Svetski dan turizma ove godine obeležava se pritisnut velikim ekonomskim gubicima izazvanim pandemijom koja je zaustavila putovanja na gotovo svim desstinacijama u bližoj okolini i svetu.

Iz Turističke organizacije Srbije, ovim povodom, ističu značaj turizma za sveukupnu privredu, ali i napominju da je „kriza izazvana pandemijom zaustavila međunarodni turistički promet, i time izazvala ozbiljne ekonomske posledice, ali je pokazala i značaj domaćeg turizma naročito u ruralnim sredinama. Ovaj trend se može videti i u Srbiji, jer su domaći turisti tražili odmor u prirodi i najčešće se odlučivali za boravak u ruralnim područjima, planinama, banjama, okolini jezera ili reka“.

Tako, posle višemesečnog pada turističkog prometa, u avgustu se beleži rast od oko 25 odsto u dolascima domaćih turista u Srbiji. U većini turističkih destinacija van gradova, tražio se krevet više.

To se posebno odnosi na užički kraj i Zlatibor, prvenstveno na Stopića pećinu, koja je do sredine septembra premašila rekordnih 100.000 posetilaca.

Stopica pećina (Foto: To Zlatibor)Stopića pećina se nalazi na području zlatiborskog sela Rožanstva, najposećeniji speleološki objekat u Srbiji, imala je od početka ove godine do polovine septembra više od 100.000 posetilaca. To je apsolutni rekord u posećenosti ove pećine od njenog otvaranja.

Tokom 2019. godine Stopića pećinu posetilo ukupno 90.600 posetilaca, što je bio dotadašnji godišnji rekord. A sada za nepunu godinu, u devet proteklih meseci nepovoljnih za turizam zbog pandemije, zabeležen je još veći broj poseta, navodi Info centrar Turističke organizacije Zlatibor.

Turistička organizacija Zlatibor ulaže stalne napore da Stopića pećina bude sve uređenija, ulažući znatna sredstva u infrastrukturu pećine i na zaštićenom području, kao i u promociju ovog izuzetnog turističkog lokaliteta. Tokom ove godine proširena je sa oko 80 metara novih uređenih staza uz atraktivne bigrene kade, duboke i do 7,5 metara.

Unutrašnjost Stopića pećine (Foto: N.Tošić)


Prošireni deo raspolaže bogatim pećinskim ukrasima što pećinu čini još izazovnijom i interesantnijom za obilazak. Urađena je i podvodna rasveta, kao i rasveta sa belim svetlom sa led rasvetom u samoj pećini.


Sve ta ulaganja doprinose da gosti koji su već posetili ovaj speleološki objekat ovde ponovo rado dolaze.

Kao što se zna, zaštitni znak Stopića pećine predstavljaju bigrene kade, neobična udubljenja oivičena kamenim zidovima, vijugavim rumenkastim naborima u kojima se nakupi voda i kaskadno preliva stvarajući slapove.

Tu su i vodopad “Izvor života“, bigreni tobogan, “džinovski lonci“, dugure i druge atrakcije.

Ulaz u Stopića pećinu (Foto: UM)


Za posetu pećinu nisu zainteresovani samo turisti, već i prosvetne i naučno-istraživačke ustanove, kao što su Geološki fakultet, Zavod za zaštitu prirode, a u poslednje vreme i Biološki fakultet čiji predstavnici  obavljaju istraživanja u njoj.

Stopića pećina može se posetiti svakog dana, sadašnje radno vreme je od 9:30 do 18:00 časova.


- Advertisement -