Ona ume svašta, snažna je i dobro zna da se brine o sebi. Crvenokosa, sa razbarušenim kikicama koje stoje na vrh glave. Sme da radi šta hoće, ne ide u školu, već u avanture. Najjača je, može da podigne svog konja, brani sebe i svoje prijatelje od zlikovaca, ima majmuna i najbolje drugove Aniku i Tomija, za koje nema lepšeg provoda nego kad su sa njom. Neustrašiva, neodoljiva, ne trpi nepravdu, dobrog srca. I ko je ne bi takvu voleo?

Mi je znamo pod imenom Pipi Duga Čarapa, a njeno pravo ime je Pipiloti Viktuali Rulgardini Krusmjanti Efraimsdoter Lungstrump. Nastala je u mašti švedske spisateljice Astrid Lindgren. Ime je izmislila njena ćerka Karin, koja je daleke 1941. g. imala upalu pluća, pa je majku zamolila da joj priča o Pipi. I Astrid je počela da priča… Izmislila je devojčicu koja sama živi u vili Vilekuli s majmunom gospodinom Nilsonom. Knjiga je postala hit, a ta čudna devojčica je učinila njenu autorku najpoznatijim piscem za decu.

Jedan od dečjih radova (Foto: Škola „Dušan Jerković“)

Šveđani obeležavaju tradicionalno 21. maj, dan kada je rođena autorkina ćerka, kao rođendan Pipi Duge Čarape. Usled epidemijske situacije proslavi rođendana riđokose književne junakinje ove zime onlajn pridružila i Srbija serijalom o Pipi, koji je, na predlog Ambasade Švedske sa timom kreativaca iz zemlje, regiona i Švedske osmislila Jasminka Petrović.

I školska biblioteka OŠ „Dušan Jerković“ u Užicu obeležila je Pipin 75. rođendan. Bibliotekarka Ana Duković upoznala je najmlađe sa ovom čuvenom junakinjom. Pipi utelovljuje sve što deca žele, da sprovode svoju volju, imaju super snagu i doživljavaju pustolovine.

Nakon priče o pegavoj junakinji, školske bibliotekare narednog dana su dočekali portreti Pipi Duge Čarape, koje su oduševljeni predškolci nacrtali i doneli.

Više fotografija dece i radova na FB stranici Užicemedia.

Autorka: Mirjana R. Pejović

Hroniku Kovid -19, sa najnovijim podacima u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati na našem linku.

- Advertisement -