10.5 C
Užice
понедељак, март 4, 2024
Naslovna Ključne reči SPOMEN KOMPLEKS KADINJAČA

Ključna reč: SPOMEN KOMPLEKS KADINJAČA

Obeležena 82. godišnjica BORBE NA KADINJAČI

Svečanom ceremonijom na Spomen-obeležju Kadinjača, obeležena je 82 godina od Bitke na Kadinjači i, uz prigodan program, odata pošta poginulim borcima u toj bici nakon koje je, 29. novembra 1941. godine prestala da postoji Užička republika.

UŽIČKA GIMNAZIJA Spomenik 1300 kaplara

Učenici i profesori Užičke gimnazije su pravi primer kako se čuvaju spomenici i kako se obeležavaju značajni datumi koji podsećaju na događaje iz bliže ili dalje prošlosti.

KADINJAČA „Tu je poginuo bataljon ceo…“

Na današnji dan, 29. novembra,1941. godine na Kadinjači, 14 kilometara udaljenoj od Užica, u Drugom svetskom ratu izginuo je Radnički bataljon štiteći glavninu partizanskih snaga. Znatno jače nemačke snage su, uz podršku avijacije, prešle Kadinjaču. Poginulo je 180 partizana s komandantom Dušanom Jerkovićem. Bio je to kraj Užičke Republike, osnovane krajem septembra 1941, prve slobodne teritorije u okupiranoj Evropi.

BITKA NA KADINJAČI „Ko te Užice ne bi voleo…“

Godišnjica bitke na Kadinjači, obeležava se svakog 29. novembra, u znak sećanja na Užičku republiku, njen kraj, Radnički partizanski odred, koji je stradao štiteći odstupnicu Vrhvnom štabu i Titu u povelačenju prema Sandžaku.

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Svakog 18. maja od 1977. godine u svetu se obeležava Međunarodni dan muzeja, a od 1992. godine ima određenu temu.

UŽIČKA REPUBLIKA Rođena zemljo, jesli li znala tu je pogin’o bataljon...

Na današnji dan pre 79 godina, 24. septembra, Užice je oslobođeno i stvorena je prva slobodna teritorija - Užička republika. Trajala je 67 dana i bila jedina slobodna teritorija u okupirnoj Evropi.

KADINJAČA – Voljena zemljo jesi li znala…

Na Kadinjači je obeležena 78. godišnjica bitke koja je označila kraj Užičke republike, bitke u kojoj je stradao Radnički partizanski bataljon štiteći odstupnicu Vrhovnom štabu na čelu sa drugom Titom 29. novembra 1941. godine.

TRI NOVA SPOMENIKA KULTURE U SRBIJI

Nedavno su proglašena još tri nova spomenika kulture u Srbiji, a koji su spomenici u našem kraju od ranije dobili taj status?
- Advertisement -
1,726FanovaLajkuj
748PratilacaZaprati
15PretplatniciPretplatite se

POPULARNO

NAJNOVIJE