O delima slikarke koja ove godine obeležava trideset godina stvaralaštva i slikarskim ciklusima koji su po prvi put pred užičkom likovnom publikom na svečanosti otvaranja govorila je autorka postavke, istoričarka umetnosti Ivana Filipović.

Jedinstven odnos prema koloritu i pažljivi raspored bojenih površina, zajedinički su za sva Miljanina dela – rekla je Filipović, koja o ciklusu „Odraz ili ispred ogledala“ između ostalog kaže da na ovim naglašeno simboličkim kompozicijama srećemo tri žene, motiv koji je od vremena antike bivao intepretiran na sasvim različite načine i da ogledalo kroz svoju višeznačnu simboliku ukazuje na ambivalentnost ličnosti

Sa otvaranja izložbe Miljane Drašković u Narodnom muzeju (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

U ciklusu „Dom“ isečci enterijera ispunjeni figurama odišu spokojem, osećanjem zajedništva i sloge, a pojedina platna Miljane Drašković i tišinom, navodi Ivanović i dodaje da nas podsećaju da će uprkos neprestanom traganju i putovanjima, dom kao izvorište topline i sigurnosti ostati mesto večnog povratka.

Treći ciklus slika „Prag“ prema rečima autorke postavke jeste tematski inovativni korak u umetnosti slikarke, matisovski enteijeri neobičnih, pomalo starinskih soba, pejzaži, crkvene porte, grobna mesta obiluju fovistički vibrantnim poljima na kojima su često sučeljene komplemenane žuta i plava, crvena i zelena. U ovom ciklusu Miljaninih slika motiv nadgrobnih spomenika se kao i neretko na ranijim platnima slikarke, a trenutak smrti prihvata kao neminovnost koja stremeći izbavljenju vodi putem spoznaje i osvešćivanja.


Dobro posećena izložba u Narodnom muzeju

Miljana Drašković, rođena je u Gostinici, a od 1996. godine član je ULUS-a. Otvorena izložba u Narodnom muzeju njena je 43 samostalna izložba. Na početku obraćanja slikarke i neizbežan pomen slikara, rodoljuba, humaniste Mihaila Milovanovića i sreća kako je rekla što deli rodno selo sa tako velikim čovekom. Za sebe kaže da je zvanično slikar od pre trideset godina, ali da je to postala mnogo ranije.

Slikarka Miljana Drašković (Foto: UžiceMedia)

Mislim da sam postala slikarka davno u svom rodnom selu gde sam prvi put videla vedro nebo, osetila ukuse i mirise, prepoznala lica, čula zvuke trube i žetelačke pesme i sve ono što i danas živi u meni i što je očigledno moja inspiracija. Tačka koja je bila prelomna za moj umetnički put jeste 1989. godina kada sam sa dve bebe u kući, donela odluku da konkurišem za izložbu Likovnog kluba „Pivo Karamatijević“ i kada su moja dva platna po prvi put bila izložena pod krovom ove kuće u donjoj galeriji na redovnoj izložbi. Tada sam shvatila da nazad više nema i posle čega počinje nova faza u mom životu i traje čarolija – rekla je Drašković.

Novi ciklus slika Miljane Drašković „Odraz, dom, prag“ Užičani mogu videti do kraja marta u užičkom Narodnom muzeju.

- Advertisement -