Licidersko srce okuplja mlade iz više zamalja sveta. Posle prošlogodišnjeg onlajn Međunarodnog dečijeg festivala folklora, „Liciderko srce“ ove godine uživo u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu. „Nadamo se da ćemo ovogodišnji festival uraditi onako kako treba, uživo, i vratiti deci osmeh na lice“,  kaže Ivana Cvetković, članica Organizacionog odbora.

Licidersko srce – 13. Međunarodni dečji festivalu folklora počinje 15. i traje do 19. avgusta, nastupiće 23 ansambala sa oko 700 dece i mladih iz devet zemalja, iz Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Egipta, Mađarske, Bugarske, Severne Makedonije, Republike Srpske – BiH i Srbije.

Učesnici iz Kine na Trgu partizana u Užicu (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Festivalski koncerti biće priređivani u Užicu na Trgu partizana, na Zlatiboru na Kraljevom trgu i u Višegradu u Andrićgradu. Organizator festivala je užičko Udruženje građana „ERA“, a pokrovitelj kao i prethodnih godina, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Licidersko srce: Svečani defile gradskim ulicama

„Licidersko srce“ počinje svečanim defileom u Užicu u 19 časova, zatim će uslediti svečano otvaranje, a potom concert Željka Vasića na Trgu partizana.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević na konferenciji za novinare podsetila je da je grad od prvog dana uz festival.

– Festival je svojevrsna promocija folklorne baštine naroda sa različitih područja i prilika da se razmene iskustva i steknu nova prijateljstva. Zbližavanje mladih ljudi koji poštuju tradiciju i svoju i drugih naroda, prava je vrednost ovog festivala. Užičani se trude da budu dobri domaćini, tradicionalno gostoljubivi i da upoznaju učesnike festivala sa kulturno – istorijskim nasleđem kao i svim turističkim potencijalima našeg grada.

Sa konferencije za novinare u Užicu (Foto: UžiceMedia)

Grad Užice i čitava Srbija ponosni su na ovu manifestaciju i ono što je naša zajednička obaveza je da on traje i da uvek bude u funkciji ljubavi upravo onoga što simboliše i kolač u obliku srca po kojem festival i nosi ime „Licidersko srce“, – istakla je gradonačelnica Užica.

Licidersko srce: Do sada učestovalo oko 10.000 dece

Od prvog festivala pa do sada učestvovalo je oko 10.000 dece od 10 do 16 godina iz 40 zemalja.

– Prošla godina svima je bila teška, ali deci najteža i festival smo držali onlajn, ali sigurno možemo da tvrdimo da takav način nije prava stvar, nije ono što naš festival čini posebnim, drugačijim od ostalih. Nadamo se da ćemo ovogodišnji uraditi  onako kako treba, uživo i vratiti deci osmeh na lice,- rekla je Ivana Cvetković u ime Organizacionog odbora festivala.

Ona je istakla da su organizatori preduzeli sve potrebne mere kako bi rizici za širenje virusa korona bili potpuno smanjeni. Dece iz drugih zemalja dolaze na festival sa negativnim PCR testom, biće testirani kada budu odlazili na nastup u Višegrad, a svi koncerti i ostale aktivnosti u okviru festivala, odvijaće se na otvorenom.

– Deca dolaze zdrava, a mi se kao organizatori moramo potruditi da tako i ostane. Zato molim publiku da interakciju sa učesnicima smanji na najmanju moguću meru, – rekla je Ivana Cvetković.

Festival je do sada okupio oko 10.000 učesnika iz oko 40 zemalja sveta (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)

Licidersko srce: Različiti sadržaji, biće i radionice

Inače, tokom festivala planirani su brojni sadržaji. Prema rečima Pavla Paunovića, člana Organizacionog odbora, osim festivalskih koncerata u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu, biće organizovane i folklorne igraonice.

– To su sadržaji na kojima učesnici razmenjuju svoja znanja i narodne igre i pesme iz svojih zemalja. Kao i proteklih godina, tokom festivala organizujemo i humanitarnu akciju „Licidersko srce“ deci. Ovog puta sredstva su namenjena Odeljenju neonatologije u Opštoj bolnici u Užicu.

Od ove godine pokrenuli smo i novu akciju „Licidersko srce prirodi“, tokom koje će se, osim ekoloških radionica, ugovoriti i sadanja drvoreda prijateljstva u saradnji sa JP „Srbija šume“, – rekao je između ostalog Paunović najavljujući i tribinu „Deca- čuvari tradicije“ kao i obilazak grada Užica kroz igru što se do sada pokazalo kao izuzetno interesantan način upoznavanja dece iz drugih zemalja sa kulturno – istorijskim znamenitostima Užica.

Licidersko srce: Na Zlatiboru i u Višegradu

Predviđeno je da se učesnici provozaju zlatiborskom gondolom, plove kanjonom reke Drine.    

Manifestacija folklora u Užicu uvek je dobro posećena (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

– Posebno ističem mlade ljude koji nam pomažu svake godine, a to su volonteri. Za ovaj festival prijavilo se njih oko stotinu da budu deo festivala, što kao vodiči, redari ili kao deo ekipe koja radi na štandu za humanitarnu akciju. Lepo je imati ih. Oni su posebna naša snaga, – istakao je Pavle.

U izložbenom prostoru užičkog Narodnog muzeja, Jokanovića kući, u ponedeljak, 16. avgusta biće priređena izložba narodnih nošnji svih učesnika festivala kao i nošnje iz užičkog kraja.

– Narodni muzej Užice kao ustanova kulture koja se bavi zaštitom i prezentacijom kulturnog nasleđa, od prvog dana sarađuje i uključuje se u programe ove značajne manifestacije. Ona promoviše vrednosti nacionalnog kulturnog nasleđa, prezentuje kulturu, folklor brojnih domaćih i stranih učesnika, odnosno, bavi se zaštitom nematerijalnog kulturnog nasleđa, – rekla je Slavica Stefanović direktorka Narodnog muzeja, koji je od prvog dana uz festival.

– Naš grad živi za ovu manifestaciju, zato želim da on nastavi da traje i da živi duže od nas samih, – istakla je Slavica Stefanović i naglasila da će tokom festivala za  posetioce biti otvoreni svi objekti ove užičke ustanove kulture, a ulaz je besplatan.

Licidersko srce: Promocija dečjeg stvaralaštva

Proteklih godina Licidersko srce okupilo je 10.000 mališana iz oko 40 zemalja sveta, postao je jedan od prestižnijih festivala koji promovišu dečje folklorno stvaralaštvo. Jer „kulturno nasleđe svakog naroda u kome folklor zauzima važno mesto, nas podseća na naše korene, najbolja je osnova za upoznavanje, razmenu iskustva i izgradnju mostova prijateljstva i razumevanja“, rečeno je na jednoj od ranijih folklornih manifestacija u Užicu.

Tekst je nastao u okviru projekta „SPRETNIM KORAKOM KROZ SVET – Deca čuvari tradicije“, koji realizuje Udruženje „UžiceMedia“ na istoimenom Portalu. Projekat se sufinansira iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sa ranijih defilea u Užicu (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -