U skrivenoj duši grada, izložba Radomira Vergovića, poznatog užičkog slikara, označila je početak programa 8. Međunarodnog festivala prirode i kulturnog nasleđa „Žestival“.

U ime Organizacionog odbora „Žestivala“ publiku u Jokanovića kući govorio je predsednik Branislav Mitrović, podsetivši da se ideja o jednoj ovakvoj manifestaciji rodila sa ciljem „da sačuvamo ono dobro u ovom gradu, koje se tokom vremena negde zagubilo i na koje smo zaboravili. Posebnu zahvalnost dugujem gospodinu Vergoviću, zato što se ovom izložbom, ali i svojim celokupnim stvaralaštvom svih ovih godina borio da sačuva duh dobrog starog Užica, što i jeste misija „Žestivala“ i svih nas“.

Prisutne je pozdravila užička gradonačlnicica dr Jelena Raković Radivojević, podsetiši da je ovo dobar početak jedne manifestacije poput „Žestivala“ koji nam „iz godine u godinu otkriva skrivene ili nedovoljno promovisane kulturno – istorijske vrednosti grada“. Ona je naglasila da su do sada ulagali sredstva u festival, da će to činiti ubuduće kako bi postavili nove temelje na kojima će se naš grad u budućnosti razvijati.

– Na tim temeljima, poštujući prošlost, stvaramo uslove za lepšu budućnost, bogatiju kulturnu i turističku ponudu. Koračamo ka još jednoj veoma značajnoj godini u kojoj ćemo novim programima i prostorima oživeti sećanja na sugrađane koji su nas zadužili i u kojoj će svaki Užičanin biti ponosan na grad u kome živi i titulu nacionalne prestonice kulture. I sigurno, ovaj festival svojim sadržajima doprineo je tome, – kazala je gradonačlnica.

Sa Vergovićeve izložbe (Foto: N.T. Užicemedia)


O Vergovićevom stvaralaštvu govorili su direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović, književnik i novinar Zoran Jeremić.

Raromir Vergović je rekao da su na slikama „kuće onih Užičana koji su svojim radom, delom i ponašanjem uradili mnogo za Užice, Srbiju. To mora da se poštuje i čuva jer ako to ne činimo onda ne poštujemo ni te ljude, ni te kuće i domove gde su odrasli i odakle su se usmerili i postali veoma uspešni”.

U skrivenoj duši grada, izložba u Jokanovića kući

O Vergovićevim slikama Tamara Ognjević, književnica, istoričarka umetnosti u katalogu izložbe:

„Paralele dve izražajne forme odišu jednakom energijom i nekom otmenom, senovitom tugom koju emituju oronule fasede kuća, i gotovo podivljala vegetacija koja potire uobičajena pravila građenja perspektive, šikljajući direktno iz krovova, zaklanjajući fasade, kao da dodatno svojom bujnošću u kojoj sve vri od neobuzdane reke životnih sokova, hoće da naglasi prolaznost ljudskih tvorevina…

Onda kada se sasvim osuše boje Verovićevih slika i kad njegova platna dobiju ton fine, paučinaste patine, a savremenici koji bi ih podržali nadahnutom pričom sličnog iskustva odu u večnost. Tek tada, ako publika oseti eho jedne snažne emocije, potomstvo će moći da kaže koliko je slikar uspeo u svom naumu, koliko je glasno uzviknuo poruku za koju je želeo da bude upamćena.“

Radomir Rade Vergović je rođen u Užicu. Akademiju za primenjene umetnosti na katedri za slikasrtvo završio je u Beogradu. Godinama je radio u užičkim „Vestima“ kao likovni i tehnički urednik.

Radomir Vergović na izložbi u Jokanovića kući (Foto: N. Tošić UžiceMedia)


Pored slikarstva radi mozaik, grafički dizajan, crtež, novinsku i knjižnu ilustraciju. Bavi se karikaturom, likovnom kritikom i likovnim prikazima izložbi. Likovno uređuje mnoga izdanja, publikacije. Do sada likovno opremio preko 300 knjiga i publikacija.
Izlaže od 1960. godine grupno i samostalno u zemlji i inostranstvu. Do sada je imao 36 samostalnih izložbi.


ČLan je ULUPUDS-a od 1972 godine.


Za svoj rad dobio je više nagrada:


• Nagrada Grada Užica „Slobodan Penezić Krcun“
• Nagrada Zlatna značka Kulturno -prosvente zajednice Srbije
• Jugoslovenska nagrada za slikarstvo „Pivo Karamatijević“
• Nagrada za životno delo ULUPUDS-a
• Povelja Grada Užica za doprinos razvoju grada.

Festival traje do 28. avgusta i Užičani će biti u prilici da vide niz sadržaja. Za drugi dan „Žestivala“, utorak, predviđena je promocija knjige Marka Popovića „Hronika jedne užičke porodice“ na tvrđavi Stari grad, u 19:00 časova, a nastupiće hor G.L.A.S.

Za još tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -