Komemoraciji, upriličenoj u Svečanoj sali Gradske kuće, povodom smrti Rajka Ječmenice (1926-2020) bivšeg predsednika opštine i visokog funkcionera prisustvovao je veliki broj Užičana, članova porodice, predstavnika Grada.

Rajko Ječmenica je bio učesnik Drugog svetskog rata, a nakon rata je bio na više funkcija, a predsednik opštine Titovo Užice u periodu od 1959 -1962. godine.

Govoreći o Ječmenici, gradonačelnik Užica Tihomir Petković, istakao je da je „uvek pokazivao šta znači živeti u skladu sa principima za koje se zalagao a prisetimo se šta je sve učinio za ovaj grad i svoje sugrađane“, a zatim podsetio da je u vreme njegovog mandata Užice od čaršije počelo da raste, dobija obrise grada i postavlja temelje posleratne istorije.

– Dao je nemerljiv doprinos uređenju Gradske plaže, Trga partizana, rekonstrukciji elektro i vodovodne mreže, asvaltiranju ulica, objedinjavanju ugostiteljstva i trgovine. Nije se nikada ustezao da iznese svoje mišljenje i da ga brani. Zahvaljujući njegovoj posvećenosti i požrtvovanju ostavio je neizbrisiv trag u napretku Užica, – istakao je užički gradonačelnik.

Sa komemoracije Rajku Ječmenici (Foto: UM)

Prema rečima Željka Markovića, direktora Istorijskog arhiva Užice „za Ječmenicu političke funkcije nisu bile stvar prestiža već obaveze da se oduži svom gradu, zemlji i narodu“, navodeći da su protekle dve decenije proveli intenzivno se družeći u Arhivu i u užičkom kraju.

Na komemoraciji je govorio profesor Ilija Misailović podsećajući na delove iz njegovog detinjstva, odrastanja, kafanskog druženja i razgovora.

Užičani će se sa poštovanjem sećati Rajka Ječmenice, a urna sa njegovim posmrtnim ostacima biće položena na užičkom groblju Dovarje.

O Ječmenici

„Ječmenica je u Užicu završio osnovnu školu i krojački zanat. Učestvovao je u NOB-u. Sa ocem Radisavom bio je zatočen u logoru na Banjici. Posle Drugog svetskog rata završio je višu političku školu „Đuro Đaković“, a 1964. diplomirao je na Visokoj školi političkih nauka u Beogradu.

Rajko Ječmenica (Print Screen/Užičanstveno)

Kao sekretar omladine, u oslobođenom Užicu formirao je prvu omladinsku radnu brigadu, koja je gradila stadion u Begluku. Kao predsednik Sredskog odbora saveza boraca u Užicu, 1950, bio je incijator izgradnje spomen kosturnice na Kadinjači. Bio je i sekretar Sredskog odbora narodnog fronta.

Rajko je bio predsednik narodnog odbora Opštine Titovo Užice (1959-1962.) Ako računamo od Andrije Mirkovića, Ječak je bio deseti jubilarni predsednik užičke Opštine, koji je imao velikog udela u naporima tadašnje vlasti da se izgradi Trg partizana, da se nastavi izgradnja pruge Beograd-Bar. Jedan je je od retkih predsednika koji je ostao u svom gradu da živi, da hoda njegovim ulicama i gleda Užičane u oči, jer ništa nije bilo skriveno između njih… Ječak je poseban Užičanin koji se uvek borio koliko god je mogao za svoj rodni grad i Užičani ga i danas, ove 2019., cene i poštuju,“ – zapisao je Predrag Kovačević na sajtu Užičanstveno.

Ostaće upamćen kao predsednik opštine koji je otvorio užičku Plažu, a na njegovu inicijativu je podignuta piramida – spomenik na Kadinjači.

Svojevremeno je u užičkoj opštini organizovan prijem, 2008. godine, za bivše predsednike, kome su prisustvovali Rajko Ječmenica, Miloje Milovanović, Balša Govedarica, Radoš Stojičić, Zoran Vujović, Dušan Nedeljković i Miroslav Martić, koji su tu dužnost obavljali od 1960., o čemu više možete pogledati u tekstu lista Danas.

- Advertisement -