Petak veče, 16. avgusta, na zlatiborskom Kraljevom trgu bio je u znaku šarenila narodnih nošnji, pesme i igre iz čak šest zemalja sveta. Gostujući ansambli iz Belorusije, Tajvana, Moldavije, Nemačke, Republike Srpske i domaće Kulturno-umetničko društvo iz Sevojna brojnoj publici okupljenoj na Kraljevom trgu predstavilo je tradiciju svojih zemalja kroz folklorne performanse.

Kao i prethodnih godina, koncert je počeo prijemom predstavnika ovogodišnjih učesnika festivala u Turističkoj organizaciji Zlatibor, a nastavljena je defileom učesnika do Kranjevog trga, gde je održan koncert.

Festivalsko veče otvorili su učesnici iz dalekog Tajvana, a velike aplauze privukli su nastupi ansabmala iz Nemačke, Belorusije, Moldavije, kao i igre iz Republike Srpske i zlatiborskog kraja.

Subota, 17. avgust na Zlatiboru takođe je u znaku dečijeg festivala jer je na Kraljevom trgu od 11.00 do 12.30 folklorna igraonica i zumba žurka za učesnike festivala i sve zainetersovane posetioce.


Festival koji se već jedanaestu godinu za redom održava u Užicu, Višegradu i na Zlatiboru u organizaciji KUD-a „Ere“ iz Užica, a pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Zlatibor, svake godine okuplja oko hiljadu mališana iz celog sveta sa najlepšim povodom, da se kroz igru i druženje širi ljubav i tolerancija.

Festival svake godine prati humanitarna akcija, a od ovogodišnje prodaje liciderskih srca biće prikupnjen novac za pomoć odeljenju neonatologije bolnice u Užicu.

Međunarodni festival dečijeg folklora „Licidersko srce“ trajaće do ponedeljka, 19. avgusta, kada će na glavnom gradskom trgu u Užicu biti upriličeno svečano zatvaranje.

Jelena Pejović

- Advertisement -