Naslovna Ključne reči KADINJAČA

Ključna reč: KADINJAČA

Obeležena 82. godišnjica BORBE NA KADINJAČI

Svečanom ceremonijom na Spomen-obeležju Kadinjača, obeležena je 82 godina od Bitke na Kadinjači i, uz prigodan program, odata pošta poginulim borcima u toj bici nakon koje je, 29. novembra 1941. godine prestala da postoji Užička republika.

KADINJAČA „Tu je poginuo bataljon ceo…“

Na današnji dan, 29. novembra,1941. godine na Kadinjači, 14 kilometara udaljenoj od Užica, u Drugom svetskom ratu izginuo je Radnički bataljon štiteći glavninu partizanskih snaga. Znatno jače nemačke snage su, uz podršku avijacije, prešle Kadinjaču. Poginulo je 180 partizana s komandantom Dušanom Jerkovićem. Bio je to kraj Užičke Republike, osnovane krajem septembra 1941, prve slobodne teritorije u okupiranoj Evropi.

Spomenici užičkog kraja Da li odolevaju vremenu?

U kakvom su stanju spomenička obeležja iz Drugog svetskog rata u Užicu i okolini, da li smo polako počeli da zaboravljamo istoriju, prepustili spomenike zaboravu i zapustili.

BITKA NA KADINJAČI „Ko te Užice ne bi voleo…“

Godišnjica bitke na Kadinjači, obeležava se svakog 29. novembra, u znak sećanja na Užičku republiku, njen kraj, Radnički partizanski odred, koji je stradao štiteći odstupnicu Vrhvnom štabu i Titu u povelačenju prema Sandžaku.

IZGRADNJA OBILAZNICE Oko Užica i tunela Kadinjača

Izgradnja obilaznice oko Užica je projekat koji se godinama očekuje, a danas je u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i ambasadorke Republike Kine Čen Bo potpisan Okvirni sporazum o izradi projekta za izgradnju obilaznice oko Užica i tunela Kadinjača. Prema najavama obilaznica i tunel bi trebalo da budu završeni do 2025. godine.

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Svakog 18. maja od 1977. godine u svetu se obeležava Međunarodni dan muzeja, a od 1992. godine ima određenu temu.

UŽIČKA REPUBLIKA Rođena zemljo, jesli li znala tu je pogin’o bataljon...

Na današnji dan pre 79 godina, 24. septembra, Užice je oslobođeno i stvorena je prva slobodna teritorija - Užička republika. Trajala je 67 dana i bila jedina slobodna teritorija u okupirnoj Evropi.

KADINJAČA – Voljena zemljo jesi li znala…

Na Kadinjači je obeležena 78. godišnjica bitke koja je označila kraj Užičke republike, bitke u kojoj je stradao Radnički partizanski bataljon štiteći odstupnicu Vrhovnom štabu na čelu sa drugom Titom 29. novembra 1941. godine.

Obeležena 77. GODIŠNJICA BITKE NA KADINJAČI

Na Kadinjači je povodom 77. godišnjice bitke služen parastos i položeni venci herojima bitke koja je označila kraj Užičke republike prve slobodne teritorije u porobljenoj Evropi.
- Advertisement -
2,036FanovaLajkuj
996PratilacaZaprati
19PretplatniciPretplatite se

POPULARNO

NAJNOVIJE