Čitaoci saradnici, stalna rubrika u kojoj objavljujemo informacije koje nam šalju čitaoci UžiceMedia. Među njima su najaktivniji predstavnici užičkih škola, a posebno bibliotekarke, koje su do sada pisale o učešću dece na raznim takmičenjima, njihovoj ljubavi prema knjizi. Ovo je i prilika da uputimo poziv i ostalim školama da nam šalju svoje tekstove: uzice.media@gmail.com.

U našoj novoj rubrici „Na zahtev čitalaca“ pogledajte i ostale tekstove UžiceMedia.

Škola u Krvavcima i članovi bibliotečke sekcije izdvojenog odeljenja sevojničke Osnovne škole prvi put ove školske godine učestvovali su sa svojim radovima u obeležavanju Međunarodnog meseca školskih biblioteka, pišu iz bibliotečke seklcije ove škole.

Čitaoci saradnici iz Krvavaca – Obeležavanje Međunarodnog meseca školskih biblioteka

Ona podseća da je pravljenje postera bilo veoma interesantno, kreativno i zabavno. Projekat je tekao u deljenju najlepših utisaka uz čvrsto obećanje da ćemo se uključiti i sledeće školske godine.

„Članovi bibliotečke sekcije postavili su postere i izložbu u svojoj školi na ovogodišnju temu proslave, „Bajke i narodne priče širom sveta“, što je izazvalo pažnju i razdraganost.

Poster i fotografije aktivnosti, na veliko zadovoljstvo svih učesnika, objavljeni su i na sajtu Međunarodnog udruženja školskih bibliotekara – IASL, pored radova mnogobrojnih drugara iz drugih zemalja sveta.

Aktivnost je počela pričanjem o bajkama koje volimo. Svi smo odrasli uz bajke, priče, i na taj način razvijali svoju maštu i kreativnost kroz omiljene likove i junake, stvarajući potpuno novu avanturu. Leteli smo na krilima mašte i crtali omiljene likove koje smo svima pokazali.

Sve ove aktivnosti su sprovedene u cilju podsticanja korišćenja usluga školske biblioteke, kao i povećanja sposobnosti školske biblioteke da podstakne kreativni rad učenika i celoživotno učenje.“

Tekst nam je prosledila Ana Duković, viša diplomirana bibliotekarka, rukovodilac bibliotečke sekcije ove škole, uz molbu da prilog o prvom učešću ove škole u međunarodnom projektu objavimo, dodajući da će objava teksta posebno biti važna učenicima koji su bili učesnici.

A u našoj rubrici „Čitaoci sasradnici“ pored aktivnosti škole iz Sevojna na portalu je objavljeno i više tekstova posvećenih užičkoj Osnovnoj školi „Dušan Jerković“, čiji su učenici pored drugih aktivnosti, prošle godine oktobar posvetili Njegošu – povodom obeležavanja 170 godina od smrti Petra II Petrovića, a novembar Dostojevskom.

Čitaoci saradnici iz Krvavaca O školi u Sevojnu

Još da podsetimo da je matična Osnovna škola „Aleksa Dejović” iz Sevojna osnovana 24.oktobra 1889. godine rešenjem Ministarstva prosvete Kraljevine Srbije, ali je zbog nedostatka odgovajućeg prostora bila smeštena u Užicu. Od 1892. godine preseljava se u Sevojno, u adaptirane prostorije opštinske sudnice. (Vikipedija)

Osnovna škola „Aleksa Dejović“ je jedina obrazovno – vaspitna, kulturna i sportska  ustanova u Sevojnu. Ima oko 570 učenika, a sa izdvojenim odeljenjima u Krvavcima i Zlakusi oko 710 učenika.

Ućenici ove škole su učesnici mnogobrojnih takmičenja na kojima osvajaju zapažene uspehe.

Sa njihovog sajta izdvajamo i jedan deo koji nam je privukao pažnju, a svrstan je pod – Zanimljivi događaji.

Delujmo ekološki

U okviru projekta „Uloga učenika u zaštiti životne sredine“ učenici biološko-ekološke secije, u saradnji sa Učeničkim parlamentom, učenici su 25. 11. 2021. godine realizovali ekološku aktivnost u cilju promovisanja koncepta održivog razvoja. Uticali su da učenici i lokalno stanovništvo deluju ekološki, čime se smanjuje količina otpada i štede resursi. Učenici OŠ „Aleksa Dejović“ Sevojno sa izdvojenim odeljenjima u Krvavcima i Zlakusi, u saradnji sa građanima i lokalnom samoupravom, realizovali su bazar „Udeli sreću, razmeni s nekim svoju vreću“. Učenici roditelji i ostali građani su sa oduševljenjem prihvatili ovu akciju i na štandove doneli razne predmete, knjige, igračke, garderobu… kako bi potrošnju učinili racionalnom. (Objavljeno 27. novembra 2021. godine).

O Osnovnoj školi „Aleksa Dejović“ i izdvojenim odeljenjima, aktivnostima učenika i nastavnika više na sajtu škole.

I da podsetimo, Sevojno, svojevremno jedna od najvećih mesnih zajednica u Srbiji, sa selima Gorjani, Krvavci i Zlakusa, gde živi preko 10. 000 stanovnika, sada je Gradska opština Sevojno.

Deca iz škole u Krvavcima (Foto: Školska biblioteka)

Hroniku kovid – 19 tokom februara možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom januara možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

A najvažnije servisne informacije u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -