Izložba o Trgu partizana svedoči o jubileju 60 godina postojanja koju je priredio Istorijski arhiv Užice otvorena je u okviru programa 6. Međunarodnog festivala prirode i kulturnog nasleđa „Žestival“. Postavku čini 41 pano na kojima je predstavljen trg, grad i ljudi koji su obeležili to vreme.

– Izložba govori o svim događajima koji su se u prethodnom periodu od 1961. godine do sada odvijali na užičkom Trgu. Na neki način oni nemaju samo lokalni karakter, a moжe se pročitati i istorija onoga što je obeležilo Srbiju i događaje na jugoslovenskom prostoru.

Trg u Užicu nije samo srpski već i jugoslovenski jer ga je gradila Federacija, а pare za njega bile iz svih republika, kao i materijal za građenje je ovde sa svih prostora bivše zemlje, – rekao je Željko Marković, direktor Istorijskog arhiva Užice.

Dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica i Željko Marković, direktor Istorijskog arhiva (Foto: UžiceMedia)

Za Trg partizana je važno istaći i njegovog arhitektu Stanka Mandića jer je njegov rukopis ovde u Gradu. Kao vrhunsko ostvaranje ističe se sam prostor Trga, zgrada Spomen doma, današnjeg Narodnog pozorišta i Narodne biblioteke.

Izložba o Trgu partizana: Trg mesto okupljanja Užičana

Izložbu je otvorila dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica ističući da Trg predstavlja „žilu kucavicu“ ovog grada.

– To je za Užičane mesto okupljanja, sastajanja i rastajanja, mesto na kome kao da sve počinje i završava se. Za generacije srednjoškolaca ovo mesto je bilo, jeste i biće tačka susreta pre i posle škole, ili u večernjim satima kada Trg progovori kroz njihov žamor.

Za najmlađe i najstarije sugrađane ovo je prostor za igru i odmor, druženje sa vršnjacima, uživanje u kulturnim manifestacijama, – rekla je Raković Radivojević.

Deo izložbe možete videti u našoj galeriji:

Prema mišljenju naših i stranih stručnjaka užički Trg partizana predstavlja najveći domet jugoslovenske i srpske arhitekture i urbanizma posle Drugog svetskog rata. Za nepune tri godine nekadašnja Žitna pijaca, zahvaljujući kreativnosti i nadahnutosti arhitekte Stanka Mandića i vrednih neimara izrasla u jedinstvenu urbanističku celinu u srcu Užica, kao i nemerljivim doprinosom i angažovanjem tadašnjeg predsednika Opštine Titovo Užice Rajka Ječmenice.

Izložba o Trgu partizana: Trg simbol života grada

– Mi smo oduvek znali da je naš Trg jedna od najlepših otvorenih pozornica ne samo u Srbiji  ili nekadašnjoj Jugoslaviji, već i šire. Nije nas previše iznenadilo što je tokom izložbe „Srbija, grad kao regionalni kontekst za arhitekturu“ održanoj u bečkom „Ringturmu“ 2015. godine centralno mesto  izložbene postavke pripalo gradskom jezgru Užica, jedinstveno dizajniranoj formi scenske postavke u više nivoa,- istakla je gradonačelnica.

Užički trg za Užičane je simbol života ovog grada i svi mi imamo dužnost i obavezu da ga čuvamo, mudro oplemenjujemo  i učinimo sve da ostane mesto koje će nas okupljati.

Izložba na Trgu biće otvorena do polovine oktobra, odnosno i za Dan grada 9. oktobra.

Žitna pijaca pre jednog veka, mesto na kome je današnji Trg partizana (Foto: UM)

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -