Projekat organizuje Međunarodno društvo školskih bibliotekara, koje prema prijavljenom broju đaka i prema njihovom uzrastu dodeljuje partnerske škole, a đaci preko 1000 škola iz celog sveta učestvuju i razmenjuju kreativne obeleživače. Svake godine uparuju se različite škole, kako bi svaka škola upoznala što više različitih kultura i običaja iz čitavog sveta.

Učenici OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica sa svojim školskim bibliotekarima Mirjanom Radovanović Pejović i Anom Duković uključili su se u Projekat razmene obeleživača (Bookmark Exchange Project) drugi put, opet kao jedina prijavljena škola iz Srbije.

„Svi naši učenici V razreda su učestvovali i izrađivali obeleživače za knjige, za čiji materijal se tradicionalno postarao poznati darodavac škole, užičko preduzeće „Grafičar“.

U toku izrade, razgovarajući sa bibliotekarkama o kulturi i tradiciji naše i partnerskih zemalja, o istoriji, jeziku i stanovništvu, unapređivali su svoja znanja i veštine, ali razvijali i toleranciju.

Radovi učenika OŠ „Dušan Jerković“ (Foto: Škola)

Bibliotekarke i učenici su se dogovorili da na obeleživačima predstave simbole Srbije, posebno svoga kraja, pa su crtane jele i borovi, šajkače i opanci, Zlatibor, užička tvrđava Stari grad, ali i čuveni specijalitet – komplet lepinja.

Neki učenici marljivo su pisali prijateljske poruke, neki su svojim drugarima predstavljali slova ćirilice. U obeleživače su utkali deo srpske kulture koju će proneti svetom, istuču bibliotekarke Marija i Ana i dodaju:

„Naši partneri prošle školske 2018/19. bile su 3 škole iz Portugalije i jedna ih Litvanije, a ove 2019/20. godine partnerske škole su nam iz Hrvatske, Mađarske i Portugalije. Naši učenici su izradili sve svoje obeleživače, poslali ih svim vršnjacima, ali usled situacije sa korona virusom, najsrećniji su bili samo učenici dva odeljenja, koji su dobili obeleživače od svojih drugara – za jedno odeljenje stigli su iz Hrvatske, a za drugo iz Portugalije. Ti petaci su u rukama imali nešto što je za baš za njih izradio učenik koji živi daleko, što ih je posebno radovalo“.

U ovom vrlo zanimljivom projektu bibliotekarke su kontaktirale sa svojim koleginicama iz inostranstva, spremile sa starijim učenicima prezentacije o školi i Užicu, poslale ih svim partnerskim školama kako bi ih upoznale sa svojom bibliotekom i radom sa učenicima, svojim zavičajem i Srbijom. Učenici su bili vrlo kreativni i raspoloženi što mogu učestvovati u međunarodnom projektu, veoma zadovoljni jer su svoje rezultate rada prosledili mladima iz drugih država.

Bio je to za sve učesnike dobar način da se podeli zadovoljstvo i podstakne uživanje u knjigama, kao i da se steknu nova iskustva kroz saradnju školskih biblioteka i njihovih korisnika iz drugih zemalja.

Uključivanjem u ovakve projekte možemo učiti i bolje razumeti druge kulture i drugačije načine života, upoznati druge zemlje i narode. Na ovaj način promovišemo rad školskih biblioteka, knjigu i čitanje, kao i otvaranje novih svetova i kultura, što nam knjige uvek nude.

Autorke teksta i fotografija: Mirjana R. Pejović i Ana Duković

Prethodni tekst naših vrednih saradnika OŠ „Dušan Jerković“ možete pogledati OVDE.

- Advertisement -