Prestonica kulture Srbije za 2024. godinu – koji grad ili opština Srbije će poneti ovo laskavo priznanje, znaće se uskoro, rečeno je na sastanaku Komisije za pripremu realizacije i sprovođenje programa “Prestonica kulture Srbije” sa predstavnicima grada, održanog u užičkom Narodnom muzeju.

Odluka je u međuvremenu doneta Užice je nacionalna prestonica kulture u 2024. godini.

23. novembar

UŽICE Nacionalna prestonica kulture

Užice će biti prestonica kulture Srbije 2024. godine, odluka je Radne grupe za pripemu programa „Prestonica kulture Srbije“. Radna grupa je ocenila da je prijava Užica „dobro osmišljena i utemeljena na lokalnim specifičnostima sredine, da je programski koncept sadržajan i jasan, a plan realizacije radno izvodljiv, kao i da inovativni pristup programu doprinosi razvoju kulturne ponude i kvalitetu kulturnog života zajednice.“


U obrazloženju je navedeno da su podnosioci posebno vodili računa o razvoju kulturnog identiteta Užica kroz podršku promociji kulturnih vrednosti tog kraja i negovanju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva. Prema oceni Radne grupe, programski koncept je utemeljen na činjenici da je Užice prvi grad u Srbiji, a drugi na svetu u kome je pokrenuta hidrocentrala i da je to motiv za izradu svih stubova programskog koncepta kandidature.


Komisija je ocenila i da je šest programskih celina, kao i osam planiranih infrastrukturnih intervencija razvijeno, povezano sa konceptom realno postavljeno s obzirom na vremenski period realizacije, dok se posebno visoko vrednovala profesionalnost, kreativnost i posvećena saradnja predstavnika Grada Užica prilikom prikupljanja informacija neophodnih za evaluaciju projekata.


Na konkursu „Prestonica kulture Srbije“ bilo je ukupno 12 prijava, što pokazuje da su lokalne samouprave prepoznale značaj ovog projekta i njegov potencijal za razvoj kulturnih sadržaja i programa, kao i ekonomskog i ukupnog razvoja gradova i opština, navedeno je u odluci.

Festival dečjeg folklora u Užicu (Foto: N. Tošić/UžiceMedia)

16. novembar

“Prestonica kulture Srbije”Užice jedan od kandidata

Grad Užice kao administrativni, obrazovni i zdravstveni centar Zlatiborskog okruga sa svojim bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, tradicionalnim i prepoznatljivim festivalima, koji se već godinama organizuju u Užicu, a među njima su najznačajniji: JPF “Bez prevoda”, “Licidersko srce”, ”Žestival”, “Trofej Radomir Antić”, “Suva igla”, “Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa”… Naravno, tu su i druge kulturne i umetničke manifestacije, kao i turistički sadržaji, pa Užice zaslužuje da bude deo ovog programa ministarstva, istakli su predstavnici grada Užica.

Tokom sastanka su prezentovani su konkrtni projekti koji se odnose na osnivanje Muzeja keramike, rekonstrukciju velike sale u Gradskom kulturnom centru i osnivanje Dečijeg kulturnog centra.

Sa jedne od Međunarodnih kolonija umetničke keramike u Zakusi 

Nakon sastanka održanog u Narodnom muzeju Užice članovi Komisije ministarstva zajedno sa predstavnicima Projektnog tima grada Užica obišli su lokacije gde su predviđeni projekti infrastrukturnih investicija, kao i hidrocentralu „Pod gradom“ i neolitsko naselje „StaPARK“.

Cilj ovog programa jeste podrška lokalnim samoupravama radi razvoja infrastrukture i kulturnih kapaciteta, podizanje kvaliteta kulturnog života, pokretanje kulturnog, umetničkog i turističkog razvoja kroz postojeće i nove umetničke programe, oživljavanje postojećih, ali i pokretanje novih institucija kulture, navodi se u informaciji sajta Grada Užica.

Ministarstvo nastoji da na ovaj način zaštiti i promoviše kulturno materijalno i nematerijalno nasleđe i podstakne izgradnju i obnovu objekata kulture i donošenje strategija kulturnog razvoja na lokalnom nivou sa akcentom na uključivanje građana i profesionalaca u procese kreiranja i sprovođenje kulturnih politika na nivou jedinica lokalnih samouprava, rečeno je na sastanku u Užicu a povodom organizovanja predstojeće manifestacije – Prestonica kulture Srbije za 2024. godinu.

Sa ovogodišnjeg Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu (Foto: Narodno pozorište Užice)

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -