Međunarodni dečiji festival folklora okupio je 23 ansambala sa oko 700 dece i mladih iz devet zemalja, iz  Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Egipta, Mađarske, Bugarske, Severne Makedonije, Republike Srpske – BiH Srbije.

Međunarodni dečiji festival folklora pretvorio je Užice u grad mladosti i razdraganosti. A bilo je baš onako kako su organizatori i najavili da će „vratiti osmeh deci na lice“, jer su se gradske ulice šarenile, a deca učesnici i oni u publici nisu krili sreću, osmehe.

Užice grad mladosti i razdraganosti (Foto. N.T. UžiceMedia)

Međunarodni dečiji festival folklora je svojevrsna promocija folklorne baštine naroda sa različitih podneblja, prilika za razmenu iskustava i stvaranje novih prijateljstava, za zbližavanje mladih koji poštuju svoju, ali i tuđu tradiciju, što je najveća vrednost ovog festivala, poručila je užička gradonačlnica dr Jelene Raković Radivojević.

– Užičani u danima festivala čine sve da budu dobri domaćini, pokažu najlepša lica tradicionalne gostoljubivosti i goste upoznaju sa kulturno istorijskim nasleđem, kao i sa turističkim potencijalima ovog kraja. Grad Užice, ali i čitava Srbija imaju pravo da budu ponosni na ovu manifestaciju, – kazala je na svečanosti otvaranja „Liciderskog srca“, gradonačelnica Užica uz obećanje da će sve učiniti da manifestacija traje i dalje i širi ljubav.

U proteklim godinama, od osnivanja, pre 13 godina, do danas festival folklora u Užicu je okupio preko 10.000 dece i mladih iz 40 zemalja sveta.

Na festivalu nastupaju deca i mladi iz Egipta (Foto. N.T. UžiceMedia)

– Prethodna godina nam je svima bila teška, prošlogodišnji festival smo održali onlajn. I ove godine predsednik Republike Srbije pokrovitelj je festivala i to nam je pokazatelj da ovaj festival ima svoj kvalitet i da država veruje u nas kao organizatore festivala, – kazala je Ivana Cvetković iz Organizacionog odbora festivala, zahvalivši gradu Užicu, Turističkoj organizaciji Zlatibor, Predstavništu RS u Srbiji, Ministarstvu spoljnih poslova, Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu za pomoć u organizaciji i promociji.

I ove godine Međunarodni dečiji festival folklora prate brojni sadržaji, tribina „Deca- čuvari tradicije“, radionice, nova akcija “Licidersko srce prirodi”, izložba narodne nošnje u Jokanovića kući, grnčarske radionice u Zlakusi i izleti u užičkom kraju.

Međunarodni dečiji festival folklora nastavlja i sa akcijama humanog karaktera, sredstva od prodatih liciderskih srca i suvenira doniraće se Opštoj bolnici Užice, odeljenju neonatologije.

Manifestacija se realizuje u organizaciji Udruženja građana „ERA“ iz Užica, pokrovitelj festivala, kao i prethodnih godina, je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ ove godine pored Užica, održava se na Zlatiboru i u Andrićgradu u Višegradu.

Tekst je nastao u okviru projekta „SPRETNIM KORAKOM KROZ SVET – Deca čuvari tradicije“, koji realizuje Udruženje „UžiceMedia“ na istoimenom Portalu. Projekat se sufinansira iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Više fotografija sa festivala možete pogledati na Instagramu i FB stranici Užicemedia.

Svečanim defileom kroz grad počeo Međunarodni festival dečjeg folklora (Foto. N.T. UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -