Školska biblioteka „Dušan Jerković“ njihovi učenici i nastavnici na ovaj način stiču znanja o drugim kulturama i načinima života, ali i upoznaju druge zemlje i narode, ali i promovišu rad školskih biblioteka, knjigu i čitanje, pišu naše saradnice.


Projekat razmene obeleživača (Bookmark Exchange Project) je jednostavan, zabavan način da podelimo zadovoljstvo i uživanje u knjigama i bibliotekama i da steknemo nova iskustva kroz zajedničke projekte sa školskim bibliotekama širom sveta.


Školski bibliotekari Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković i učenici IV razreda Osnovne škole „Dušan Jerković“ iz Užica učestvovali su i ove školske godine u projektu. Učenici ove užičke škole su izradili obeleživače, poslali ih svojim vršnjacima, a njihove partnerske škole bile su iz Portugalije i Mađarske. Projekat organizuje Međunarodno društvo školskih bibliotekara, koje prema prijavljenom broju đaka i razredu (tačnije prema njihovim godinama) dodeljuje partnerske škole.

Radovi učenika „Dušan Jerković“ (Foto: Bibliotekari škole)


Bibliotekarke Mirjana i Ana kontaktirale su sa svojim koleginicama iz inostranstva Anikom Kovač i Ines Kruz, spremile sa članovima bibliotečke sekcije materijal o Užicu i njegovoj okolini, i poslale ih partnerskim školama sa obeleživačima. Učenici su bili veoma kreativni i sretni što mogu učestvovati u međunarodnom projektu, zadovoljni jer su svoje rezultate rada prosledili mladima iz drugih država.


Inače, školska biblioteka već nekoliko godina nije više tiho mesto, već mesto koje promoviše kreativnost i stvaralaštvo učenika. Uključivanjem u ovakve projekte učenici mogu učiti i razumeti druge kulture i drugačije načine života, upoznati druge zemlje i narode. I na ovaj način promoviše se rad školskih biblioteka, knjigu i čitanje, otvaranje novih svetova i kultura.

I na kraju da kažemo da zahvaljujući saradnicama, koje su više diplomirane bibliotekarke, iz Osnovne škole „Dušan Jerković“ u prilici smo da propratimo najvažnije akcije i projekte koje u okviru bibliotečke sekcije organizuju.


Autorke: Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković

- Advertisement -