležne institucije da bez odlaganja ispitaju sve detalje vezano za ove slučajeve i da obaveste javnost o koracima koje su preduzeli kako bi se ispitali potencijalni propusti i sankcionisali svi odgovorni koji nisu reagovali ili su neadekvatno reagovali na prijave muškog nasilja prema ženama. Podsećamo da država ima obavezu da se izvini žrtvama i njihovim porodicama, da preuzme odgovornost za propuste jer nije bila u stanju da zaštiti svoje građanke.

Kako se broj ubijenih žena godisnje u Srbiji ne smanjuje u kontinuitetu, zahtevamo efikasniji odgovor državnih institucija na femicid. Ističemo da samo blagovremena i adekvatna reakcija, otkrivanje, zaustavljanje i sankcionisanje muškog nasilja prema ženama može umanjiti broj ubijenih žena. Srbija se usvajanjem brojnih međunarodnih konvencija obavezala na sprečavanje i suzbijanje nasilja, i politika zaštite žena od nasilja ne sme ostati deklarativna“, – navedeno je u saopštenju Autonomnog ženskog centra povodom obeležavanja Dana sećanja na žene žrtve nasilja.

Reagujmo dok ne bude kasno!

Pre nekoliko dana smo podsetili da je od početka godine od strane partnera ili člana porodice ubijeno šest žena, što je pražavajuća statistika pred 18. maj – Dan sećanja na žene žrtve nasilja. U međuvremenu ubijena je i sedma žena.

Ženski centar Užice

U Užicu već godinama postoji i vredno radi Ženski centar,  koji, kako sami ističu, utiče na poboljšanje kvaliteta života žena ostvarivanjem ženskih ljudskih prava i njihovom samorealizacijom.

Ženski centar Užice, sa jedne od ranijih akcija (Foto: Iz arhive UžiceMedia)


Cilj organizacije je unapređivanje položaja i kvaliteta života svih žena, a posebno žena iz ugroženih grupa kroz:

  • Činjenje ženskog pitanja vidljivim u lokalnoj sredini.
  • Podizanje svesti žena o njihovim pravima, potencijalu i položaju.
  • Pružanje podrške ženama u ostvarivanju njihovih prava, potencijala i poboljšanju položaja.
  • Povezivanje sa drugim NVO i uključivanje u žensku mrežu. Ženski centar Užice svoje ciljeve ostvaruje kroz tri programa: zdravstveni program, ekonomski program i obrazovni program

Hroniku kovid -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom aprila možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -