Sveti Vrači su krsna slava mnogih srpskih rodova i esnafa, pre svega lekara. Praznik je uvek 14. novembra, a u crkvenom kalendaru obeležen je crnim slovom.

Osim u hramovima i crkvama Srpske pravoslavne crkve i domovima građana, ovaj praznik se obeležava u mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama jer se ovi sveci smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Sveti Kozma i Damjan su rođeni u Aziji. Vaspitani su u hrišćanskom duhu i u mladosti su izučili lekarske veštine.

Damjan i Kozma su po hrišćanskim predanjima ostali upamćeni po tome što su besplatno lečili. Nisu pravili razliku među svojim pacijentima po nacionalnosti i veri. Jedino što su tražili za uzvrat od svojih pacijenata bilo je da ne izgovaraju ime Hristovo uludo, čak i ako ne žele da prihvate hrišćanstvo.

Prema predanju, ljude su lečili besplatno i ubrzo su proglašeni besrebrenicima, jer za lečenje nisu uzimali nikakvu nadoknadu, strogo poštujući Hristovu zapovest „Badava primiste, badava dajite“. Toliko su bili oprezni u besplatnom lečenju da se jednom prilikom Kozma naljutio na Damjana što je od jedne bolesnice uzeo tri jajeta, a on je to uradio jer ga je ona prethodno zaklela Svetom Trojicom.

Posle smrti svetitelja, sahranjeni su zajedno u mestu Feremanu shodno otkrovenju Božjem, ostali su čudotvorci kako za života, tako i posle smrti.

Sveti Vrači – Narodno verovanje

Narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas. Današnji dan je po narodnom verovanju dobar za molitvu za ozdravljenje. Molitvom svetim Vračima obratite se za zdravlje svojih najmilijih, onih koji su bolesni i za svoje zdravlje.

Postoji i verovanje da je danas dobro raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

Sveti Vračevi su krsna slava mnogih srpskih rodova i esnafa, pre svega lekara. Praznik je uvek u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom. Osim u hramovima i crkvama Srpske pravoslavne crkve i domovima građana, ovaj praznik se obeležava u mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama jer se ovi sveci smatraju zaštitnici.

Pogledajte i druge tekstove, putopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -