Prvi dan škole uz skraćenje časova na pola sata, kako najavjuju članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, ili redovna nastava? U svakom slučaju oko 500.000 učenika sešće sutra u školske klupe u preko tri hiljade škola u Srbiji. Za 666 užičkih đaka koji će 1. septembra krenuti u prvi razred obezbeđen je školski pribor i po 10 hiljada dinara iz budžeta Grada.

Gradonačelnica u Prvoj osnovnoj školi Kralja Petra II

 Užica dr Jelena Raković Radivojević pozdravila prvake u Prvoj osnovnoj školi Kralja Petra II, a tradicionalno za đake prvake priređen je svečani prijem i prozivka u “Prvoj osnovnoj školi Kralja Petra II”, gde je ove godine upisano 128 prvaka.

“Vidim da ste svi vrlo srećni i tako i treba da bude, jer ste upravo zakoračili u najlepše životno doba, vaše đačko doba. Verujem da ćete svi izrasti u dobre ljude i to je ono što će biti najveći uspeh i vaših učitelja i vaših roditelja. Naš zadatak je da vam obebedimo sve uslove za uspešno školovanje i bezbrižno odrastanje i mi ćemo to i učiniti”.

Uz čestitke prvacima i njihovim roditeljima direktor škole Danijel Radević izrazio je veliku zahvalnost gradonačelnici na uloženim naporima i opredeljinim sredstvima za rekonstrukciju najstarije užičke osnovne škole. On je podsetio da će zajedničkim sredstvima Grada i Minstarstva rudararstva i energetike u iznosu od oko 60 miliona dinara škola biti energetski sanirana.

U toku je procedura vezana za izbor izvođača radova nakon čega će uslediti i radovi na zameni stolarije, izradi spoljne izolacije i rekonstrukciji sistema grejanja. Kako je ugovorom predviđeno ti radovi biće završeni u toku ove školske godine.

U “Prvu osnovnu školu Kralja Petra II” ove školske godine upisano je 128 prvaka, a za sve njih Grad je obezbedio poklon pakete sa školskim priborom i po 10 000 dinara, prenosi gradski sajt.

Prvi dan škole, da li će nastavnici biti u štrajku?

Članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, u užičkim školama novu školsku godinu počeće skraćenim časovima koji će trajati 30 minuta, izjavio je nedavno za Danas Branko Nikolić, predsednik Gradskog odbora Unije.

– Zahtevi su isti, počev od učešća sindikata u stvaranju novih zakonskih akata, da se ne bi ponovila situacija od letos, da bez ikakve konsultacije sa sindikatima, ministarsvo kombinuje odeljenja u starijim razredima u seoskim školama,- kaže Nikolić i dodaje:

– Želimo da ukažemo na niz problema, koji nisu samo materijalne prirode. Mnogi se tiču roditelja i učenika i orgaizacije rada koja može da bude na mnogo višem nivou nego sada“, objašnjava predsednik Gradskog odbora unije u Užicu,- kazao je Nikolić, najavljujući za četvrtak, 1. septembar, osim skraćivanja časova na 30 minuta, obraćanje medijima kako bi se javnosti ukazalo na probleme prosvetnih radnika.

Osim toga, prosvetni radnici zahtevaju povećanje zarada za 12 odsto i isplatu trećine dugovanja od po 20.000 dinara.

– Zahtevamo da se, radi poboljšanja kvaliteta rada, broj učenika u odeljenjima smanji sa sadašnih 30 na 24 učenika, jer su reorganizacijom zapošljavanja ostvarene značajne uštede u prosvetnom budžetu“, kazao je Nikolić za Danas.

Učionice spremne za septembar (Foto: Grad Užice)

Prvi dan škole, za prvake školski pribor i 10 hiljada dinara

Iz budžeta grada Užica izdvojeno je više od sedam miliona dinara, kako bi se pružila podrška roditeljima čija deca ove godine kreću u prvi razred.

Za 666 đaka koji će 1. septembra krenuti u prvi razred obezbeđen je školski pribor i po 10 hiljada dinara. Taj iznos uvećan je u odnosu na prošlu godinu, kada su đaci prvaci dobijali po pet hiljada dinara.

I ova, kao i sve ostale mere koje se realizuju imaju za cilj podršku roditeljstvu i povećanju nataliteta. Svakoj novorođenoj bebi sleduje 10.000 dinara i autosedište uz besplatnu obuku za montažu u Crvenom krstu Užice.

Majkama trećeg i svakog sledećeg deteta u porodici sleduje i po 55.000 dinara nezavisno od toga da li su u radnom odnosu, a nezaposlene porodilje dobiće i dodatnih 55.000 dinara. U užičkim vrtićima treće i svako sledeće dete ima pravo na besplatan boravak i prioritet pri upisu. Takođe, rodititelji sa troje i više dece dobijaju užičku porodičnu karticu, čijim korišćenjem ostvaruju brojne popuste za određene usluge u ustanovama javno sektora i kupovinu robe široke potrošnje u privatnom sektoru.

A mi podsećamo, najviše prvaka u 2019. godini upisano je u Užicu u Prvu osnovnu školu kralja Petra Drugog 141, zatim u školu “Dušan Jerković” 134 i u “Stari grad” 102 učenika, pisali smo tada na UžiceMedia.

Preko 500.000 učenika pohađalo školu

Prema statističkim podacima sa sajta Ministarstva prosvete na kraju školske 2020/2021. godine u Republici Srbiji nastavu je pohađalo ukupno 508.975 učenika, 457.652 u matičnim i 51.323 u izdvojenim odeljenjima.

Prva osnovna škola (Foto: N.T. UžiceMedia)

Prvi ciklus osnovnog obrazovanja (4. razred) završilo je 64.040 učenika, dok je kompletnu osnovnu školu (8. razred) završilo 64.253 učenika.

Na kraju školske 2020/21. godine u Republici Srbiji radila je 3.241 redovna osnovna škola, 1.136 matičnih i 2.105 izdvojenih odeljenja. Nastavu je pohađalo ukupno 508.975 učenika, 457.652 u matičnim i 51.323 u izdvojenim odeljenjima.

Prema pisanju dnevne štampe broj upisanih prvaka poslednjih godina je veći samo u Beogradu, u ostalim sredinama se iz godine u godinu smanjuje.

Školski kalendar

Ministarstvo prosvete Srbije i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje AP Vojvodine objavili su školske kalendare za 2022/23. godinu.

Prema objavljenim kalendarima, završetak prvog polugodišta za osnovce u centralnoj Srbiji je u petak, 30. decembra, tako da je zimski raspust od subote 31. decembra do nedelje, 22. januara 2023.

Početak drugog polugodišta biće u ponedeljak, 23. januara, a prolećni raspust biće spojen sa Uskrsom i trajaće od Velikog petka 7. aprila do utorka, 18. aprila.

Naslovna fotografija: Sa jednog od ranijih prijema priređenih u užičkim školama za prvačiće

Užička gimnazija (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom avgusta možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom avgusta možete pogledati OVDE

- Advertisement -