Cvet jednakosti je uručen po deseti put, manifestaciju organizuje Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga u znak sećanja na koleginicu, aktivistkinju i istaknutu članicu Udruženja Tijanu Petrović – Kiku.

Ove godine su dodeljene nagrade za novinarski, literarni i likovni konkurs. U konkurenciji za novinarski konkurs bilo je devet televizijskih i internet priloga, za literarni konkurs 21 rad, a za likovni 133 crteža.

Cvet jednakosti novinarki užičke TV 5

Sveukupni pobednik i nosilac „Cveta jednakosti“ za 2023. godinu je Jana Nikolić, novinarka TV5 Užice, čiji prilog je ostavio najveći utisak na žiri, i kako su naveli obrazlažući nagradu, „poseduje sve elemente koje treba da ima jedan kvalitetan TV prilog“. Žiri je naveo i da priča o Milošu Zariću, užičkom paraolimpijcu, ukazuje na to da „životni put i sportski uspesi su podstrek za sve gledaoce, posebno onima kojima je namenjen“.

Jana Nikolić, novinarka TV 5 (Foto: TV 5/Printscreen)


U kategoriji internet priloga, pobednik je priča „Kulturni sadržaji nedostupni za osobe sa invaliditetom“ – autorke Marije Milanović iz Niša, objavljena na portalu „Danas.rs“, koji se, smatra žiri, izdvojio u odnosu na ostale pošto je uspela da „segment ličnog iskustva uklopi u sadržaj“.


Laureat specijalnog priznanja „Cvet jednakosti – za izuzetan doprinos stvaranju izjednačenih mogućnosti za osobe sa invaliditetom u 2022. godini“ je dr Aleksandar Ristić, iz Službe kućne nege Doma zdravlja Užice, zbog dugogodišnjeg rada, nege i prijateljstva sa Tijanom Petrović Kikom.


U saopštenju Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga navedeno je da su u žiriju ove godine radili: Dušan Blagojević – „Glas Podrinja“ – predsednik žirija, Ilijana Berber – RTV Vojvodina, Dragana Kožan – Portal ZdravoPančevo.rs i Tijana Sibinović – Radio Beograd 1.

Literarni i likovnui konkurs


A na ovogodišnji literarni konkurs za učenike srednjih škola pristigao je 21 rad iz svih škola sa područja grada Užica i jedne srednje škole iz Priboja. Teme ovogodišnjeg konkursa: „Reci mi i ja ću zaboraviti. Pokaži mi i ja ću upamtiti. Uključi me i ja ću razumeti“ i „Nisi sam pod ovim nebom“.


Nagrade su osvojili: prvo mesto – rad učenice Ane Nikolić (Užička gimnazija), drugo mesto – rad učenika Nihada Rovčanina (Medicinska škola) i treće mesto – rad učenika Bojana Bukvića (Medicinska škola). Žiri je posebno pohvalio rad učenice Bojane Bukvić (Medicinska škola).

Učesnici programa „Kikini dani“ (Foto: Marko Čušin)

Ove godine, po prvi put je raspisan likovni konkurs za učenike osnovnih škola sa područja grada Užica na temu: „Bolji svet je moguć“. Stiglo je 133 likovna rada iz svih osnovnih škola iz grada i seoskih škola i isturenih odeljenja.


Nagrade su pripale: za prvo mesto Nedi Kostić, OŠ „Bogosav Janković“ Kremna, drugo je osvojila Magdalena Aleksandrić, OŠ „Slobodan Sekulić“, dok su treće podelili Pavle Stefanović i Lazar Nikolić, OŠ „Aleksa Dejović“ Sevojno. Žiri likovnog konkursa odabrao je još devet radova koji će se, pored nagrađenih, naći na kalendaru Udruženja za 2024. godinu. Ideja je da ovo postane tradicija Udruženja, navedeno je u saopštenju koordinatorke servisa OSI Užice Biljana Subotić, koja je i stručna radnica ovog Udruženja.


Na „Kikinim danima“ predstavljeno je književno stvaralašto članova Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, pročitane su pesme: Dragane Dučić, Ivane Žunić, Borisa Kojadinovića, Marije Karadarević, Čedomira Cicovića, Milese Milinković, a svoju poeziju je govorila Budimka Tošić.

U okviru programa prisutne je pozdravio Predrag Bakić, predsednik Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, podsetivši na značaj Tijane Petrović Kike za rad Udruženja, uz ocenu da „Kikino delo živi kroz naš rad“.

Prepuna sala užičkog Narodnog pozorišta na manifestaciji „Kikini dani“ (Foto: Marko Čušin)

Na manifestaciji u Narodnom pozorištu, nastupili su članovi: Osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju „Miodrag V. Matić“, članovi Udruženja MNRO „Anđeli“, glumci Teatra INAT (čitali poeziju i prozu osoba sa invaliditetom), članovi Saveza gluvih i nagluvih Užice, deca iz Predškolske ustanove Užice i deca iz dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.

U muzičkom delu programa zajedno nastupili članovi udruženja i pop hor G.L.A.S.

Autor fotografija: Marko Čušin

- Advertisement -