Na osnovu rešenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo obustavljeni su 7. aprila ove godine. Inicijativu za prekid radova na užičkoj staroj hidrocentrali, koja je zaštićena kao kulturno dobro, potekla je od užičkog udruženja Građanska čitaonica „Libergraf“. Inače, da podsetimo, radovi na rekonstrukciji stare hidrocentrae „Pod gradom“ na Đetinji, započeti pre tri godine, privodili su se kraju ovih dana.

U donetom rešenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo se navodi „da se zabranjuje svako dalje izvođenje radova na spomeniku kulture Stara hidrocentrala“ i vraćanje u prvobitno stanje objekta.

Mala hidroelektrana „Pod gradom“ ili MHE „Pod gradom„, na reci Đetinji u Užicu ispod stare tvrđave je prva hidroelektrana sagrađena, 2. avgusta 1900. godine, po Teslinom višefaznom sistemu naizmenične struje, druga je po redu hidroelektrana (prva je sagrađena na reci Gradac u Valjevu, 9. maj 1900.) i treća javna električna centrala u Srbiji (prva je termoelektrana u Beogradu, 1893. godine).

Spada u najstarije očuvane hidroelektrane u svetu, osposobljena je da i danas iz svojih muzejskih „simens-halske“ generatora proizvodi električnu energiju. Hidroelektrana je neprekidno radila od 1900. do 1974. godine, kada je prestala zbog izgradnje pruge Beograd – Južni Jadran.

Uoči 100-godišnjice od izgradnje hidroelektrane jaz je uz ogromne napore očišćen i izvršena obnova samog objekta da bi centrala, 2. avgusta 2000. godine, bila svečano otvorena i puštena u rad jer je od velikog istorijskog, naučnog i tehničkog značaja za Srbiju i čitav svet.

Stara hidrocentrala „Pod gradom“, zaštićena je kao kulturno dobro 1974. godine i jedan je od simbola grada.

Sadašnji izgled Stare hidrocentrale „Pod gradom“ (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Zbog nadogradnje centrala sa okolinom izmenila je svoj izgled, a simbol društvenog i tehnološkog razvoja Užica i Srbije postao je žrtva neodgovornog i bahatog odnosa države prema kulturnom nasleđu, saopšteno je iz „Libergafa“,

–  Ukoliko JP „Elektroprivreda Srbije“ ne postupi po ovom Rešenju, odnosno u roku od 30 dana od prijema ne pribavi akt nadležne ustanove zaštite kojom se ostvaruje pravo na traženu intervenciju, a koji se izdaje u postupku objedinjene procedure, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo će podneti zahtev nadležnom organu za povraćaj u prvobitno stanje objekta o trošku investitora,- navode iz „Libergrafa“.

Na inicijativu Građanske čitaonice Libergraf, početkom marta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donelo rešenje kojim se poništava rešenje i odluka Gradske uprave za urbanizam, izgradnju i imovinsko-pravne poslove Užice kojom je odobrena rekonstrukcija i revitalizacija objekta male hidrocentrale „Pod gradom“

Radovi na rekonstrukciji počeli su 2018. godine, kada je najavljeno da se izvode u sklopu projekta revitalizacije i modernizacije mini hidroelektrana u vlasništvu JP „Elektroprivrede Srbije“.

Građanska čitaonica „Libergraf“ je najavila krivičnu prijavu protiv odgovornih lica za učinjeno krivično delo prema kulturnom dobru.

Djetinja i Stara hidrocentrala (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku KOVID -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku KOVID -19 tokom marta možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -