Ana Duković, dobitnica nagrade Mina Karadžić (Foto: Privatna arhiva)

Njen doprinos afirmaciji rada bibliotekara u školama, ogleda se i kroz mnogobrojna izlaganja na lokalnim, državnim, regionalnim i međunarodnim stručnim skupovima i konferencijama, kao i učestvovanjem u nacionalnim i međunarodnim projektima. Učestvovala je sa izlaganjem na 48. Svetskom kongresu školskih knjižničara (Convergence-Empovering-Transformation: School Libraries)“, gde je predstavila trenutni položaj školskih bibliotekara u Srbiji, aktivnosti na promovisanju rada školskih bibliotekara i ukazala na važnost rada u podsticanju čitanja, promocije kreativnosti i stvaralaštva, kao i razvijanja učeničkih kompetencija za celoživotno učenje.

– Nagrade uvek prijaju, drago mi je što je moj rad prepoznat na nivou Srbije. Posebno mi je drago što je i moja koleginica Mirjana Radovanović Pejović, sa kojom svakodnevno sarađujem, takođe nosilac nagrade „Mina Karadžić“ za 2016. godinu, – kaže Ana i dodaje da „uprkos tome što, posle 15 godina rada, nisam zaposlena na neodređeno radno vreme, dobijam podstreka da istrajem u predanom radu i entuzijazmu koji ulažem u svoj posao“.

– Školski bibliotekari doprinose popularizaciji knjige i čitanja, što se vidi po brojnijim posetama učenika biblioteci. Kroz planirane aktivnosti, koje se sprovode zavisno od uzrasta, razvojnih potreba i interesovanja učenika, omogućujemo razvijanje njihovih kulturnih potreba i delujemo na vaspitanje mišljenja učenika. Ujedno ih ohrabrujemo da ispolje svoje umetničke potencijale, ali i steknu nova znanja i veštine, potrebne za 21. vek. Biblioteka, knjiga i čitanje najbolja su oruđa u procesu obrazovanja jer pružaju podršku učeniku – ne samo u učenju, već i u njegovom razvoju, – zaključuje Ana Duković.

Komisija Društva školskih bibliotekara Srbije, koja je razmatrala prijave na Konkurs za najboljeg školskog bibliotekara i Nagradu „Mina Karadžić“ u 2020. godini na osnovu poslatog materijala, ustanovila je da dva školska bibliotekara, Branka Alimpijević, OŠ „Nikola Tesla“, Vinča, Beograd, i Ana Duković, OŠ „Dušan Jerković“, Užice i OŠ „Aleksa Dejović“, Sevojno ispunjavaju uslove konkursa za nagradu.

Čestitamo Ani i želimo uspeh u daljem radu i napredak u profesiji.

Autorka teksta: Marina Jevtić

Knjige u užičkoj Narodnoj biblioteci (Foto: Iz arhive Užicemedia)

Hroniku KOVID -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -