Željko Jovanović (Foto: Privatna arhiva)

Željko Jovanović kaže za „UžiceMedia“ da se nada da će što pre moći da spakuju kofere, da su njihovi pasoši već odavno spremni. On je već četiri decenije u KUD-u „Prvi partizan“. Počeo je da se bavi folklorom veoma rano. A na pitanje kako je tekao taj put odgovara:

– Sa dvanaest godina sam počeo da igram u grupi koja je radila pri OŠ „Nada Matić“. Bio sam aktivan igrač prvog ansambla i uporedo vodio folklornu sekciju u OŠ „Slobodan Sekulić“. Fukciju umetničkog rukovodioca KUD-a „Prvi partizan“ preuzeo sam 2000, a 2012. godine postavljen sam za  umetničkog direktora KUD-a.

UM:   Otkuda tolika posvećenost folkloru i zašto baš ovom KUD-u? Šta Vama znači folklor, koliko Vam daje, a koliko uzima?

Željko Jovanović – Počeo sam da igram u KUD-u „Prvi partizan“ na inicijativu mog oca Miluna Jovanovića Luna koji je u to vreme bio rukovodilac folklorne grupe. Tako je KUD „Prvi partizan“, bio moj logičan izbor. Veza  sa ovim KUD-om se još više učvrstila kada sam sa 18. godina postao radnik fabrike „Prvi partizan“. Kroz folklor sam rastao,sazreo, stekao prijatelje, kumove, proputovao svet… Danas je folklor moj posao, ali, pre svega, velika ljubav.

UM:   KUD „Prvi partizan“, istorija kaže, osnovan je 1948. godine i traje do danas, skoro u kontinuitetu. Podsetite nas malo na istoriju KUD-a koja je, uostalom zabeležena i u monografiji koju ste uradili povodom sedam decenija rada KUD-a?

Željko Jovanović – KUD „Prvi partizan“ su osnovali mladi entuzijasti koji su u posleratnim godinama došli na ideju da formiraju folklornu, muzičku, dramsku i recitatorsku sekciju. Kulturno umetničku grupu formirala je tadašnja Sindikalna podružnica, ačlanovi su bili radnici koji su radili u fabrici. Zbog nedostatka žena, u grupu su dolazile medicinske sestre iz užičke bolnice. Teškavremena koja su uzdrmala našu zemlju donosila su nestabilnost i za KUD ali smo se svaki put ponovo okupljali što dokazuje i činjenica da ove godine slavimo 73 godine postojanja. Monografija koja je urađena povodom velikog jubileja, kruna je dugogodišnjeg rada. Cilj nam je bio da ostane pisani trag kako smo počeli, kako smo rasli i došli do Društva kakvo danas jesmo.

UM:   Kako vas kompanija „Prvi partizan“ danas podržava i na koji način KUD funkcioniše?

Željko Jovanović – Bez velike podrške i razumevanja koje imamo od firme „Prvi partizan“ koja ima sluha za kulturu i tradiciju, mogu slobodno da kažem, ne bismo danas bili ono što jesmo. Tu su i dva sindikata u kompaniji koji podržavaju naš rad i napredak. Mi se trudimo da opravdamo poverenje koje nam je ukazano.

UM:   Koliko je do danas prošlo igrača, bolje reći članova, kroz ovaj KUD, jer je  u okviru KUD-a uvek bilo po nekoliko sekcija, orkestar?

Željko Jovanović – Kroz KUD je prošlo nekoliko hiljada članova. Na početku, bilo je puno sekcija kroz koje su se mladi aktivirali. Danas se baziramo na folklornoj i muzičkoj sekciji. Moram naglasiti da je svaki član učestvovao u izgradnji KUD „Prvi partizan“ koji je danas poznat u zemlji i inostranstvu na šta smo jako ponosni.

UM:   Šta danas čini KUD „Prvi partizan“, koliko ima članova, ko su članovi?

Željko Jovanović – Danas kao oranozovana celina radimo profesionalno u dve sekcije folklornoj i muzičkoj. Folklorna sekcija ima oko 300 članova raspoređenih u škole folklora, dečije ansamble, pripremni i izvođački ansambl kao i grupu veterana. Radimo u nekoliko sela oko Užica gde nam je cilj da aktiviramo što veći broj članova. Muzičku sekciju čini oko 20 članova. U sklopu muzičke sekcije rade i muška i ženska pevačka grupa.

UM:   Tokom proteklih decenija, KUD je održao brojne koncerte, nastupe, gostovanja u zemlji i inostranstvu? Da li možda imate podatak, koliko je toga bilo do danas?

Željko Jovanović – Koncerte odavno ne brojimo sigurno nam je najveća čast da igramo pred domaćom publikom baš ovde u Užicu. A ako bismo morali da izdvojimo nastupe u inostranstvu, a imali smo koncerte širom Evrope, ne možemo preskočiti učešće na Prvoj svetskoj CIOFF olimpijadi folklora u Holandiji. Pamte se naši nastupi u Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Turskoj, Rumuniji, Norveškoj, Švedskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Grčkoj… Izuzetno smo ponosni što smo igrali i u dalekoj Australiji, a lično moja želja je da jednog dana priredimo i koncert u Moskvi. Eto,pre četiri decenije naš KUD je bio domaćin KUD-u „Pravda“ iz Moskve koji je bio na višednevnoj turneji u našoj zemlji i tada smo priredili zajednički koncert.

UM:    KUD je osvojio i brojne nagrade?

Željko Jovanović – Slagao bih kada bih rekao da nagrade nisu važne, one pokreću neku posebnu energiju pogotovu među igračima. Čast je dobiti priznanje od Saveza amatera što je najznačajnije priznanje koje neki KUD može dobiti u Srbiji. Značajne su nam nagrade koje dobijamo od grada Užica jer time prepoznaju kvalitet i naš rad. Nagrade iz inostranstva imaju posebno mesto na našim policama jer su dokaz da smo naš KUD, grad i državu predstavili na pravi način.

UM:    Jeste li zadovoljni sadašnjim repertoarom? Ko su koreografi?

Željko Jovanović – Kao KUD koji postoji više od 70 godina ponosni smo što je naš repertoar toliko veliki, imamo koreografije od Vojvodine do Kosova, od istoka do zapada. Svaki deo Srbije smo pokrili kao i najveći deo bivše Jugoslavije. Trudimo se da u svoj repertoar unesmo povremeno i nešto novo. Sve koreografije potpisuju velika imena srpskog i jugoslovenskog folklora.

UM:    Koliko često je potrebno zanavljati nošnju? Verujem da je i to veoma značajan finansijski izdatak za KUD?

Željko Jovanović – Nošnja je, svakako, velika stavka u našim finansijama. Mnoge komade je teško nabaviti ili su jako skupi, tako da većinu novca koristimo upravo za nabavku kostima. Osim toga, posedujemo nošnju koju moramo da održavamo jer neki od komada imaju muzejsku vrednost, a sve to puno košta. Naš generalni sponzor firma „Prvi Partizan“ snosi najveći deo ovih troškova, jedan deo sponzori,a imamo i sredstva koja dobijamo od članova kao članarinu.

UM:    Kako se danas postaje član KUD-a „Prvi partizan“? Na koji način obezbeđujete siguran priliv članova?

Željko Jovanović – Svake godine organizujemo audicije za upis novih članova, na taj način  svi zainteresovani mogu postati deo KUD-a „Prvi partizan“. Radimo na osnivanju grupa u okolni Užica. Zbog velikog interesovanja do skoro smo upisivali i grupu rekreativaca, tako da godine nisu važne u igri i pesmi.

UM:    Šta mislite, da li su razlozi zbog kojih se mladi odlučuju za folklor danas drugačiji u odnosu na vreme kada ste Vi počeli da se bavite folklorom?

Željko Jovanović – Sigurno da jesu. Interesovanja mladih su se promenila od onog perioda kada sam ja postao igrač. Živimo u  vremenu brzih promena koje donose moderne stvari. Naš cilj, svih koji se bavimo ovim poslom, jeste da sačuvamo prave vrednosti i tradiciju naše zemlje. Jedina stvar koja se kroz sve ove godine nije promenila je želja za druženjem i putovanjima.

UM:   Kako radite u vreme pandemije? Koliko je u proteklih godinu i po dana bilo nastupa, da li ste imali koncerte van zemlje? Da li možete da planirate nastupe u narednom periodu?

Željko Jovanović – Protekla godina bila je jako teška ne samo za nas koji se bavimo folklorom. Radili  smo u skladu sa prekorukama koje smo dobili od Ministarstva kulture. Odluka rukovodstva KUD-a bila je da nećemo ići na putovanja van Srbije. To nas nije sprečilo da imamo koncerte unutar naše zemlje što je  bilo dobro. Nadamo se da ćemo što pre moći da spakujemo kofere, jer su naši pasoši već odavno spremni.

UM:    Koji su ciljevi KUD-a „Prvi partizan“ u daljem radu?

Željko Jovanović – Cilj se nije menjao do osnivanja a to je čuvanje tradicije i kulturnog nasleđa. Naš zadatak je da što više ljudi motivišemo da dođu u naše Društvo, vide šta mi to radimo i postanu članovi najstarijeg Kulturno umetničkog društa u gradu. Plan nam je da vratimo neke stare koreografije na repertoar, da organizujemo što više koncerata, putovanja a pre svega dobrog druženja, jer je to ono čega se svaki član seća.

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Fotografije korišćene u tekstu su arhiva KUD-a „Prvi partizan“

Tekst je nastao u okviru projekta „SPRETNIM KORAKOM KROZ SVET – Deca čuvari tradicije“, koji realizuje Udruženje „UžiceMedia“ na istoimenom Portalu. Projekat se sufinansira iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pogledajte i druge naše tekstove iz serijala „SPRETNIM KORAKOM KROZ SVET – DECA ČUVARI TRADICIJE“, ali i one koji govore o KUD-u „Prvi partizan“, drugim KUD-ovima, razvoju folklora u užičkom kraju.

- Advertisement -