Krivična prijava Libergrafa podneta je protiv NN službenog lica zaposlenog u JP „Elektroprivreda Srbije“ u Beogradu i NN službenog lica zaposlenog u užičkoj Gradskoj upravi za urbanizam, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u slučaju rekonstrukcije i revitalizacije Stare hidrocentrale na Đetinji koja je zaštićeni spomenik kulture.

Krivična prijava Libergrafa podneta u utorak, 10. avgusta 2021. godine, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu. Podneta je krivičnu prijava protiv N.N. službenog lica zaposlenog u JP „Elektroprivreda Srbije“ Beograd i N.N. službenog lica zaposlenog u gradskoj Upravi za urbanizam grada Užice, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Krivična prijava Libergrafa: Izvođenje nezakonitih radova

Građanska čitaonica „Libergraf“ je prikupila veliki broj dokaza koji ukazuju da je NN službeno lice zaposleno u Gradskoj upravi za urbanizam, i NN službeno lice zaposleno u JP EPS, svesno kršeći propise izdalo, odnosno pribavilo, nezakonito Rešenje o izmenama građevinske dozvole investitoru JP „Elektroprivreda Srbije“.

Ovim rešenjem je omogućeno je izvođenje nezakonitih radova kojim je naneta nenadoknadiva šteta spomeniku kulture „Stara hidrocentrala na Đetinji“ i njegovoj zaštićenoj okolini, sve u nameri pribavljanja materijalne koristi za investitora, navede iz Građanske čitaonice „Libergraf“ i zahtevaju da se spomenik kulture „Stara hidrocentrala na Đetinji“ vrati u predhodno stanje, ali da odgovorni odgovaraju.

  • Da lica odgovorna za devistiranje ovog kulturnog dobra odgovaraju.
  • Da državni organi sprovode sopstvene odluke.

Krivična prijava Libergrafa: Da odgovorni odgovaraju za nezakonite radnje

“Libergraf” očekuje da lica koja su odgovorna za nezakonito izdavanje građevinske dozvole odgovaraju za to kao i za lice koje je svesno kršeći zakon priložilo obaveštenje kao saglasnost.

Podsetimo, rekontrukcija centrale počela je početkom juna 2018. godine, da bi kasnije ulsedila zabrana daljeg izvođenja radova nadležnog organa, kada je i naloženo vraćanje objekta u prvobitno stanje .

Krivična prijava Libergrafa: Radovi obustavljeni u aprilu

Na osnovu rešenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo obustavljeni su 7. aprila ove godine. Inicijativu za prekid radova na užičkoj staroj hidrocentrali, koja je zaštićena kao kulturno dobro, potekla je od užičkog udruženja Građanska čitaonica „Libergraf“…

U donetom rešenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo se navodi „da se zabranjuje svako dalje izvođenje radova na spomeniku kulture Stara hidrocentrala“ i vraćanje u prvobitno stanje objekta.

Krivična prijava Libergrafa: Ne dirati jedan od najvažnijih objekata

Mala hidroelektrana „Pod gradom“ ili MHE „Pod gradom„, na reci Đetinji u Užicu ispod stare tvrđave je prva hidroelektrana sagrađena, 2. avgusta 1900. godine, po Teslinom višefaznom sistemu naizmenične struje, druga je po redu hidroelektrana (prva je sagrađena na reci Gradac u Valjevu, 9. maj 1900.) i treća javna električna centrala u Srbiji (prva je termoelektrana u Beogradu, 1893. godine).

Početak rekonstrukcije Stare hidrocentrale na Đetinji ( Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

 

- Advertisement -