Učesnica iz Meksika (Foto: Nada Tošić UM)

Dečji festival se održava pod sloganom „Zagrli tradiciju – oseti srce“ a sinoć je, na Trgu partizana, u prisustvu velikog broja gledalaca, svečano otvoren jubilarni, 15. po redu Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“.


Domaćini su pored Grada Užica, Zlatibor i Višegrad, gde će do 19. avgusta boraviti učesnici smotre folklora, a predviđena su brojna festivalska dešavanja.


Na festivalu učestvuje oko hiljadu dece od 10 do 16 godina iz Srbije i inostranstva. Stigla su deca sa četiri kontinenta, iz 15 zemalja sveta, Mongolije, Kanade, Meksika, Kine, Gruzije, Egipta, Grčke, Bugarske, Turske, Slovačke, Poljske, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Na festivalu učestvuju užički dečiji ansambli kulturno-umetničkih društava: „Era“, „Prvi partizan“, „Sevojno“, KUD Udruženja „Anđeli“ i KUD „Naš zavičaj“ iz Sevojna.


Dečji festival je počeo svečanim defileom svih učesnika a završen uz himnu festivala „Život je igra“ na Trgu partizana u prisustvu velikog broja Užičana.

Defileom kroz grad počeo festival folklora (Foto: N.T. UžiceMedia)


Užička gradonačlenica dr Jelena Raković Radivojević poželela je gostima dobrodošlicu uz poruku da pevaju i igraju i da Užice učine najradosnijim gradom sveta.


– Folklor je više od igre, jer na poseban način govori o prošlosti i običajima jednog naroda, kako je živeo i stvarao autentične kulturne vrednosti. Važno je da od zaborava sačuvamo ono što nam je u nasleđe ostavljeno i da se potrudimo da nas igra uvek spaja, – rekla je gradonačelnica uz konstataciju da je privilegija Užica, Zlatibora i Višegrada što će i ove godine biti u prilici da uživaju u raznovrsnom programu dece iz 15 zemalja sveta.


Ona je kazala da je Užice sada prestonica dečje igre i podsetila da će naredne godine biti „Prestonica kulture Srbije“, te da će i tada biti dobar domaćin manifestaciji „Lecidersko srce“.


U ime Organizacionog odbora festivala i Udruženja „Era“ prisutne je pozdravila Ivana Cvetković.


Festival se organizuje uz pomoć grada Užica, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Turističke organizacije „Zlatibor“. Festival podržava resorno ministarstvo, a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije.


Dečji festival „Licidersko srce“ se profilisao kao ozbiljna manifestacija, koja za cilj ima promociju folklora kao izvora identiteta svakog naroda, bogatstva različitosti koje povezuju mlade ljude kroz igru, pesmu i muziku, čulo se prilikom najave manifestacije, pa neka tako i ostane.

Prava atrakcija, učesnici „Liciderskog srca“ iz Meksika (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)


Za još informacija iz turizma i drugih korisnih tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -