I ove, ponovo će na gradskim ulicama, kao i ranijih godina, biti spektakularni, svečani defile, sa velikim brojem učesnika, što ovaj festival svrstava u jednu od najznačajnijih smotri folklora i prezentacije različitih nacionalnih kultura.

Međunarodni dečji festival folklora pod nazivom „Licidersko srce“ održava se, po deseti, jubilarni put, od 15. do 19 avgusta, u Užicu, Zlatiboru i Andrićgradu.

Očekuje se da će festival okupiti 25 ansambala sa preko 1300 učesnika iz 13 zemalja i zemlje domaćina.

Sa jednog od ranijih defilea kroz grad

Organizatori su na današnjoj konferecniji potvrdili da pripreme teku po planu i da će sve biti spremno da se ugoste učesnici iz Poljske, Turske, Slovenije, Rusije, Slovačke, Letonije, Egipta, Bugarske, Kine, Makedonije, Kolumbije, Republike Srpske i Srbije.

– Na ovom jubilarnom, desetom očekujemo i najveći broj učesnika, tako da će ukupan broj na ovih deset festivalskih godina biti preko 8800 mališana koje smo uspeli da povežemo, – kazala je Gordana Paunović, predsednica Udruženja građana „Era“, na današnjoj konferenciji, upriličenoj u prostorijama Gradske kuće.

Paunović je naglasila da su ponosni što deset godina u kontinuitetu organizuju jednu ovako ozbiljnu manifestaciju, koja se nalazi na međunarodnoj listi folklornih festivala.

Paunovićeva se zahvalila svima koji su pomogli i pomažu da se ova manifestacija organizuje uspešno.

Pored nastupa u Užicu, na Zlatiboru i u Andrićgradu, planirani su i drugi brojni sadržaji koji će biti zanimljivi ne samo publici već i samim učesnicima.

Svečani defile u Užicu kreće u sredu od Doma „Petar Radovanović“ do Narodnog muzeja gde će se pridružiti ansambli iz Srbije, pa će onda svi zajedno doći Glavnom ulicom do Trga, najavila je Ivana Cvetković, članica organizacionog odbora.

Ucesnici iz Tunisa na ranijim festivalima

– Na Trgu će svi ansambli izvesti kratke umetničke programe i tako se predstaviti užičkoj publici. Pored nastupa, i ove godine će biti organizovane folklorne i edukativne radionice i tribine, izložbe narodnih nošnji u Jokanovića kući i decenije Liciderskog srca u GKC-u,- kazala je Cvetković napomenuvši da će i ove godine organizovati humanitarnu akciju i sva sredstva donirati užičkom Centru za majku i dete.

Po rečima Marije Trmčić Bogojević, članice Gradskog veća, ovo je jedna od najlepših manifestacija u gradu na Đetinji.

– Licidersko srce je nešto najlepše, zbog dece koja na njemu učestvuju, već je jedna i od najbrojnijih manifestacija po broju učesnika koji dolaze na nju. Veoma smo ponosni što ćemo biti domaćini deci iz 13 zemalja i nadam se da ćemo, kao i prethodnih godina biti dobri domaćini gostima, – kazala je Trmčić.

- Advertisement -