"Nostalgija" će saobraćati svakodnevno (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Šarganska osmica – označen je početak ovogodišnje turističke sezone, od aprila sve do kraja oktobra, a voz „Noslatgija“ će imati dva posaka dnevno prugom uskog koloseka Mokra Gora – Šargan Vitasi.

„Nostalgija” će, od 1. aprila do 31. oktobra, polaziti iz stanice Mokra Gora u 10:30 i u 13:30, dok su polasci iz stanice Šargan Vitasi u 11:27 i u 14:27 časova.

Planirano je da od sredine juna do kraja avgusta redovno saobraća i treći voz, sa polaskom iz stanice Mokra Gora u 16:10, a iz stanice Šargan Vitasi u 17:07 sati. Nakon toga, do kraja sezone voz će saobraćati u zavisnostsi od interesovanja putnika. Ukoliko bude potrebe i interesovanja turista koji dolaze u Mokru Goru postoji mogućnost uvođenja i novih vanrednih vozova.

Cena vozne karte je nepromenjena: 1.000 za odrasle, 500 dinara za decu.

Prvu vožnju u prvom danu aprila iskoristili su uglavnom domaći turisti. Tokom sezone, prema najavama, biće i dolazaka stranih turista, kojih je u protekle dve godine bilo manje zbog koronavirusa, a pre toga su bili brojni gosti iz Kine, Rusije, Poljske i drugih zemalja.

Mokra Gora je udaljena od Užica četrdesetak kilometara, smeštena je između dve veće planine, Zlatibora i Tare, na putu je od Užica ka Višegradu i Sarajevu, a pored Šarganske osmice kojom ponovo „purnja i zavija“ „ćira“ i etno- filmskog kompleksa „Mećavnik“, ova planina ima nešto po čemu će možda tek u bućnosti biti poznata – lekovite vode, čiji su izvori duž reke Kamešine.

Šarganska osmica – Od „Ćire“ do „Nostalgije“

Nekada…

Ova pruga bila je žila kucavica i veza Evrope sa Jadranskim morem. Od Beograda do Dubrovnika i Zelenike, uskokolosečnom prugom od 760 mm, od 1925. do 1974.godine kroz tunele, preko mostova i kroz planinske useke saobraćao je čuveni voz „Ćira“ ostavljajući za sobom prepoznatljivi miris dima parne lokomotive…

Sada…

Deo ove pruge na relaciji od stanice Šargan Vitasi do Mokre Gore, koji predstavlja jedinstveno graditeljsko delo, otrgnut je od zaborava i čuvenom „Šarganskom osmicom“ ponovo odjekuje klaparanje vagona i pisak parnjače muzejskog voza „Nostalgija“.

Od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi „Nostalgija“ prolazi kroz 22 tunela, preko pet mostova, savladava visinsku razliku od 300 metara i sve to na ukupnoj razdaljini od 15.440 metara.

Za vreme vožnje putnici imaju priliku da sa nekog od pet vidikovaca sagledaju bogatstvo i lepotu prirode ovoga kraja, piše na stranici Železnica Srbije o Šarganskoj osmici.

Mokra gora i Šarganska osmica privlače veliki broj turista, ranije su dominirali stranci. Snimljen je spot, a prethode godine zbog pandemije koronavirusa ovi predeli su bili interesantni za brojne domaće turiste.

Prilika je i da se podsetimo kroz rubriku VREMEPLOV na voz koji putuje čitav vek.

Mokra Gora je prošle godine proglašena za jedno od najboljih turističkih sela sveta, velikog udela ima Šarganska osmica, „Nostalgija“… U konkurenciji je bilo više od 170 sela iz 75 zemalja sveta.

Polazna stanica u Mokroj Gori (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom aprila možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -