Užički srednjoškolci o reproduktivnom zdravlju rado pristaju da razgovaraju kao i o svim drugim temama, ali o problemima najčešće ćute. Kada je zdravlje mladih u pitanju, prvenstveno je važno čuti šta oni o tome imaju da kažu. Pitanje je samo koliko su u svojim odgovorima lični kada je o problemima reč, pa zato najčešće odgovaraju da su čuli da se to dešava nekom drugom. Ako imaju problem o tome najčešće ćute, dok neki traže podršku od porodice i najbližih.

Užički srednjoškolci o reproduktivnom zdravlju žele saznati sve što je novo, ali o zdravlju u školi ne mogu da saznaju mnogo kao ni o preventivi. Neki se sećaju edukacije o seksualnom zdravlju koju su imali u drugom razredu srednje škole i to je sve.

Upitani o svojoj budućnosti, vođenju računa o zdravlju ističu da znaju gde institucionalno mogu da potraže pomoć ako im je potrebna, ali da to izbegavaju jer to mogu saznati njihovi vršnjaci ili roditelji. Znaju ili su čuli za one koji imaju probleme, ali ne pitaju kako ih rešavaju. Zato ističu da  je važno informisanje o zdravlju mladih, edukativni sadržaji u kontuinuitetu, a sve radi njegovog očuvanja za ubuduće i eventualno sagledavanja mogućih posledica.

Užički srednjoškolci o reproduktivnom zdravlju: Prvo savet tražiti od roditelja

Neda Misailović, učenica Užičke gimnazije u razgovoru o zdravlju izdvaja higijenu, ishranu i fizičku aktivnost.

Neda Misailović (Foto: Užicemedia)

–  O higijeni puno vodimo računa posebno sada tokom epidemije koronavirusa, a što se tiče ishrane trudimo se da bude izbalansirana, dok fizičkoj aktivnosti različito posvećujemo pažnju. Trudimo se da budemo aktivni, ali protekla i početak ove godine značajno su uticali da fizička aktivnost bude smanjena jer smo puno vremena provodili kod kuće,- navodi Neda.

Ako mladi imaju zdravstveni problem po njenoj oceni, prvo treba da se obrate roditeljima, a ako ne, onda starijoj sestri ili bratu. Dakle,  porodici na prvom mestu pa da onda ići dalje kod psihologa ili lekara. Dok je bio karantin druženje nam se poremetilo i nismo nigde izlazili, tako da su neki izgubili kontakte sa bliskim ljudima, jer je komunikacija, pre svega, bila preko društvenih mreža. S druge strane, karantin nas je zbližio mnogo sa porodicama, što je dobra strana svega ovoga. To je dokaz da nam niko nije bliži od porodice i ako treba rešavati neki od zdravstvenih problema. Sada se situacija poboljšava tako da ćemo se i intenzivnije družiti.

– Mladi se plaše za svoje zdravlje, ali posle prvobitnog straha onda dolazi do opuštanja, zato u svemu neka granica uvek mora da postoji, – zaključila je naša sagovornica.

Užički srednjoškolci o reproduktivnom zdravlju: Važna je i fizička aktivnost

Uroš Mirković (Foto: Užicemedia)

Uroš Mirković, učenik Užičke gimnazije kaže da po njegovom mišljenju mladi i ne brinu baš puno o svom zdravlju. Za zdravlje je između ostalog veoma važna i fizička aktivnost, tako da sa drugovima često igra košarku, fudbal…Sada ne trenira nijedan sport mada je to ranije  radio, ali veoma je bitno i za mlađe, kao i za nas starije da se bavimo sportom.

– Ako mladi imaju zdravstveni problem prvo treba da se obrate roditeljima, možda najboljim drugovima,  razrednoj u školi ili u Dom zdravlja, jer  znam da postoji Savetovalište za mlade. Mi se u suštini i ne čuvamo puno jer je naše ramišljanje da nama ne može ništa da se dogodi-zaključuje Uroš.

Teodora Selaković, maturantkinja Ekonomske škole kaže da većina mladih veoma malo brine o svom zdravlju i neozbiljno shvata situacije. Samim tim što ne vode računa o svom zdravlju onda ne vode ni o svojim najbližim.

Teodora Selaković (Foto: Užicemedia)

– Protekli period za nas je izgubljen zbog cele situacije, odvijanja nastave, a jedino što je bilo dobro je vreme provedeno kući sa porodicom. Konačno smo bili na okupu i jedni drugima posvetili vreme i razgovarali o svemu.

– Kada imam neki problem ja to nikome ne govorim, jer ne želim druge da zamaram, mislim da to njih neće zanimati. Podrška porodice jeste važna, ali ima i roditelja koji se nedovoljno posvećuju deci i nemaju otvoren odnos. Zato možda zbog toga kriju sve ili o tome ćute. Sigurno da ima mladih koji ne traže pomoć u zdravstvenim ustanovama i bez obzira što imaju problem-ocenjuje Teodora.

Užički srednjoškolci o reproduktivnom zdravlju: Kada je korona u pitanju mi opasnosti nismo svesni

Andrijana Mirković, maturantkinja Ekonomske škole ističe da uvek krene prvo od sebe i zna koliko je zdravlje u svim segmentima važno baš zato što su mladi. Ali u suštini često se drugačije ponašaju, konkretno to je bio slučaj i u odnosu prema koroni.

– Mi opasnosti nismo svesni dok ne dođe do nas i zato ne vodimo računa. Razmišljamo da ako nam se nešto desi da to možemo da izlečimo u momentu. A nismo svesni da u kontinuitetu treba da brinemo i da se pridržavamo pravila o zdravom načinu života. Mi smo u drugom razredu samo jednom išli u Službu hitne pomoći u Domu zdravlja gde smo imali edukaciju o seksualnim odnosima. Zdravlje mladih je jako važna tema jer o svakom problemu treba da se razgovara. Sigurna sam da oko 90 odsto mladih ne zna kome da se obrati, ali iako zna to je verovatno danas za većinu sramota. Edukacije dosta znače, ali primer je da smo imali samo jednu za vreme srednjoškolskog obrazovanja, – naglašava Andrijana.

Andrijana Mirković (Foto: Užicemedia)

To bi po njenim rečima trebalo da bude u kontinuitetu i da se svake godine organizuje, da bi nešto novo naučili ili saznali od zdravstvenih radnika, kako bi zapamtili za ubuduće. Većina krije i ćuti o problemima, samo se neki obrate roditeljima. Ali da odu u neku ustanovu misli da je to jako retko bar u Užicu.

Mladi na kraju dodaju, da iako znaju da to nije rešenje, često za svoje probleme traže odgovore na internetu umesto u zdravstvenim institucijama.

I na kraju predlog da pogledate tekstove poput jednog objavljenog uz Međunarodni dan mladih – „Mislite na mlade“, koji se obeležava se 12. avgusta, zanimljuivo istraživanje KOMS-a i podatak da bi se iz zemlje odselilo 50 odsto mladih ljudi, dok 39 odsto mladih ne planira ali ne otpisuje mogućnost odlaska. A na ptianje zašto bi se odselili navode njih 31,7 zbog dostojanstvenijeg života, a 24 odsto ispitanika zbog višeg standarda.

A tu su i drugi tekstovi iz serijala UžiceMedia: „Da nas ima više“, zatim, o merama za podsticanje nataliteta u Užicu, o vakcinaciji mladih…

Tekst je nastao u okviru projekta „ДА НАС ИМА ВИШЕ Репродуктивно здравље младих и подстицање наталитета“, koji realizuje Udruženje „UžiceMedia“ na istoimenom Portalu. Projekat se sufinansira iz Budžeta Grada Užica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Centar Užica (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -