„U zagrljaju Zlatibora“ naziv je serijala emisija koje otkrivaju lepote Zlatibora i okoline turistima. A Mokrogorci, čuveni po svojoj Šarganskoj osmici, ugostiće brojne turiste i ovog leta, a oni će imati priliku da upoznaju lepote ovog kraja vozeći se čuvenim vozom.

Ski centar „Tornik” sa svojih 1496 metara nadmorske visine, pruža jedinstvenu priliku da sva čula okrepite svežim vazduhom, ali i da na trenutak ostanete bez daha kada pogledate prizore oko sebe. Nalazi se na devetom kilometru od turističkog središta planine i do njega se može stići i u kabini „Gold gondole“. Tu je ponuda raznovrsna, ski-staze su utabane, a skijaše i bordere prevozi šestosedna žičara.

Bilo da želite ski avanturu, da ste iskusan skijaš, border ili početnik ili želite samo da uživate u prizoru sa najvišeg vrha Zlatibora, na pravom ste mestu.

I ovako se može do Tornika (Foto: Opština Čajetina/TO „Zlatibor“)

Epizoda o Ski centru „Tornik“ koja je pripremljena u okviru kampanje „U zagrljaju Zlatibora“ se nalazi na zvaničnom YouTube kanalu Turističke organizacije Zlatibor, kao prezentacija uspšnog turizma ovog kraja.

Ski sezona na Torniku zvanično je završena nakon više od tri meseca rada ski centra. Skijašima i borderima se zahvaljujemo što su nam i ove godine ukazali poverenje i odabrali Ski centar „Tornik“ za uživanje u zimskim sportovima, navode organizatori i pozivaju da se pogledaju emisije iz srijala „U zagrljaju Zlatibora“.

Gondola na Zlatiboru neće raditi 10 dana

„Gold gondola“ neće raditi od 27. marta do 6. aprila, zbog radova na izgradnji upravne zgrade na početnoj stanici i redovnih servisnih aktivnosti u saradnji sa partnerima iz kompanije POMA, saopštila je TO „Zlatibor“.

„Nostalgija“ saobraća od 29. marta

Voz “Nostalgija” počinje da saobraća 29. marta. Na mokrogorskoj Šarganskoj osmici voz će ponovo saobraćati od 29. marta pa sve do kraja oktobra 2023. godine.

Na relaciji Mokra Gora- Sargan Vitasi -Mokra Gora svakodnevno će saobracati dva redovna voza sa polaskom iz stanice Mokra Gora u 10:30 i 13:30 časova.

Pored redovnih planirano je i više fakultativnih vozova. Dodatna obaveštanje mogu se dobiti na telefon: 011/360289

Mokra Gora „Nostalgija“ (Foto: N.T./UžiceMedia)

Šarganska osmica – Od „Ćire“ do „Nostalgije“

Nekada…


Ova pruga bila je žila kucavica i veza Evrope sa Jadranskim morem. Od Beograda do Dubrovnika i Zelenike, uskokolosečnom prugom od 760 mm, od 1925. do 1974.godine kroz tunele, preko mostova i kroz planinske useke saobraćao je čuveni voz „Ćira“ ostavljajući za sobom prepoznatljivi miris dima parne lokomotive…


Sada…


Deo ove pruge na relaciji od stanice Šargan Vitasi do Mokre Gore, koji predstavlja jedinstveno graditeljsko delo, otrgnut je od zaborava i čuvenom „Šarganskom osmicom“ ponovo odjekuje klaparanje vagona i pisak parnjače muzejskog voza „Nostalgija“.
Od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi „Nostalgija“ prolazi kroz 22 tunela, preko pet mostova, savladava visinsku razliku od 300 metara i sve to na ukupnoj razdaljini od 15.440 metara.

Mokra Gora najbolje selo sveta, za plakat je korišćena slika Užičanke Jelene Tijanić Savić


Za vreme vožnje putnici imaju priliku da sa nekog od pet vidikovaca sagledaju bogatstvo i lepotu prirode ovoga kraja, piše na stranici Železnica Srbije o Šarganskoj osmici.

- Advertisement -