U Gradskoj galeriji u Užicu sinoć je otvoren jubilarni, 30. Užički likovni salon. Stručni žiri  je od oko 35 odabrao radove 20 umetnika iz užičkog kraja. Stručni žiri koji su činili Dušan Starčević, likovni umetnik iz Užica, Julka Marinković, istoričar umetnosti iz Čačka i Marija Žunić, likovni umetnik iz Užica, prvu nagradu Salona, dodelio je mladom umetniku iz Užica Dejanu Klementu za video performans, kratki film „I tako dalje“.

Dejan Klement

Klement je diplomirao slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.

Prva nagrada

Biljana Ugren Kovačević, vajarka iz Užica, profesorka u Umetničkoj školi, dobila je drugu nagradu Salona za rad „Uvezivanje“.

Druga nagrada

Treća nagrada Salona dodeljena je Milici Đorđević iz Požege za foto-instalaciju „Slojevi-Layers“, a Pohvala Salona Vesni Aćimović Panić za kameninu „Trajanje“.

Treća nagrada

Za stručni žiri Salona, likovna ponuda umetnika iz užičkog kraja bila je na očekivanom nivou. Konkurisali su i umetnici srednje generacije koji su prepoznatljivi po svom izrazu, ali je više bilo mlađih umetnika koji su se nametnuli svojim svežim idejama.

Dejan Klement je ovom prilikom rekao da su ljudi danas veoma opterećeni brojnim stvarima, pa i onim, kojima ne bi trebalo.

Kao da tereta nikada nije dovoljno. Zato sam hteo i da postavim pitanje: Da li je suština, prenošenje tereta s jedne strane života na drugu stranu života ili da li se tog tereta mogu nekako da oslobodim.

- Advertisement -