Posle komemoracije u Spomen domu na Kadinjači otvorena je izložba „Memorijalni kompleks Kadinjača – 40 godina od otkrivanja spomenika“ koju je priredio Narodni muzej.

Vence i cveće na spomenik palim herojima pored rodbine i prijatelja položile su delegacije Vlade Srbije, Vojske Srbije, Grada Užica, republičkog odbora SUBNOR-a i boračkih organizacija iz velikog broja gradova Srbije, a bili su prisutni i potomci boraca iz Makedonije i Slovenije.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je u obraćanju da će Užice uvek pamtiti heroje Kadinjače, a zamenik predsednika republičkog odbora SUBNOR-a general Vidosav Kovačević da ova organizacija sa preko 130.000 članova i dalje s ponosom čuva kulturu sećanja na parizansku antifašističku borbu.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad i boračka pitanja Zoran Antić rekao je da će Kadinjača uvek biti simbol prkosa i odlučnosti srpskog naroda da pruži otpor višestruko nadmoćnijem neprijatelju kada je cela Evropa bila pokorena od nacizma.

Fotografije, dokumenta, razni predmeti na izložbi u Spomen domu svedoče o istorijatu Memorijalnog kompleksa Kadinjača koji je otvoren 23. septembra 1979. godine uz prisustvo Josipa Broza Tita koji je prethodno odlikovao Ordenom heroja Radnički partizanski bataljon.

Za nepokretno kulturno dobro Spomen kompleks čiji su autori vajar Miodrag Živković i arhitekta Aleksandar Đokić proglašen je 1979. godine.

– Završetak kompozicije u vidu snažne strukture someničkih masa koje streme u visinu i u sklopu kojih se nalaze figurativne kompozicije boraca odražava najuzvišeniji ljudski ideal, – borbu i žrtvovanje za slobodu.

Po rečima autora ideja izražena prostornom kompozicijom Kadinjača nije smrt, ona je život i pobeda, kameni plamen koji izrasta iz zemlje kao večiti simbol slobode – navodi se u kataloškom izdanju izložbe koju su priredili kustosi užičkog Narodnog muzeja koji je pored Grad Užica i Republičkog odbora za obeležavanje godišnjice bitke bio i organizator skupa.

Na Kadinjači je izveden umetnički program po scenariju Milovana Vitezovića „Rođena zemljo jesi li znala …“u režiji Nemanje Rankovića. U programu su učestvovali glumci Boban Ljubičić, Divna Marić, Vjera Mujović, Lepomir Ivković i nastupio je hor „Braća Baruh“.

- Advertisement -