Žestival“ Festival prirode i kulturnog nasleđa je nastao 2006. godine na osnovu jednog podatka iz knjige našeg sugrađanina i hroničara Milorada Iskrina, „Užičke kafane i pekare“. Na jednom mestu, gospodin Iskrin navodi da je krajem XIX veka, naš sugrađanim Toma Numović, poznati preduzetnik na sajmu u Briselu izlagao užičku klekovaču. Sa tog sajma se u naš grad vratio sa zlatnom medaljom, ispričao nam je ovih dana, najavljući „Žestival“ u Užicu, Branislav Mitrović, predsednik Organizacionog odbora.

– To je zapravo bila inicijalna kapisla da te 2006. godine pokrenem priču o organizovanju festivala voćnih rakija na Rakijskoj pijaci ispred kafane Kongo. Zatim smo pauzirali 10 godina i 2016. godine nastavili sa održavanjem festivala, – kaže Mitrović.

UM:   Koliko „Žestival“ Festival prirode i kulturnog nasleđa, kao privredno- turistička manifestacija doprinosi očuvanju prirode, tradicije, promociji i plasmanu autentičnih, tradicionalnih proizvoda našeg kraja?

Branislav Mitrović, predsednik Organizacionog odbora „Žestivala“ (Foto: Privatna arhiva) – Ove godine smo naprvili koncepcijski iskorak i pored dosadašnjih aktivnosti fokus stavljamo na prepoznavanje, očuvanje i valorizaciju kulturnog nasleđa.

Branislav Mitrović: – Manifestacije je najpre osmišljena kao poslovni događaj koji afirmiše i ohrabruje proizvođače autentičnih proizvoda, spravljanih na tradicionalan način da svoje proizvode iznesu na tržište.

„Žestival“ im sve ove godine pomaže u tome, ali ih i kroz poslovne susrete povezuje sa hotelijerskim, trgovinskim, ugostiteljskim sektorom kako bi lakše došli do tržišta. Takođe kroz edukaciju, naši lokalni proizvođači svake godine sve više i više, pored kvaliteta, i u izgled ambalaže, medijski nastup na tržištu, kao i konsultacije sa strukom.

UM:   Odakle su do sada bili izlagači, kakva su iskustva, da li se saradnja nastavlja?

Branislav Mitrović: „Žestival“ je međunarodni festival, na kome svoje mesto nalaze pre svega proizvođači iz užičkog kraja, ali i iz svih ostalih delova Srbije: Kosova i Metohije, Vojvodine kao i Crne Gore, Republike Srpske-Bosne hercegovine.

UM:   Žestival“ Festival prirode i kulturnog nasleđa nije jedina manifestacija u Užicu, ko ima najviše udela u organizaciji?

Branislav Mitrović: – Nosilac aktivnosti oko organizacije jeste grad Užice, ali nas svesrdno podržava Regionalna privredna komora, Regionalna razvojna agencija, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba, Turistička organizacija regije zapadna Srbija, Turistička organizacija grada Užica kao i Poslovni klub Zapadna Srbija.

UM:  Šta je sve planirano za ovu godinu i šesti skup u Užicu? Ima li nekih novina u odnosu na ranije „Žestivale“?

Branislav Mitrović: Ove godine smo naprvili koncepcijski iskorak i pored dosadašnjih aktivnosti fokus stavljamo na prepoznavanje, očuvanje i valorizaciju kulturnog nasleđa. Užički kraj obiliju  elementima kulturnog nasleđa i materijalnog i nematerijalnog, i mi to najpre moramo sačuvati, ali i iskoristiti u kulturne, umetničke, turističke  svrhe. Žestival će svakako tome dati svoj doprinos.

UM:   Kako se došlo na ideju da počne „Žestival“ u Užicu?

– Na samom festivalu koji traje osam dana građani će moći da uživaju u koncertima , tribinama,  poslovnim susretima, u Boemskoj večeri, sećanju na znamenite Užičane. DOBRO DOŠLI !

„Žestival“ Festival prirode i kulturnog nasleđa, VI po redu, otvara se sutra, 22. avgusta, u Užicu i traje do 30. avgusta.

Sa jednog od ranijih okupljanja tokom „Žestivala“ (Foto: Iz arhive u UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -