“Prolećni zamah – očistimo Zlakusu zajedno”, akcija koja je ovoga puta okupila mnogo veći broj meštana, dece i odraslih od prošle organizovane tokom marta. Mesto za otpad nije šuma, potok ili reka, već kontejner, da jačaju briga i odgovornost meštana prema prirodi i svom okruženju.

Grupa građana, aktivista za uređenje sela Zlakusa, pokrenula je akciju čišćenja i uređenja sela, koja je počela krajem marta (26. marta ove godine) sakupljanjem smeća, odnošenjem krupnog otpada, sečenjem šiblja i šišanjem trave na zelenim površinama.

Ovoga puta učestvovalo je više od 40 meštana, gde je najmlađi učesnik imao tri godine, a najstariji 80 godina. Akciji uređenja sela su se priključili i predstavnici odbora Mesne zajednice.

Duh entuzijazma i zajedništva obrisao je generacijske razlike, pa je bilo vrlo inspirativno videti spontanost i spremnost mladih da vredno, sa lakoćom i osmehom na licu rade, ruku pod ruku sa svojim starijim sugrađanima.

Pauza za odmor i okrepljenje je pokazala da je podrška stigla i od meštana koji nisu direktno učestvovali u akciji, ali su spremili i poslali hranu, obezbedili piće za osveženje – pite, slatkiše, sokove… Bilo je i onih koji su pozivali akcijaše na slatko i kafu, takođe kao znak pažnje i podrške za ono što se radi.

Još jedan pokazatelj da svest o očuvanju životne sredine kod meštana Zlakuse raste je i podatak da je prošle godine Zlakusa bila na prvom mestu po količini kabastog otpada odloženog u kontejnere koje je “Bioktoš” svakog meseca postavljao u selu.

Učesnici akcije u Zlakusi (Foto: V.T. Zlakusa)

Mesto za otpad nije šuma, potok ili reka, već kontejner i ovaj podatak govori da je većina meštana odgovorna prema prirodi i svom okruženju. Ostaje da nadležni za postavljanje kontejnera omoguće stanovništvu da se ta akcija sprovodi kontinuirano.

Sa akcijama uređenja sela nastavljamo posle uskršnjih praznika a najave će biti postavljene na društvenim mrežama i na sajtu www.zlakusa.rs.

U cilju podizanja svesti o potrebi zaštite i očuvanju životne sredine, pozivamo meštane okolnih sela da se organizuju, pokrenu akcije čišćenja i uređenja svojih sela i time daju doprinos i podršku svima koji aktivno rade na očuvanju i zaštiti prirode i životne sredine, piše naša saradnica V.B. iz Zlakuse uz poruku:

Prolećni zamah još traje, a pravi trenutak da nešto promenite i uradite je upravo sada!


Akcija građana u Zlakusi je za svaku pohvalu, nadamo se da će aktivisti i u drugim sredinama organizovati slične aktivnosti.

Ukoliko i sami u svojoj sredini organizujete slične akcije pišite na: uzice.media@gmail.com budite naši čitaoci saradnici, i mi ćemo objaviti na https://uzicemedia.rs/, poput ekoloških akcija, da šume bude više, i škole za bolji kvalitet vazduha

- Advertisement -