3.5 C
Užice
petak, 2 decembra, 2022
Naslovna Ključne reči SPOMEN KOMPLEKS KADINJAČA

Ključna reč: SPOMEN KOMPLEKS KADINJAČA

KADINJAČA „Tu je poginuo bataljon ceo…“

Na današnji dan, 29. novembra,1941. godine na Kadinjači, 14 kilometara udaljenoj od Užica, u Drugom svetskom ratu izginuo je Radnički bataljon štiteći glavninu partizanskih snaga. Znatno jače nemačke snage su, uz podršku avijacije, prešle Kadinjaču. Poginulo je 180 partizana s komandantom Dušanom Jerkovićem. Bio je to kraj Užičke Republike, osnovane krajem septembra 1941, prve slobodne teritorije u okupiranoj Evropi.

BITKA NA KADINJAČI „Ko te Užice ne bi voleo…“

Godišnjica bitke na Kadinjači, obeležava se svakog 29. novembra, u znak sećanja na Užičku republiku, njen kraj, Radnički partizanski odred, koji je stradao štiteći odstupnicu Vrhvnom štabu i Titu u povelačenju prema Sandžaku.

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Svakog 18. maja od 1977. godine u svetu se obeležava Međunarodni dan muzeja, a od 1992. godine ima određenu temu.

UŽIČKA REPUBLIKA Rođena zemljo, jesli li znala tu je pogin’o bataljon...

Na današnji dan pre 79 godina, 24. septembra, Užice je oslobođeno i stvorena je prva slobodna teritorija - Užička republika. Trajala je 67 dana i bila jedina slobodna teritorija u okupirnoj Evropi.

KADINJAČA – Voljena zemljo jesi li znala…

Na Kadinjači je obeležena 78. godišnjica bitke koja je označila kraj Užičke republike, bitke u kojoj je stradao Radnički partizanski bataljon štiteći odstupnicu Vrhovnom štabu na čelu sa drugom Titom 29. novembra 1941. godine.

TRI NOVA SPOMENIKA KULTURE U SRBIJI

Nedavno su proglašena još tri nova spomenika kulture u Srbiji, a koji su spomenici u našem kraju od ranije dobili taj status?
- Advertisement -
1,726FanovaLajkuj
748PratilacaZaprati
15PretplatniciPretplatite se

POPULARNO

NAJNOVIJE