17. avgust

Online Festival „Licidersko srce

Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ organizovan je i ove godine, po dvanaesti put, ali zbog trenutne sitaucije oko koronavirusa, učesnici festivala su se družili posredstvom društvenih mreža i interneta. Tako je od od 15. do 17. avgusta, po prvi put održan festival online, koji je ranijih godina u Užicu i okolnim mestima prativo veliki broj ljudi.

Na festivalu je učestvovalo 25 ansambala iz 15 zemalja, gledaoci su mogli tri festivalske večeri da gledaju različite programe, a organizatori se zahvaljuju svima koji su im pomogli da se program na ovaj način realizuje.

14. avgust

Festival „Licidersko srce

Festival će trajati tri dana (15-17. avgusta 2020. godine) od 20.00 do 21.30, navedeno je u saopštenju Udruženje ERA iz Užica i Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

– U želji da ni u godini pandemije verusa korona, kad su otkazane ili na neodređeno vreme odgođene skoro sve manifestacije i javni skupovi u Srbiji i svetu, ostvarimo neprekidno trajanje  jednog od najdražih festivala u ovom delu sveta – odlučili smo da  naš festival održimo u onlajn obliku. Verujemo da će ovo prilagođavanje trenutnoj situaciji biti i svojevrsna nova i lepa osobenost našeg dečjeg festivala folklore, – navode organizatori.

Na online Liciderskom srcu učestvuju ansambli iz 15 zemalja sveta koji će prvo dati video poruku prijateljstva i podrške festivalu i nakon toga prikazati svoj folklorni igrački program.

Sa ranijih defilea u Užicu (Foto: UM)

Festivalski program se emituje preko FB stranica Udruženja Era, Užice i ICFF Licidersko srce, Erinog jutjub kanala, Regionalne TV 5 Užice, i drugih portala, i internet stranica u Srbiji i Republici Srpskoj.

Da podsetimo, udruženje ERA iz Užica od 2009. godine organizuje Međunarodni dečiji festival folklora  „Licidersko srce“ i vrlo brzo ovaj festival je postao jedna od najvećih manifestacija ovog tipa u Evropi, a svakako najveća u Srbiji. Već pet godina je na listi CIOFF-a (Svetske organizacije folklornih festivala i folklorne umetnosti). Festival je svih prethodnih godina programski trajao od 15. do 19. avgusta. Centralna manifestacija je bila na gradskom trgu u Užicu, a festivalski programi su se paralelno odvijali i na Zlatiboru  i  u Višegradu (Republika Srpska, BiH).

Suorganizatori su: Grad Užice, TO Zlatibor i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji. Predsednik Republike Srbije je u prethodnih pet godina bio pokrovitelj manifestacije. Festival ima i podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. Posebnu zahvalnost dugujemo kompaniji Telekom, koja je i ove godine prijatelj Festivala Licidersko srce. Do sada smo ugostili oko 8500 dece i mladih iz  40 država sveta, sa 5 kontinenata.

Osim festivalskih koncerata i defilea, program festivala obuhvata i brojne  aktivnosti (prateće sadržaje): izložba narodnih nošnji zemalja učesnica, folklorne igraonice, posete turističkim destinacijama i obilazak istorijskih i spomenika, humanitarna akcija „Licidersko srce  – deci“, tribina „Deca – čuvari  tradicije“, upoznavanje starih zanata, obilazak grada Užica kroz igru,  turističke obilaske lepota Srbije i Republike Srpske, turističku vožnju brodom kanjonom reke Drine od Perućca do Višegrada, organizovana druženja učesnika festivala.   

Sada, u uverenju da je onlajn način održavanja festivala bezbedan, da ne donosi nikakve epidemiološke rizike, a da i u tom obliku jeste kulturna i duhovna komunikacija među mladima iz celog sveta, želimo da na ovu situaciju gledamo kao opšti problem i da iz nje zajedno što pre izađemo kao pobednici.

Osnovne informacije o onlajn festivalskom programu i načinu njegove realizacije:

• Festivalski program se emituje preko FB stranica Udruženja Era, Užice i ICFF Licidersko srce, Erinog jutjub kanala, Regionalne TV 5 Užice, i drugih portala, i internet stranica u Srbiji i Republici Srpskoj. Festival je najavljen na Javnom medijskom servisu RTS-u, koji je medijski partner festivala svih ovih godina, kao i u drugim  medijima  Republike Srbije i Republike Srpske.

• Festival će trajati 3 dana (15-17.avgusta) od 20 časova, oko 90 minuta neprekidnog programa.

• Učestvuju ansambli iz 15 zemalja sveta (Meksika, Kolumbije, Perua, Egipta, Turske, Francuske, Belorusije, Bugarske, Italije, Poljske, Slovenije, Nemačke, Moldavije, Bosne i Hercegovine – Republike Srpske i Srbije) koji će prvo dati video poruku prijateljstva  i podrške festivalu i nakon toga prikazati svoj folklorni igrački  program.

• Sadržaj festivala će biti i predstavljanje svih dosadašnjih destinacija (Užice, Zlatibor i Višegrad – Republika Srpska, BiH), zatim pratećih sadržaja, kao i turističkih destinacija Srbije i Republike Srpske

• Folklorni program će sva tri dana biti različit.

• Festival će biti organizovan dvojezično (na srpskom i engleskom jeziku), jer će veliki broj ansambala i njihovih članova i porodica pratiti program, navode organizatori festivala „Licidersko srce“.

- Advertisement -