JPF Bez prevoda – Pre otvaranja i prve predstave, u holu Narodnog pozorišta, večeras je u 19:00 časova, izložba fotografija Radovana Baje Vujovića, podsećanje na prethodni festival.

U takmičarskom programu 27. Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“ biće izvedeno sedam predstava koje su po oceni koselektora festivala Bojana Munjina i Zorana Stamatovića najbolje iz produkcije pozorišta u regiji nastale nakon prošlogodišnjeg festivala.

01.novembar

Počeo JPF “Bez prevoda”

Predstavom Ateljea 212 iz Beograda, koji je izveo prvu takmičarsku predstavu, otvoren je 27. JPF “Bez prevoda”.

Prvo veče festival au Užicu (Foto: Grad Užice)

U ime grada Užica prisutne je pozdravila gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, ističući da pozorište ima plemenitu ulogu da probudi ljude u nama, natera nas da razmišljamo i promišljamo, da prenese neverovatnu energiju i pokrene nas da se izdignemo iznad svakog ambisa.

– Pozorište nas poziva da to učinimo zajedno, jer je izvesno da sami na tom polju ništa ne postižemo. Odazovimo se pozivu i prihvatimo izazov da menjamo sebe na dobrobit čovečanstva. Promenimo se bar toliko da nam zajednički cilj bude “Parče hleba, parče neba” za svakog čoveka. To je najmanje što svako živo biće zaslužuje i što mu pripada, ali to je, ne smemo zaboraviti, mnogo više od pukog preživljavanja, rekla je užička gradonačlenica.

Jugoslovenski pozorišni festival otvorio je

Prof. dr Radivoje Dinulović, predsedik žirija, otvorio je ovogodišnji Jugoslovenski pozorišni festival:

– Pozorište jeste važno i tome svedočite vi užička publika koja kupuju ulaznice za sve festivalske predstave i pre nego što se program festivala objavi i koja ispunjava ovu salu do poslednjeg mesta i ne samo telima. I zato jako volim užički festival, iščekujem ga i radujem mu se već 12 godina zbog ljudi koji ga stvaraju i vode, a koji se ne stide i ne boje da ga i dalje nazivaju jugoslovenskim. Takođe zbog svih onih koji učestvuju iako možda sredine iz kojih dolaze na to ne gledaju sa odobravanjem. Najzad volim ga i zato, što volim Užice.

Prvu takmičarsku predstavu “Rolserkoster”, Ateljea 212 iz Beograda, užička publika ocenila je sa 4,6.

Pre prve predstave otvorena je izložba fotografija Radovana Baje Vujovića.

JPF Bez prevoda, takmmiči se sedam predstava

  • “Rolerkoster“, prema tekstu Jelene Kajgo i u režiji Milice Kralj, Ateljea 212;
  • “Čudo u Šarganu“, prema komadu Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Mrkovića, Jugoslovenskog dramskog pozorišta;
  • “Ja sam ona koja nisam“, prema komadu Mate Matišića u režiji Paola Mađelija u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih;
  • “Mesec dana na selu“, prema komadu Ivana Sergejeviča Turgenjeva u režiji Milana Neškovića Narodnog pozorišta Užice;
  • “Jugoslavija, moja otadžbina“, prema romanu Gorana Vojnovića u režiji Marka Misirače, u koprodukciji Narodnog pozorišta Banja Luka, Narodnog pozorišta Prijedor i Narodnog gledališča Nova Gorica;
  • “Bez portfelja“, prema tekstu Stevana Koprivice u režiji Branislava Mićunovića, Gradskog pozorišta Podgorica i
  • “Rat i mir“, prema romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Borisa Liješevića, u izvođenju Narodnog  pozorišta Beograd.
Sa jednog od ranijih JPF u Užicu (Foto: Narodno pozorište Užice)

Da preispitamo sebe u ovim teškim vremenima

Obrazlažući selekciju ovogodišnjeg festivala Bojan Munjin je rekao da da je velika sreća da možemo opet da budemo zajedno u ovim teškim vremenima, da pozorište živi sa svojim vremenom. Pozorište uvek pokušava da pomaže, tako je bilo i u staroj Grčkoj, tako je oduvek, tako je i danas.

– Mi ćemo probati sa ovim predstavama da na umetnički način pomognemo svima nama, da preispitamo sebe u ovim teškim vremenima, šta smo, gde smo i šta možemo da uradimo. Nadam se, u odnosu na predstave koje smo izabrali, da ćemo uspeti i da će ovo biti vredan pozorišni susret i jedan praznik, bez obzira što su vremena teška, jer pozorište jeste i to, praznik duše susreta umetnosti i ljudi, rekao je Munjin, – najavljujući ovogodišnji JPF Bez prevoda.

Zoran Stamatović, direktor Jugoslovenskog pozorišnog festivala i Narodnog pozorišta Užice, uputio je poziv Užičanima da u velikom broju prate festival, kao što je to bilo i prethodnih godina, navodeći da će po procenama ovogodišnji koštati oko 13,5 miliona dinara. Jedan deo biće obezbeđen od prodaje ulaznica, Grad Užice je izdvojio 4,1 milion, Ministarstvo kulture i informisanja 1,5 miliona dinara i drugi.

Cene karata za JPF su iste kao prošle godine. Cena pojedinačnih karata je 1.500 dinara na dan početka festivala.

Podsetimo se i prošlogodišnjeg JPF u Užicu i koje je bila pobednička predstava.

Sa prošlogodišnjeg JPF u Užicu (Foto: Narodno pozorište Užice)

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -