Udruženje „Anđeli“ za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba u Užicu ima folklornu sekciju, nastala je krajem 2019. godine, na inicijativu Dragane Tomović nekadašnje članice KUD-a Sevojno u okviru kojeg ova sekcija i deluje i letos je nastupila na izuzetno posećenom godišnjem koncertu KUD-a u Užicu. Dragana je lepotu i čari folklora spoznala još kao učenica osnovne škole, a sada ih s ljubavlju i svim srcem razotkriva i deli sa članovima Udruženja „Anđeli“ koje oni s radošću prihvataju.

Dragana Tomović

– Moj osnovni cilj bio je da ono što sam naučila igrajući u KUD-u Sevojno prenesem baš ovoj ranjivoj grupi, jer su malo vidljivi. Ako i jesu, sve je to još uvek sporadično. Na početku mi nije bilo jednostavno, ali sam se trudila da potpuno spremna dođem na probe, da imam korektan i iskren odnos prema svima. Tako smo počeli da gradimo poverenje. Kod njih nema laži, nema prevare.


Sve je čista i najiskrenija emocija kakvu ni od koga ne možete dobiti. Ne mogu da opišem svoje zadovoljstvo i sreću kad dođem u Udruženje i kada mi svi priđu i zagrle, poljube. Najlepša scena ljubavi za mene je kada vidim da Aco veže pertlu Nadici. Sve što ih više upoznajem i moji pogledi na život i na prioritete se menjaju – priča Dragana Tomović, nekada studentkinja Poljoprivrednog fakulteta, a sada knjigovođa, majka dve kćerke, kojoj su „Anđeli“ pomogli da oseti punoću sopstvenog života.


Udruženje „Anđeli“ – Osnivanje folklorne sekcije

Ideja o osnivanju folklorne sekcije za osobe sa invaliditetom, rodila se pre pet godina kada je Dragana prisustvovala koncertu koji je priredila folklorna grupa osoba sa invaliditetom u Nišu, a koju vodi njen kolega Marjan Zdravković u okviru KUD-a „Mozaik“.

– Kada sam videla nastup te grupe koju je pripremao ovaj veliki humanitarac i koja je igrala „Vranjansku svitu“, bila sam oduševljena. Od tada nisam imala mira. Ideja da slično pokušam tinjala je skoro dve godine, a onda sam prelomila. U startu sam odlučila da sekcija koju budem vodila bude pod okriljem KUD-a Sevojno, jer sam godinama igrala u njemu. Razgovarala sam sa Đorđem Delićem, umetničkim rukovodiocem KUD-a koji je ideju odmah prihvatio, a došlo je i odobrenje od Izvršnog odbora KUD-a. Sada kao deo te velike porodice imamo obezbeđenu nošnju za svoje nastupe i učešće na godišnjem koncertu u našem gradu na kojem se predstavljaju sve grupe KUD-a Sevojno – kaže Dragana Tomović.


Udruženje „Anđeli“ na prvom nastupu

Prvi nastup folklorne sekcije „Anđela“ bio je pre tri godine u Gradskom kulturnom centru povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, zatim je došla pandemija koja je sve usporila pa je prvi nastup na godišnjem koncertu KUD-a Sevojno u Užicu bio ovog leta.

Marijana Jovanović

Sekcija ima oko petnaestak članova koji su različitog uzrasta i invaliditeta, svi su članovi Udruženja „Anđeli“ i uglavnom su svi od početka u sekciji, mada se priključuju i novi.


Redovno dolaze na probe dva puta sedmično, ponedeljkom i petkom. Muzička pratnja na harmonici je Draganin kolega folkloraš, učitelj Goran Dukić iz Arilja, nekadašnji šef orkestra KUD-a Sevojno. Intenzivne pripreme za naredni godišnji koncert KUD-a počeće na proleće. Okosnica njihovih dosadašnjih nastupa bile su igre iz Srbije.

Stefan Aćimović

– Na probama sam redovan i dosta sam naučio. Svakome bih preporučio da nam se pridruži, jer folklor izuzetno relaksira i opušta, a nije ni težak za učenje naročito kada smo složni – kaže Stefan Aćimović.

Njegovo mišljenje deli i Marina Milovanović koju je velika ljubav prema igri dovela u folklornu sekciju. Lepo mi je dok igram – ističe Marina koja ne skriva da ima tremu pred nastupe koju savladava tako što čvrsto stegne ruke.


Nadi Dulović nije teško da svaki put dođe na probu iz Mačkata. Voli da igra na kecu kao i njen drug Sale sa kojim se smenjuje na ovoj poziciji.

Marina Milovanović


Marijana Jovanović kaže da se iz velike ljubavi prema folkloru prijavila u sekciju. Igranje joj pričinjava veliko zadovoljstvo, naročito igre iz Srbije koje su naučili, ali kao i njeni drugari, voli i da peva.

Članovi folklorne sekcije zahvalni su i Dragani Tomović, ali i Tanji Selaković, sekretaru Udruženja „Anđeli“ bez kojih sve ovo i ne bi postojalo.

Dragana Tomović je samoinicijativno došla kod nas, ponudila nam svoje usluge. Prvo je morala dobro da upozna decu, da shvati njihove navike, da upozna roditelje. Bilo je potrebno da se izgradi veza između dece i roditelja sa Draganom, da se stvori poverenje roditelja da bismo joj prepustili da radi sa našom decom. Ona ih je mnogo zavolela, a oni su divne, otvorene, direktne, iskrene osobe koje se trude da daju svoj doprinos.

– U vreme pandemije zvali su me svaki čas, jedva su čekali da počnemo s probama, zato što ih folklor zaista ispunjava. Ja sam prezadovoljna što radim sa njima i što su me oni primili u svoj svet. Hvala njihovim roditeljima što su imali poverenja da meni i KUD-u Sevojno povere svoju decu – navodi Dragana.

Da znate, ne puštaju oni svakoga u svoj život. Naša deca Dragani uzvraćaju ljubavlju za sav trud koji ona ulaže u svoje slobodno vreme. To je uzajamna energija i kada završe probu, svi su zadovoljni. Naša folklorna sekcija je pod okriljem KUD-a Sevojno, samim tim su otvorena jedna velika inkluzivna vrata u široj društvenoj zajednici gde osobe sa smetnjama u razvoju itekako mogu da budu prihvatljiva ciljna grupa.

Nada Dulović

Izuzetno smo ponosni na naš nastup na velikom godišnjem koncertu KUD-a koji smo imali letos sportskoj hali u Velikom parku. Naša deca su se osetila jednako vredna i tog aplauza i nastupa. Dragana je tokom priprema za koncert u sve njih uložila velikirad, a oni su se sa toliko ljubavi trudili da odigraju što bolje svaki korak – kaže Tanja Selaković.


Udruženje „Anđeli“ postoji od 2006. godine, ima 53 korisnika sa područja Grada Užica, ali i iz Čajetine, Mačkata i sa Zlatibora. Svakodnevno je na usluzi korisnicima, a rad sa decom se odvija ponedeljkom, sredom i petkom od 16:00 do 20:00 časova.


Druge kreatine radionice


Osim folklorne sekcije, u okviru Udruženja rade kreativne i edukativne radionice, pruža se psihosocijalna podrška porodicama, sprovode se lingvističke i logopedske vežbe, sportske aktivnosti, aktivne su kulinarske i dramske radionice. Na ovaj način Udruženje se trudi da zadovolji interesovanja, različitosti i talente i potrebe svakog deteta ponaosob.

Tanja Selaković

U okviru Udruženja deluje i Klub roditelja u kojem roditelji razmenjuju iskustva i informacije, a to je prema rečima Tanje Selaković, velika podrška roditeljima da se bore za svoju decu.Udruženje sarađuje intenzivno sa užičkom Tehničkom školom „Radoje Ljubičić“ kroz zajedničke radionice.


Deca iz „Anđela“, kako navodi Tanja Selaković, prošli su kroz srednje stručno obrazovanje u ovoj školi na građevinskom i tekstilnom smeru. Prema njenim rečima, iako se u Gradu Užicu dosta uradilo, a i dalje se radi na poboljšanju uslova života osoba sa invaliditetom, ipak još uvek ima mnogo problema, naročito prilikom zapošljavanja.

– Dok su u bilo kom sistemu obrazovanja, od vrtića, preko osnovne i srednje škole, oni su uključeniji i nisu na marginama, ali kada završe srednju školu, oni nisu pristali nigde. Zato naše Udruženje širom otvara vrata takvoj deci i njihovim roditeljima. Oni ovde provode svoje vreme u kvalitetnim programima družeći se bez obzira na njihove različitosti u godinama, svi su upućeni jedni na druge i divno sarađujemo – navodi Tanja Selaković , predstavljajući Udruženje „Anđeli“.

Sa godišnjeg koncerta KUD-a Sevojno na kojem je nastupila i folklorna sekcija „Anđela“

Foto: UžiceMedia i arhiva Udruženja „Anđeli“

Pratite UžiceMedia i naš serijal „Ako pobedim sebe, pobedila sam sve“, priče žena koje se ne predaju.

O razvijanju veština osoba sa invaliditetom u Udruženju distrofičara Zlatiborskog okruga i Udruženju invalida cerebralne i dečije paralize realizuje kroz organizovanje različitih aktivnosti i manifestacija u okviru redovnih ili programskih aktivnosti, za portal je govorila Biljana Subotić.

Pored nje i Ana Đokić koja o sebi govori otvoreno, neopterećeno, optimista je, kaže voli izazove. Na pitanaja UžiceMedia odgovarala je uz poruku da osobe sa invaliditetom ne odustaju na prvim preprekama!

A tu je i naša priča o Bogdanu,  zatim teme kao što je zapošljavanje, ali i akcijama koje preduzimaju kompanije u našoj sredini, poput zlatiborske „Gold gondole“.

- Advertisement -