Kuća u gaju nova je zbirka pesama Budimke Tošić koja je do sada objavila dve zbirke poezije, „U kolevci mekih trava“ (2006) i „Sunce na prozoru“ (2013).

U Budimkinim pesmama do sada su bili dominantni zlatiborski prizori iz svakodnevnog života, a sa tim nastavlja i u novoj zbirci. Nastala je usaradnji Narodne biblioteke Užice sa bibliotekom „Vanja“ iz Krive Reke. A sinoć, 28. apirla, učitalištu Narodne biblioteke je priređeno književno- muzičko veče.

Jedan broj pesama Budimka u zbirci „Kuća u gaju“ je posvetila devojčici Vanji Zlatić (13) iz Krive Reke po kojoj i Biblioteka nosi ime, a koja je nastradala pre nekoliko decenija nesrećnim slučajem, nepažnjom jednog pijanog vozača. Vanja je bila odličan đak, volela je da čita, učestvovala je na brojnim takmičenjima, njena porodica je odlučila da u njenu čast osnuje biblioteku koja će biti na usluzi svim meštanima koji vole da čitaju.

– Biblioteka je naročito dobro došla osnovnoj školi u Krivoj Reci koja radi kao izdvojeno odeljenje OŠ „Milivoje Borović“ u Mačkatu. Prihod od prodaje zbirke poezije ići će u fond Biblioteke „Vanja“ i služiće za nabavku novih knjiga kojima će biti nagrađivani najbolji učenici, – rekla je na knjiženoj večeri autorka zbirke.

Budimka Tošić je rođena u zlatiborskom selu Šljivovica gde je završila osnovnu školu, a gimnaziju i studije Pedagoške akademije u Užicu. Vaspitačku karijeru započela u vrtićima i radila sa predškolcima u OŠ „Ljubiša Maksić“ u Biosci, potom u OŠ „Bogosav Janković“ u Kremnima, pa u Dečijem vrtiću „Neven“ u Užicu.

Budimka još od ranog detinjstava ima oštećen vid. Uprkos nastojanju i višestrukim hirurškim intervencijama najpoznatijih svetskih oftamologa, vid joj je sve više slabio, tako da je 2003. otišla u penziju.

Članica je Saveza slepih i slabovidih Srbije, poznaje Brajevu azbuku kojom se povremeno služi. Čita časopise u zvučnoj tehnici kojima šalje i svoje pisane priloge, a postaje i članica redakcije beogradskog časopisa „Mozaik“.

Budimku mnogi prepoznaju po njenim zdravicama koje govori na mnogim sajmovima rakije, poput tradicionalne manifestacije „Rakijada“, u njenom rodnom selu Šljivovica.

Između ostalog pisala je i pesme u desetercu u kojima je opevala svoj rodoslov i sudbine pojedinih porodica i čitavih familija koristeći istorijske podatke. Članica je Književnog kluba „Rujno“.

Glavni oslonac u Budimkinom životu je njen suprug Žarko koji je, kako sama kaže, njena „zvezda vodilja kroz mračne lavirinte života“.  Ima dve kćerke i četvoro unučadi.

U programu su, pored autorke učestvovali učenici Medicinske škole, članovi recitatorske i dramske sekcije književnik i muzičar Dragan Popović i Ilija Marković, duet „Drinski lađari“ i etno muzička grupa „Đurđevak“.

Sa promocije nove zbirke Budimke Tošić u Užicu (Foto: Užicemedia)

Hroniku kovid -19 tokom aprila možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -