Radionice prvaka u okviru Dečije nedelje, je bila prilika da đaci prvaci OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica zajedno sa svojim učiteljicama, učiteljem i školskim bibliotekarima posete Narodnu biblioteku Užice.

Tom prilikom prvaci su postali najmlađi korisnici i dobili besplatne članske karte, što ih je veoma obradovalo.

Bibliotekari Dečijeg odeljenja pripremili su interesantne radionice, uputili najmlađe kako se pozajmljuju, čuvaju i vraćaju knjige, kakvih sve ima knjiga za čitanje i šta se sve može naći u biblioteci.

Prvaci su naučili su kako se ponaša u biblioteci, ali i o dečijim pravima, ovoga puta sa Mrgudom i Doktorom za probleme.

Prvaci OŠ „Dušan Jerković“ na radionici u Narodnoj biblioteci (Foto: Bibliotekari škole)

Zabavili su ih junaci Ljubibvoja Ršumovića: Mrgud, koji staromodno negira da deca imaju bilo kakva prava, i Doktor za probleme, koji je na strani dece, i koji ih hrabri da se i sama bore za svoja prava. Zajednički su ubedili Mrguda da prava deteta nisu nešto što država ili porodica daje detetu, već samim rođenjem prava deci pripadaju i niko ne može da im ih oduzme.

Na kraju našeg druženja, zadovoljni đaci prvaci su obećali da će redovno posećivati biblioteku, da će pročitati Bukvar dečijih prava, ali i ispunjavati svoje obaveze.

Mirjana R. Pejović  i Ana Duković

Radionice prvaka i Narodna biblioteka Užice

Radionica za prvake užičkih osnovnih škola trebalo bi da bude više, a mi podsećamo, da je užička Narodna biblioteka počela sa radom na Preobraženje 1856. godine, kada je na inicijativu naprednog građanstva i omladine osnovano Užičko čitalište.

Čitalište je postalo centar kulturnog i društvenog života grada, a 1857. godine imalo je 100 članova, a u književnom fondu nalazilo se 200 knjiga i svi dnevni listovi Kneževine Srbije.

Danas je Biblioteka moderna ustanova sa oko 256.000 knjiga i Internet klubom, koja sugrađanima nudi obilje informacija iz svih oblasti života.

Inače, učestovanje na radionicama prvaka samo je jedna od aktivnosti u užičkoj Osnovnoj školi „Dušan Jerković“, jer su uvek aktivni, i naše saradnice iz njihove školske biblioteke nas izveštavaju o tome. Tako je bilo kada je Biblioteka Osnovne škole „Dušan Jerković“ u Užicu obeležila Pipin 75. rođendan.

Užička Narodna biblioteka (Foto: Iz arhive Užicemedia)

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -