Festival profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”, 55 po redu, održan je u Kraljevu, a u trci za nagrade našlo se osam predstava, kao i jedna koja je odigrana u čast nagrađenih.

Pozorišni komad „Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim”, po tekstu Joakima Vujića, a u izvođenju Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, osvojio je pet nagrada i apsolutni je pobednik 55. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić”, održanog u Kraljevu.

Kragujevački teatar je osvojio nagrade za najbolju predstavu, režiju, scenografiju i muziku, kao i nagradu za najbolju predstavu Okruglog stola kritike.

Na završenom 55. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” u Kraljevu, predstava “Ali grad me je štitio”, Narodnog pozorišta Užice, osvojila je Specijalnu nagradu za kolektivni umetnički čin i nagradu za najbolju kostimografiju, koja je pripala Maji Mirković i Biljani Tegeltiji-Bojanić.

Narodno pozorište Užice (Foto: Print Screen NPU)

Susrete profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, Smotru pozorišnih predstava u Republici Srbiji, osnovali su 1965. godine predsednici opština u kojima su postojala profesionalna pozorišta: Zaječar, Kragujevac, Niš, Užice, Šabac, Leskovac, Pirot i Priština. Nešto kasnije im se pridružio Kruševac, 1997. godine Vranje i Kraljevo, a od 2009. godine i Lazarevac, potom Regionalno pozorište Novi Pazar, a od ove godine i novoosnovano pozorište iz Čačka.

Smotra ili festival najboljih predstava profesionalnih pozorišta u Srbiji održava se u maju mesecu svake godine u dugom gradu, a organizuje ga lokalno pozorište.

Prvi Susreti profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ održani su u Zaječaru 1965. godine.

- Advertisement -