Svake godine, 22. aprila, obeležava se Međunarodni dan planete Zemlje kako bi se građanima skrenula pažnja na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posledica po životnu sredinu.

Povodom ovog dana učenici OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica pravili su tokom onlajn nastave zajedničke prezentacije. Svojim porukama upozoravaju na opasnosti koje ugrožavaju život na Zemlji, ekosisteme i urbana područja, usled industrijskog razvoja, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena, tako da svetsko stanovništvo postaje svesno svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i na taj način smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu.

Povodom Međunarodnog dana knjige i autorskih prava, koji se obeležava 23. aprila,  još od 1995. godine, kada je ovaj praznik pisane reči ustanovljen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu, učenici su sa školskim bibliotekarima priredili dve tradicionalne izložbe – „Školska biblioteka očima prvaka“ i „Četvrtaci preporučuju – omiljeni književni lik“. Mnogobrojni učenici izradili su interesantne crteže, odgovarajući na ove teme, kako vide svoju školsku biblioteku i šta preporučuju vršnjacima za čitanje.

Članovi bibliotečke sekcije saznali su nešto novo o istoriji knjige, o autorstvu, o stvaralaštvu u umetnosti i nauci, kao i da svi mi treba da poštujemo intelektualnu svojinu autora i uvek citiramo navode iz korišćenog teksta.

Vrednost knjige, važnost čitanja i učenja, značaj obrazovanja, neophodni su i u 21. veku.

Učenici Osnovne škole „Dušan Jerković“ na izložbi (Foto: Školski bibliotekari)

Mladi danas odrastaju uz nove medije koji podrazumevaju dinamiku, vizuelnost, auditivnost, i treba da se iskoriste u cilju osavremenjavanja nastave i jačanja motivacije za dalje učenje, ali znamo da je čitanje najbolja osnova za svako znanje.

Autorke: Nataša Aćimović i Mirjana R. Pejović

- Advertisement -