U Gradskoj galeriji Užice otvoren je 15. Međunarodni grafički bijenale “Suva igla”. Glavna nagrada dodeljena je Gabrijeli Loči iz Italije, “Zlatna igla” pripala je Maji Zemunik, umetnici iz Hrvatske, “Srebrnu iglu” dobila je Tatjana Marticki iz Srbije, dok je “Bronzana igla” pripala Danieli Savini iz Italije.

Za učešće na ovogodišnjem Bijenalu prijavilo se 159 autora iz 30 zemalja, a Međunarodni grafički bijenale „Suva Igla“ postoji od 1993. kada je organizovana prva izložba u Gradskoj galeriji u Užicu. Pokrovitelji prve izložbe bili su užička opština i Ministarstvo za kulutru Republike Srbije.

Međunarodni grafički bijenale „Suva igla“, Gradska galerija Užice (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Izložba je posvećena tehnici „suve igle“, grafičkoj tehnici duboke štampe, koja datira još od 1480. godine. Graviranje u metalnoj ploči se radi ručno, pomoću posebne igle. Kao direktni nosilac ekspresije, ova izrazito crtačka tehnika zahteva sigurnu i veštu ruku umetnika koji različitim iglama i podešavanjem pritiska ruke stvara buduću grafiku.

Podsećamo, autori konkurišu sa najviše dva rada nastala između dva bijenala. Na bijenalu se dodeljuju nagrade „Dijamantska igla“ (Gran pri), „Zlatna igla“, „Srebrna igla“ i „Bronzana igla“.

Izložba i nagrađeni radovi mogu se pogledati, do 27. avgusta, u Gradskoj galeriji Užice.

A kako je to izgledalo na jednoj od ranijih izložbi „Suva igla“ u užičkoj Gradskoj galeriji.

Nagrade na Međunarodnom grafičkom bijenalu „Suva igla“ (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom juna možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -