Kultura na visini, segment o kome se mora voditi računa, jer je Zlatibor prestonica srpskog planinskog turzma, jedna od naših najposečenijih planina. Zato Zlatiborci i nadležni u opštini Čajetina vode računa o kulturnim dešavanjima. U brojne aktivnosti je uključena i Turistička organizacija „Zlatibor“, pa su turističke manifestacije isprepletane i kulturnim sadržajima, a po kvalitetu organizacije i umetičkom kvalitetu učesnika pravo su osveženje na kulturnoj i turističkoj sceni van Beograda.

U Opštini Čajetina i na Zlatiboru brojni kulturni programi i aktivnosti doprinose obogaćivanju i unapređenju turističke ponude i čine neraskidivu vezu između meštana i posetilaca. Cilj je promovisanje različitog kulturnog stvaralašta u duhu tradicije ovog kraja, ali i modernih sadržaja radi zadovoljenja potreba sve zahtevnijih korisnika turističkih usluga i meštana.

Poseban značaj za istraživački pristup u ovom serijalu imaju bogata riznica fonda Biblioteke „Ljubiša R.Đenić“, tradicija u izdavaštvu, stari zanati, kolonije, obnova manastira, gradnja spomenika, manifestacije u seoskim sredinama, izložbe, pozorišne predstave, festivali…

U brojne aktivnosti uključen je veliki broj kulturnih stvaralaca iz ovog kraja, ali i gostujući umetnici koji svojim amaterskim i profesionalnim radom unapređuju kulturnu ponudu.

Sa ovogodišnje manifestacije Erski humor (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Jedna od tema kojoj posvećujemo pažnju u serijalu je Erski humor kao deo nematerijalne kulturne baštine ali i svakodnevnog življenja ljudi, koji  i odslikava upravo karakter i mentalitet stanovništva koji ga stvara.

U zlatiborskom kraju stanovništvo ima jedan poseban smisao za humor, za šaljivu dosetku što se smatra najvišim vidom intelektualnosti.

Kultura na visiniErski humor

Erski humor ima sve potrebne elemente a Biblioteka „Ljubiša R.Đenić“ uz podršku Opštine Čajetina  predložila ga je za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, tako da je on danas prepoznat kao deo kulturnog identiteta srpskog naroda.

Osim toga, kulturnoj sceni svojim radom poseban pečat daju zavičajni pisci, pesnici, muzičari, glumci, slikari, članovi kulturno umetničkih društava, pevačkih grupa… O jednom broju njih govorićemo u serijalu, razgovorati sa mnogima od njih. Brojni su programi, promocije, izložbe, pozorišne predstave i festivali za različite uzraste koji se odvijaju u Biblioteci „Ljubiša R.Đenić“ i Kulturno-sportskom centru u Čajetini, Muzeju „Staro selo“ u Sirogojnu, zatim Kulturnom centru na Zlatiboru.

Direktorka Biblioteke u Čajetini Snežana Đenić (Foto: UžiceMedia)

Za serijal će govoriti stvaraoci i nosioci kulturnih dršavanja u zlatiborskom kraju. Jedan od razgovora odnosi se na Biblioteka Ljubiša R. Đenić iz Čajetine, koja  ima vrlo bogatu i ozbiljnu izdavačku delatnost u okviru koje je niz monografskih publikacija, koje daju značajan doprinos ukupnoj izdavačkoj delatnosti Zapadne Srbije.

U izdanju Biblioteke, tokom 2021. godine do sada  objavljeno je čak sedam knjiga, što smatramo svojim velikim uspehom. – kazala nam je direktorka Snežana Đenić. A objavljena su sledeća dela:

1.Trnava na Zlatiboru, autori Milosav Obradović i Danilo Stanojević

2.Empatijska egzaltacija – poetska i prozna: o poetskom delu Mirjane Ranković Luković, autor Milovan Gočmanac

3.Menjaj svet, autor Lenka Smiljanić

4.Sećanja duga, priče kratke, autor Milosav Radibratović

5.Godine stradanja i bola, autor Milisav Đenić

6.The broken wings of Zlatibor, autor Dejan Đerić

7.„Dušan Starčević – put u svetlost“ priredio Zoran Jeremić.

U planu je da se do kraja godine u izdanju Biblioteke pojavi još jedna knjiga, monografija o zlatiborskom selu Šljivovici, čiji je autor naš poznati novinar Svetislav Tijanić.

Ustanove kulture Opštine Čajetina omogućavaju dinamičan kulturni život lokalnog stanovništva i atraktivnu turističko – kulturnu ponudu, koja može da privuče turiste da bolje upoznaju  kulturne potencijale, – kaže direktorka Biblioteke i dodaje:

– Cilj kulturnog turizma je saznanje o istoriji, načinu života i duhovnoj kulturi određene regije i tu posebnu ulogu imaju institucije kulture, muzeji, galerije, biblioteke, arhivi, koje svojim programima doprinose razvoju kulture,  izgradnji kulturnog identiteta i na taj način postaju značajan potencijal kulturnog turizma.  On danas doživljava svoju ekspanziju, a predviđanja su da će biti jedno od pet vodećih segmenata turističkog tržišta u budućnosti. 

Posvetićemo pažnju manifestacijama u zlatiborskim selima: Šljivovici, Rožanstvu, Ljubišu, Jablanici, Semegnjevu, Gostilju…

Tu je Teatar „Inat“ kako sami kažu „U doba kada se pozorišta zatvaraju mi smo rešili da otvorimo jedno“, interesantpo i zanimljivo,  govorićemo o njihovoj amaterskoj, te omladinskoj sceni za najmlađe.

Sa ranije izložbe na Zlatiboru „Knjiga, jesen i ja“ (Foto: TO „Zlatibor“)

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -