Prognoza vremena ni narednih dana ne obećava previše jer se do nedelje predviđa hladno, promenljivo oblačno uz moguće padavine.

Do kraja dana oblačno i hladno, mestimično s kratkotrajnom kišom. Tokom noćí meteorolozi predviđaju razvedravenje u većini mesta na zapadu zemlje, u ostalim krajevima moguća kiša a na planinana slab sneg. Najviša temepratura tokom dana od 11 do 15 stepeni.

Sutra, u četvrtak, promenljivo oblačno i suvo sa sunčanim intervalima, na jugu i istoku zemlje pretežno oblačno, mestimično s kišom. Najviša dnevna do 12 stepeni.

I u petak promenljivo oblačno i suvo sa sunčanim intervalima u zapadnim delovima, u ostalim krajevima moguća kiša. Najviša dnevna temepratura do 12 stepeni.

U dane vikenda smanjenje oblačnosti i više sunčanih intervala. U subotu najviša dnevna do 14 stepeni, u nedelju malo toplije.

A potom će od ponedeljka uslediti nekoliko dana lepih dana, uz smanjenje oblačnosti, sa više sunca i toplije.

Jesen u turističkom domaćinstvu Šebovina na obroncima Jelove Gore (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)

Prognoza vremena i Miholjdan


Juče je bio Miholjdan, i obično je, prema narodnom verovanju, tada lepo vreme i doživimo Miholjsko leto. Ali ove jeseni to pravilo se nije potvrdilo, jer je dan bio prohladan, uz padavine.

Na Miholjdan se smenjuju leto i jesen, pa su oktobarski topli dani vezani za ovaj narodni i verski praznik poznati kao Miholjsko leto.

Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen, koja je kalendarski već uveliko počela.

Za razliku od mnogih drugih crkvenih praznika, kada se „zabranjuje ovo ili ono“, narod u Srbiji kaže da na Miholjdan baš treba raditi – ali ne u kući.

Stari ljudi veruju da na Miholjdan ne treba obavljati kućne poslove, usisavati, spremati i slično jer, kako kažu, treba prvo posvršavati sve poslove napolju koji ne mogu da čekaju zimu i hladnoću.

Miholjdan se kao praznik vekovima unazad obeležava na isti dan (12. oktobra po Gregorijanskom i novojulijanskom kalendaru a 29. septembra po starojulijanskom), katolici, pravoslavni i protestanti širom Evrope. Po tome je ovaj datum jedinstven među hrišćanima raznih kongregacija.

Jesenje kiše i prizori na jednom od užičkih parkinga (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -