Folklorni ansambl „Era“ nastao je zahvaljujući Udruženju građana „Era“ koje je osnovano 2002. godine, kao nevladina, neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj  bio očuvanje i predstavljanje nacionalne baštine.

Tokom proteklih godina, „Era“ je okupio veliki broj igrača, njegovi koreografi su stvorili brojne koreografije, a ansambli i pevačke grupe su imali mnogo koncerata i učestvovali su na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu. Zahvaljujući istraživanju i kvalitetnom kreativnom radu svojih članova, ansambli ostvaruju veliki uspeh u predstavljanju bogatstva srpske narodne tradicije.

Ansambl „Era“ je dobio mnoge nagrade i priznanja – za koreografije, za folklorne ansamble i njihovo igračko umeće, pevačke grupe za tradicionalno pevanje, a takođe, i orkestar za muziciranje. „Era“ organizuje i Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“, zbog koga je postao poznat ne samo grad Užice, već i čitav region.

U UG „Era“ se timski radi i mi smo razgovarali sa članovima ovog tima, predsednikom UG „Era“ i koreografom Goranom Paunovićem, umetničkim rukovodiocem prvog ansambla, koreografom i rukovodiocem pevačkih grupa Vlastimirom Veljovićem i potpredsednicom Udruženja, koja rukovodi Dečjim ansamblom i školom folklora Ivanom Cvetković. Sve troje su jednoglasni i ističu da je „Era“ baš zato poseban, „jer ga ne čini pojedinac, već dobar tim. I kao tim, jedni drugima smo i pomoć i podrška, i savetnici, ali i najiskreniji kritičari“. Zato je ovo razgovor sa timom „Era“.

UM Nedavno ste sprovodili kampanju prijema novih članova u vaše folklorne ansamble? Kako je prošla kampanja i na koji način još regrutujete članove?

– Svake godine u septembru kada deca krenu u školu krećemo i mi sa novom sezonom rada. Deo početka rada je i prijem novih članova u sve naše igračke grupe, narodni orkestar, pevačke grupe i grupu rekreativaca. S obzirom na uslove u kojima živimo, veoma smo zadovoljni, jer imamo oko 70 novih polaznika, što ukazuje da građani prepoznaju kvalitetan rad, da imamo dobre preporuke kao i odlične uslove za rad. Pod uslovima mislim na prostor u kome se odvijaju probe, koji je pre svega adekvatan, bezbedan i prilagođen našim potrebama i aktivnostima, a nalazi se u centru grada, u blizini Prve osnovne škole.

Tim „Era“: Vlastimir Veljović, Ivana Cvetković i Goran Paunović (Foto: Privatna arhiva UG „Era“)

UM Ko su članovi Udruženja i folklornih ansambala? Šta sve još radi u okviru Udruženja?

– Članovi udruženja su deca od 5 do18 godina, raspoređeni u grupe po uzrastu i kvalitetu.To su škole folklora i ansambli. Takođe, članovi su  i učenici muzičke škole, profesori muzike, etnolozi, pravnici, profesori razredne nastave, doktori nauka, radnici, koreografi, koji svoje aktivnosti imaju u narodnom orkestru, pevačkim grupama, rekreativnoj grupi odraslih igrača, u skupštini i upravnom odboru.

Folklorni ansambl „Era“, kako je ime nastalo

UM Folklorni ansambli su nastali zahvaljujući cilju koji je Udruženje građana „Era“ definisalo prilikom osnivanja 2002. godine? Kako je Udruženje, uopšte nastalo i kako je dobilo ime? (Šezdesetih godina prošlog veka u Užicu je delovalo kulturno umetničko društvo istog ili sličnog naziva, mislim da je to bilo „Ere“, koje je vodio čuveni užički etnolog Rade Poznanović i koje je bilo rasadnik dobrih folklornih igrača. Možda ste i to imali na umu?)

– Osnovni ciljevi „Ere“ su čuvanje i predstavljanje tradicionalne narodne muzičke kulture i folklornog stvaralaštva koje obuhvata: pesmu, igru, običaje, muziku, odeću i obuću, rekvizite i ostale aktivnosti vezane za tradicionalni muzički narodni život. Svoje ciljeve Udruženje ostvaruje neposredno, na terenu, prikupljanjem  i beleženjem folklorne građe, zatim, u oblasti muzičkog, ambijentalnog i scenskog uobličavanja folklorne građe, kao i kroz organizovanje i učestvovanje u posebnim školama, kursevima, seminarima, smotrama, festivalima, javnim nastupima i drugim oblicima stručnog istraživanja, obrazovanja ili prezentovanja tradicionalne  narodne muzičke kulture i folklornog stvaralaštva.

Ime je nastalo vrlo jednostavno. Ova reč predstavlja više od onog osnovnog da je Era šaljiv naziv za Hercegovca. Era je simbol stanovništva, življenja,tradicije i kulture ovog kraja. A to je sve ono što su inače ciljevi udruženja, negovanje prvenstveno tih vrednosti. Kada smo osnovali Folklorni ansambl „Eru“, nismo znali za postojanje KUD-a „Era“. Tek kasnije nam je dr Rade Poznanović rekao za postojanje tog društva.

UM Koliko često postavljate nove koreografije i na koji način dolazite do njih? Ko su vaši koreografi?

– Postavljanje koreografija na repertoar, bilo dečijih bilo prvog i drugog ansambla, veoma je ozbiljan, temeljan i obiman posao. Zato se nove koreografije rade jedna do dve godišnje i to zavisi od više faktora, prvenstveno finansijskih. U Udruženju rade dvojica priznatih koreografa Goran Paunović i Vlastimir Veljović, od kojih je Goran i predsednik Udruženja koreografa narodnih igara Srbije, a Vlastimir član UO istog.

„Era“ na pozornicu najčešće izvodi autorska dela ova dva koreografa. Naravno da rado sarađujemo i sa drugim koreografima u raznim segmentima postavke pojedinih scenskih prikaza narodne igre.

Sa jednog od nastupa Ansambla „Ere“ (Foto: Privatna arhiva UG „Era“)

UM Kako nabavljate nošnju?

– Nošnja se nekada kupuje na terenu, nekada sami izrađujemo delove, ali vrlo često sarađujemo sa zanatskim radnjama koje se bave izradom narodne nošnje.

Od osnivanja „prošlo“ preko tri hiljade članova

UM Koliko je članova prošlo kroz Udruženje od osnivanja do danas?

– Udruženje ove godine slavi 19 godina postojanja i rada,  a iduće –  jubilarnih 20. Kada smo krenuli 2002. godine, u sastavu smo imali  dve pevačke grupe i 40 početnika igrača od 7-10 godina. Danas, i pored ove teške situacije, Udruženje broji oko 300 članova. Broj članova koji je prošao kroz „Eru“ je nezahvalno reći, neki su se zadržali samo godinu ili dve, neki i svih 20, ali u zbiru, taj broj je sigurno veći od 3000.

UM Zašto je osnovano ovo Udruženje s obzirom da u gradu deluju dva značajna kulturno umetnička društva sa dugom tradicijom?

Folklorni ansambl „Era“ su osnovali ljudi u zrelim godinama sa obimnim umetničkim, naučnim i profesionalnim biografijama. Više od polovine članova je već tad imalo više nego uspešno iskustvo u ansamblima u Beogradu i Užicu. Ustvari, inicijativa za osnivanjem „Ere“ potekla je od koreografa, umetničkih rukovodilaca, solista i nosilaca visokih priznanja u amaterskom folklornom stvaralaštvu.

Želja nam je bila da sve odluke i svu odgovornost donosimo i delimo u krugu koji je potpuno posvećen sakupljanju, očuvanju i negovanju folklorne tradicije i to bez uprave i birokratije kakvu nužno nameće osnivač – kompanija. Iz KUD-a „Sevojno“ smo izašli kad je taj kolektiv u dužem vremenskom periodu osvajao najveća državna priznanja, izvodeći originalne, autentične programe čiji su autori, a i izvođači bili upravo osnivači „Ere“. Od KUD „Sevojno“ nismo tražili ni poneli ništa materijalno, bukvalno nijednu čarapu.

Verovali smo u sopstveni kapacitet, potencijal i kvalitet. Krenuli smo od početka. Proteklih 20 godina daju nam dovoljno argumenata da smo na dobrom putu.

Ništa bez mladih, oni su budućnost (Foto: Privatna arhiva UG „Era“)

UM Šta je suština rada vašeg Udruženja?

Folklorni ansambl „Era“ neguje pevačke, muzičke, igračke i koreografske programe koji su u što većoj meri oslonjeni na tradiciju, terenskim istraživanjima i zapisima sa terena. Smatramo da ozbiljno i odgovorno izvođenje tradicije može biti vrhunski doživljaj i za učesnike i za publiku.

Lepota se može doživeti bez preteranih intervencija i dodatnih ukrašavanja u svim elementima: od izbora materijala koji će se obrađivati, koreografskih rešenja, vokalne interpretacije, izbora instrumenata i muzičkih aranžmana svih delova našeg programa, pa do scenskog izgleda samih izvođača.

Prioritet dajemo sadržaju i unutrašnjem doživljaju pesme, svirke, običaja, igre, a ne spoljnoj interpretaciji. Ovaj cilj traži izuzetne pripreme jer tako opredeljen program, bez preteranih spoljnih efekata, podrazumeva kvalitetno izvođenje koje će zavredeti pažnju najpre izvođača, a zatim i publike. Insistiramo na istinskom doživljaju izvođača, učesnika bilo kog programa.

Istovremeno se trudimo da tradiciju što više približimo svim uzrastima, tako da svako zainteresovan, u okviru svojih interesovanja i mogućnosti, postane svojevrstan čuvar tradicije. Polako, osmišljeno i sistematično, od samih početaka druženja u „Eri“, članove uvodimo u svet tradicije trudeći se da napravimo neophodan most sa svakodnevicom.

Naravno, folklorna tradicija našeg kraja je naš zaštitni znak. Programi i sadržaji su prilagođeni, pre svega uzrastu članova, a tim da se oni u svakoj aktivnosti  upoznaju sa poreklom igre, krajem, nazivima igara, tekstovima pesama, narodnim odelom, muzikom. I tako, iz grupe u grupu… „Era“ nije opterećen selekcijom po svaku cenu.

Nastupi i turneje su dostupni svim grupama s tim da, od članova samih zavisi do kog će nivoa stići. Naši članovi umeju da podrže i  dobronamerno  ocene i svoje, ali i nastupe drugih ansambala. Podržavamo i druge aktivnosti kojima se naši članovi bave osim folklora. Nismo isključivi po tom pitanju. Naprotiv, uspehe naših članova na drugim poljima rado i često ističemo i na probama i na nastupima.

„Ere“ u Parizu (Foto: Privatna arhiva UG „Era“)

Folklorni ansambl „Era“ je na pravi način okrenut radu sa mladima, posebno sa decom. Ima mesta za sve uzraste ali mogli bi reći da nam je rad sa decom i to od najranijeg uzrasta prioritet.

„Ere“ osnivač festivala „Licidersko srce“

UM Osnivač ste i organizator značajnog Međunarodnog dečijeg festivala „Licidersko srce“. Zašto se javila potreba za ovim festivalom i kako je on rastao u proteklom periodu?

– MDFF „Licideresko srce“ je još jedna osobenost „Ere“. Festival smo pokrenuli upravo iz želje da naše iskustvo koje smo stekli gostujući na brojnim festivalima u svetu, iskoristimo, primenimo i stvorimo jednu lepu dečiju folklornu priču u našem gradu. Međunarodni dečiji folklorni festival se održava u Užicu već 13 godina za redom, u organizaciji Udruženja „Era“, a uz suorganizatorstvo Grada Užica, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Turističke organizacije Zlatibor i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srba u regionu i okuplja veliki broj dece.

Svake godine naš grad bude u bojama narodnih nošnji i zvucima raznovrsnih melodija dece iz 10-ak zemalja sveta. Folklorni program se paralelno održava i na Zlatiboru i u Višegradu, a Užice pet dana bude domaćin za oko 1000 učesnika.

Festival je iz godine u godinu polako rastao i razvijao se, što brojem učesnika, destinacijama, ali i brojnim pratećim sadržajima. Tako da nisu samo folklorni koncerti ono što čini festivalski program, već i izložba narodnih nošnji u muzejskom prostoru Jokanovića kuća, humanitarna akcija „Licidersko srce deci“, folklorne igraonice, tribina „Deca – čuvari tradicije“, grnčarska radionica i mnogi drugi.

Veoma smo ponosni na naš festival i emociju koju on budi kako kod učesnika, tako i kod publike. Na festivalu „Licidersko srce“ je angažovano i oko 200 mladih volontera, koji svim srcem i predanim radom pomažu organizatorima da sve festivalske aktivnosti funkcionišu dobro.

Još jedan dobar pokazatelj kvaliteta i značaja festivala ne samo za grad Užice, već i za promociju Srbije je višegodišnje pokroviteljstvo predsednika Republike Srbije. Festival je „Erino“ čedo, naš znak prepoznavanja, kako ovde tako i u svetu, naša zvezda, naša snaga.

UM Interesantna je poruka na vašem sajtu: Obiđi svet-ne sanjaj. Kome je sve upućena? Da li se tim spretnim korakom može obići svet, u čemu je suština spretnog koraka?

Suština spretnog koraka je u radosti igranja. Taj korak ne mora i po pravilu nije tehnički savršen, ali mora da nosi istinsku radost koja se prepoznaje u svim delovima  sveta i  koja se jednostavno deli sa svima koji je osete,  a takvih ima mnogo širom sveta. Deo tog sveta  na talasu radosti igranja svake godine stigne i u Užice. To je upravo naše „Licidersko srce“. Tokom festivala se ne sanja, nego se uživa u lepoti i radosti igranja i druženja. Tako je na festivalima širom sveta.

UM Iza folklornih ansambala stoje uvek značajni sponzori i ako ih nema, ansambli se gase. Kako vaše Udruženje opstaje?

– Naše udruženje se isključivo finansira od članarina. Sponzore imamo retko,  ne računajući sponzore koji su aktivni za vreme festivala „Licidersko srce“. Tako da direktno zavisimo od naših članova, od brojnosti naših ansambala i grupa, a suštinski gledano – od kvaliteta našeg rada. Ukoliko je naš rad na visokom nivou, tada možemo da očekujemo i povećanje broja članova, a samim tim i finansijsku sigurnost.

Kao Udruženje, nismo na budžetu Grada niti neke veće kompanije i fabrike, sami smo tvorci svog finansijskog statusa. To je svakako teži put, ali nas i motiviše i tera da se ne uspavamo, da ne padnemo u kolotečinu i uvek i stalno budemo na visini zadatka.

Folklorni ansambl „Era“ i planovi

UM Koji su vam planovi? Čemu težite i šta želite da ostvarite u narednom periodu?

– Ideja i planova ima mnogo. Za početak, spremamo jubilej, 20 godina postojanja i rada. Tako da ćemo sledeću godinu obojiti raličitim programima, muzičkim i igračkim, i cilju obeležavanja jubileja. Takođe, u planu su i dve veće turneje, Egipat i Španija.

A što se dugoročnih planova tiče, očekujemo nastavak dobre saradnje sa ustanovama kulture i obrazovanja u našem gradu na zajedničkim projektima, kao što su Učiteljski fakultet, Narodni muzej, Narodno pozorište, kao i intezivniju saradnju sa folklornim ansamblima iz Srbije, na uzajamnim gostovanjima i razmeni. Radićemo i na razvoju aktivnosti i sadržaja Međunarodnog dečijeg festivala „Licidersko srce“.

U planu su i nove koreografije, ali i rad na proširivanju repertoara narodnog orkestra i pevačkih grupa. Očekujemo da naše drugo audio izdanje, CD „Trag“, koje je uveliko spremno, bude predstavljeno u godini jubileja. Neki od dugoročnih planova su i obezbeđivanje stalnog prostora za rad Udruženja, koji bi bio u vlasništvu, a ne pod zakupom. Taj plan verovatno mora sačekati neko bolje vreme, ali nam stoji kao zacrtan cilj i važan segment našeg funkcionisanja.

UM Imate li još nešto da istaknete u vezi rada i delovanja Udruženja „Era“ a da to već nismo rekli?

– Posebno želimo da istaknemo da smo vrlo pažljivi u izboru naših asistenata, mladih ljudi koji se polako uključuju u rad Udruženja. Većina njih su studenti i master učitelji, na koje smo posebno ponosni. Tu su Filip Lazić, Tamara Grašilović, Anđela Tankosić i Olivera Maksimović, koji su naša snaga i prozor u budućnost.

Folklorni ansambl „Era“ je poseban, jer ga ne čini pojedinac, već dobar tim. I kao tim, jedni drugima smo i pomoć i podrška, i savetnici, ali i najiskreniji kritičari. Sve naše članove učimo da vole svoje, ali i da budu otvorenog srca  – da upoznaju i druge.

Pod tim podrazumevamo i poznavanje drugih kultura i naroda, ali  druženje  sa članovima drugih folklornih društava, bez rivalstva, uz isticanje zajedničke crte – ljubav prema folkloru uopšte. I još nešto – u Udruženju su se tokom ovih 19 godina sklopila mnoga prijateljstva, koja su prerasla u mnogo jače veze – kumstva, a ne retko i brakove.

Naši članovi se rado druže i van proba, a kada prestanu aktivno da se bave folklorom, ostaju članovi Udruženja i neguju tu vezu sa „Erom“. Učimo ih da neguju i čuvaju prijateljstva, jer su ona bogatstvo. 

Želimo ovom prilikom da se zahvalimo svima koji su gazili Erinim korakom, svim našim članovima, kao i roditeljima naših članova, jer su nam tokom ovih godina ukazivali poverenje i pratili Erinu ideju o očuvanju i negovanju tradicije.

IDEMO DALJE, ZAJEDNO!

Orkestar ansambla „Ere“ (Foto: Privatna arhiva)

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Pozivamo vas da učestvujete u našoj anketi, kako bi videli šta očekujete od medija i koje teme vas interesuju.

- Advertisement -