Biblioteka Dušan Jerković – pored drugih aktivnosti, ove godine oktobar su posvetili Njegošu – povodom obeležavanja 170 godina od smrti Petra II Petrovića, a novembar Dostojevskom.

U Biblioteci OŠ „Dušan Jerković“ uvek je veselo između časova. Iako je jedan dan određen za sastajanje, članovi bibliotečke sekcije svakodnevno dolaze na putovanje u čarobni svet prepun knjiga, ali i druženja. To je još jedan siguran način da na licima školaraca zasija osmeh.

Pored ulaganja na police i izdavanja knjiga, jedna od omiljenih aktivnosti članova sekcije u biblioteci škole već preko 10 godina je izrada maksima koje se skoro svake sedmice postavljaju ispred školske biblioteke. Reč maksima označava (lat. maxima sc. regula) osnovno načelo koga se čovek pridržava u životu i radu, ali je to i rukovodna misao, pravilo, odnosno izreka – kratko i jasno nekazana misao.

Svaka misao o kojoj se razgovara, koja se izdvaja i postavlja kao misao krilatica prilika je za duhovno bogaćenje, poruka učenicima i nastavnicima škole, roditeljima.

Bibliotekarke Mirjana i Ana sa učenicima vrše izbor maksima, daju predloge, upoznaju ih sa autorima, a samu realizaciju – izradu i umetničku koncepciju prepuštaju učenicima. 

Oktobar posvećen Njegošu

Ove godine dogovorili su se da oktobar posvete Njegošu – povodom obeležavanja 170 godina od smrti Petra II Petrovića , a novembar Dostojevskom.

Njegoš je svojom blistavom mišlju uveliko nadrastao vreme u kome je živeo, ostavljajući narednim generacijama prave duhovne dragulje, pa nije slučajno da se neki njegovi stihovi, prvenstveno iz „Gorskog vijenca“ doživljavaju i koriste u našem narodu kao mudre izreke. U slavu Njegoša i njegovog velikog dela postavljali smo pojedine bisere koje je iznedrio ovaj veliki um.

Novembar u znaku Dostojevskog

Obeležavanje velikog jubileja – 200 godina od rođenja i 140 godina od smrti Fjodora Mihajloviča Dostojevskog (Moskva 11.11.1821 – Sankt Peterburg 9.2.1881) u biblioteci OŠ ,,Dušan Jerković“ proteklo je samo kroz razgovor sa učenicima i izbor pojedinih njegovih misli za izradu maksima.  Školske bibliotekarke, obe profesorke svetske književnosti, upoznale su članove bibliotečke sekcije, primereno njihovom uzrastu, sa čuvenim piscem, jednim od najuticajnijih pisaca ruske književnosti i jednim od najvećih pisaca svih vremena, istakavši da je celokupno stvaralaštvo Dostojevskog u odgonetanju velike tajne zvane čovek, i da on u svom delu uvek pokušava da pronikne u ljudsko srce i dušu.

Zajedničko tumačenje poruka u školskoj biblioteci doprinosi razvijanju kritičkog mišljenja kod učenika, razvijaju se moralna shvatanja, proširuju vidici, uči se neformalno i informalno, stiču se vrline, kao i smisao za procenjivanje i vrednovanje. Biblioteke su oduvek bile središte kulturnog života, ali biblioteka je istovremeno mesto u kome se putem knjige stiču znanja, umenja i veštine, dolazi do raznih informacija, koje su nam potrebne za napredak i svakodnevni život.

Biblioteka OŠ „Dušan Jerković“ svakako je omiljeni učenički kutak gde se učenici redovno i veoma rado okupljaju van nastave, a pored pored sticanja dodatnog znanja tu se i kreativno druže.

Autorke teksta: Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković, školske bibliotekarke

Učenici OŠ „Dušan Jerković“ (Foto: Bibliotekari škole)

Hroniku kovid -19 tokom decembra možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

A kako poboljšati informisanje u lokalnoj sredini, pozivamo Vas da popunite – ANKETU na linku UžiceMedia.

- Advertisement -