Folklorni festival „LicidErsko srce“ jedna od najvećih dečijih folklornih manifestacija u ovom delu Evrope, a na 14. okupljanju, od 15. do 19. avgusta, prisustvovaće deca iz 11 država, Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Meksika, Slovačke, Češke, Turske, Grčke, Slovenije, Republike Srpske i Srbije.

Zahvaljujući Udruženju građana „Era“, idejnom tvorcu i organizatoru festivala, naš grad će nekoliko dana živeti u ritmu razigrane i raspevane mladosti, koja će nas upoznati sa folklornim nasleđem različitih podneblja, kazala je užička gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, na današnjoj konferenciji, na kojoj je ova folklorna manifestacija i najavljena.

Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević i Vlastimir Veljović (Foto: Grad Užice)

– Jezik muzike i igre je onaj koji svi razumeju i zbog toga ne iznenađuje da ovakve manifestacije daju značajan doprinos povezivanju i zbližavanju ljudi i naroda. Važno je da se upoznajemo, a to se najbolje čini preko kulturne zaostavštine i vodi ka uzajamnom uvažavanju i poštovanju naših posebnosti, – kazala je Raković Radivojević, uz poziv Užičanima da prate festival kao i prethodnih godina, da se pokažemo kao pravi domaćini i da na najbolji način ugostimo decu iz svih država, koja će nekoliko dana boraviti u Užicu.

Folklorni festival – užički

Kao i prethodnih godina pored folklornih koncerata predviđen je bogat prateći program kao što su folklorne i grnčarske radionice, izložba narodnih nošnji, te posete značjnim turističkim lokalitetima ovog kraja, rekao je član Organizacionog odbora festivala Vlastimir Veljović, i naveo neke od njih:

 – Izložba narodnih nošnji zemalja učesnica, edukativni seminar „Deca – čuvari tradicije“, folklorne igraonice, posete turističkim destinacijama, grnčarska radionica, zumba žurka, posete istorijskim i kulturnim znamenitostima i na svim lokacijama na kojima se festival održava, kao i tradicionalna  humanitarna akcija „LicidErsko srce – deci“.

Pored Užica folklorni festival „LicidErsko srce“ će se odvijati na Zlatiboru i Republici Srpskoj, a cilj je jedan – promocija  kulturnih sadržaja, jačanje prijateljskih odnosa među narodima, posebno među mladima.

U našoj galeriji pogledajte kako je Užice izgledalo ranijih godina u vreme Festivala:

Udruženje građana „Era“ organizator manifestacije

Festival organizuje Udruženje građana „Era“ iz Užica, a suorganizatori su Grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Turistička organizacija Zlatibor. Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ održava se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a festival podržavaju srpska ministarstva – Ministarstvo kulture i informisanja i Ministrastvo pravde.

Promocija dečjeg stvaralaštva

Proteklih godina folklorni festival „LicidErsko srce“ okupio je 11.000 mališana, sa pet kontinenata, iz oko 40 zemalja sveta, postao je jedan od prestižnijih festivala koji promovišu dečje folklorno stvaralaštvo. Uostalom kako je rečeno na jednoj od ranijih folklornih manifestacija u Užicu:

„Kulturno nasleđe svakog naroda u kome folklor zauzima važno mesto, nas podseća na naše korene, najbolja je osnova za upoznavanje, razmenu iskustva i izgradnju mostova prijateljstva i razumevanja“.

Program Festivala možete videti OVDE.

Sa jednog od ranijih okupljanja (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom avgusta možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom avgusta možete pogledati OVDE

- Advertisement -