„Prva dijabetološka ordinacija na točkovima“ – ovo je nacionalni projekat koji ima za cilj skretanje paženje na redovnu kontrolu šećera u krvi i prevenciju dijabetesa, a specijalizovano vozilo će obići čak 15 gradova u Srbiji tokom meseca novembra. Građani kojima se ustanovi visok nivo glikemije, a time i rizik od obolevanja od šećerne bolesti, na poklon će dobiti aparat za merenje šećera u krvi.

Novembar je mesec borbe protiv dijabetesa i tim povodom 21. novembra, u Užicu na Trgu partizana, od 09:00 do 16:00 časova, biće postavljenja „Prva dijabetološka ordinacija na točkovima“. Svi građani će u ordinaciji moći besplatno da izmere svoj nivo šećera u krvi i obave konsultacije sa zdravstvenim radnicima o prevenciji, kontroli i lečenju dijabetesa.

Osim toga, tokom akcije na užičkom Trgu partizana „Prva dijabetološka ordinacija na točkovima“, građani kojima se ustanovi visok nivo glikemije, a time i rizik od obolevanja od šećerne bolesti, na poklon će dobiti aparat za merenje šećera u krvi kako bi mogli da nastave i sami kod kuće da prate svoje stanje, preventivno deluju i spreče moguće komplikacije dijabetesa.


Užice je jedan od 15 gradova u Srbiji, u kojima se sprovodi ovaj projekat sa ciljem skretanje pažnje javnosti na važnost redovne kontrole nivoa glukoze u krvi kao najbolje prevencije u borbi protiv dijabetesa, jer se procenjuje da će do 2030. godine svaka deveta osoba na svetu bolovati od neke vrste ove bolesti.


Projekat se realizuje uz podršku lokalne samouprave i Dijabetološkog saveza Srbije, a pokrenula ga je austrijska kompanija Med Trust koja je i obezbedila specijalizovano vozilo za pokretnu dijabetološku ordinaciju.


Posle Užica pokretna ordinacija „Prve dijabetološke ordinacije na točkovima“ nastavlja svoj put, pa će pregledi svih zainteresovanih građana biti obavljeni i u drugim gradovima u Srbiji.

Foto: Bojan Durutović, PHARMA MAAC

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -