Moj grad je tema ovogodišnjeg javnog časa na Trgu partizana, jedne je od aktivnosti dece u znaku obeležavanja Dana grada i Dečje nedelje. Od početka oktobra se priređuju i drugi sadržaji, kulturni, svečana sednica Skupštine, dodela nagrada najuspešnijim Užičanima.

11. oktobar

U ponedeljak 11. oktobra u 19 časova u Narodnoj biblioteci Užice biće održana promocija posebnog broja časopisa Međaj „Užice više od svega što je bilo“.

O knjizi govore: doc dr Bojan Marković i autor i urednik časopisa Međaj Zoran Jeremić.

10. oktobar

Moj grad i zlatnici za bebe rođene 9.oktobra

Grad Užice 9. oktobra obeležava svoj dan, a na inicijativu gradonačelnice dr Jelene Raković Radivojević  bebe rođene u užičkom porodilištu 9. oktobra na poklon od Grada dobiće zlatnike.

9. oktobar

“U danu u kome naš grad u nisku svoje istorije dodaje još jednu godinu uvek ima puno toga što bismo rekli i poželeli. Neupitna je naša ljubav prema Užicu, kao i želja da ovaj grad bude bolje i lepše mesto za život onih koji se u njemu rađaju, odrastaju, provode svoj radni vek i pozne godine, ili samo svraćaju da se upoznaju sa njegovim kulturno istorijskim nasleđem i užičkim duhom.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević (Foto: UžiceMedia)

Reči nisu dovoljne da iskažu privrženost i odanost svemu onome što ima prefiks izvornog užičkog.

Ovom gradu, kao i svakom gradu na planeti Zemlji potrebna su dela koja će ga oplemeniti, obogatiti i olakšati život njegovih građana.

Budućnost će nas ceniti prema delima, prema onome što smo ostavili generacijama koje dolaze. Želja nam je da poštujući tradiciju, a to se postiže uvažavanjem kontinuiteta, povežemo danas ono što je bilo juče sa onim što će doći.

Jedini način da to ostvarimo je da sledimo vizije i postavljamo čvrste temelje na kojima se može graditi bolja budućnost“, – kazala je između ostalog gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

8. oktobar

Moj grad i svečana sednica Skupštine

U prisustvu visokih državnih zvaničnika, ambasadora, predstavnika Vojske Srbije, MUP-a, Sveštenstva, delegacija bratimljenih gradova i opština, narodnih poslanika i brojnih zvanica, Dan grada Užica 9. oktobar, obeležen je i svečanom sednicom Skupštine grada.

Sve prisutne pozdravio je predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović. On je zahvalio svima koji su Gradu Užicu uputili čestitke povodom velikog praznika i datuma koji slavimo kao pomen na prvi pisani trag imena Užice u jednom dubrovačkom spisu iz 1329. godine.

Kulturni život u Užicu između dva svetska rata

U Jokanovića kući je otvorena izložba „Kulturni život u Užicu između dva svetska rata (1919-1941)“, autora Stanojke Milivojević, istoričarke i muzejske savetnice, Dijane Ristović, etnolološkinje, muzejske savetnice i Nemanje Obradovića, istoričara, kustosa.

7. oktobar

Moj grad, izložba skulptura Svetomira Arsića Basare

U okviru obeležavanja Dana grada, u četvrtak 7. oktobra u 19 časova, biće održana izložba skulptura akademika Svetomira Arsića Basare.

Izložba je u užičkoj Gradskoj galeriji koja je i organizator u saradnji sa SANU.

Spomenik majstoru trube Milovanu Miću Petroviću

Dva dana uoči centralne proslave Dana grada Užica, danas, u četvrtak, 7. oktobra u 17:00 časova uz prigodan program, na platou na Rakijskoj pijaci, biće otkriven spomenik Milovanu Miću Petroviću.

U 18:00 u amfitetru Pedagoškog fakulteta biće prikazan film „Truba kao sudbina“, autora Pjera Nikolića, koji živi u Parizu, posvećen životu i delu Mića Petrovića.


Majstor trube Milovan Mićo Petrović (1961-2000), rođen je u selu Duboko kod Užica.  

Spomenik, bronzana skulptura delo je akademskog vajara Zorana Ivanovića, profesora na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, visoka 2,5 metara, a sa mermernim stepeništem i postamentom doseže oko četiri metra.

Spomenik je biti postavljen na osnovu prošlogodišnje odluke Skupština grada Užica, i odobrenja iz Ministarstva kulture Srbije.

Inicijativa za izgradnju spomenika potekla je od Udruženja Užičana u Beogradu, Društva srpskih domaćina, Etno udruženja „Zavičaj” ,Udruženja Guča i trubača veterana Milovana Babića i Boška Ostojića, da se podigne spomenik majstoru trube Milovanu Miću Petroviću.

Izgradnju spomenika majstoru trube Milovanu Miću Petroviću su pored porodice finansijski pomogli brojni prijatelji i ljubitelji trube.

5. oktobar

Moj grad, deca oslikala Trg partizana

Po rečima vaspitačice Stane Pejić iz Predškolske ustanove „Bambi“, osim ove aktivnosti na gradskom trgu, u vrtićima se priprema izložba dečjih crteža na istu temu, „Moj grad“, koja će u petak biti postavljena u holu „Narodnog pozorišta“, čime se deca priključuju obeležavanju Dečje nedelje i dana grada, kaže Pejić.

Deca iz užičkih vrtića svojim crtežima ukrasila Trg partizana, manifestacije koja se tradicionalno organizuje uz obeležavanje Dana grada i Dečje nedelje. Mališani su oslikavali gradski trg ove godine na temu „Moj grad“.

– Deca ovaj, ali i ostale dane ove sedmice, poklanjaju gradu i ulepšavaju naš Trg. Na ovoj aktivnosti, crtanju na Trgu, učestvuju deca iz svih predškolskih objekata u gradu,- kazala je užička vaspitačica.

Užički predškolci oslikavali Trg partizana na temu „Moj grad“ (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Narednih dana u vrtićima će biti organizovani maskenbali, upriličene šetnje kroz grad, kao i ddrugi sadržaji i radionice.

Moj grad, javni čas crtanja, najava manifestacije

Javni čas crtanja na temu „Moj grad“ u kome učestvuju deca predškolskih grupa iz užičkih vrtića i osnovnih škola, umesto u petak 8. oktobra, kako je bilo najavljeno, biće održan danas, u utorak, 5. oktobra u 12 časova na Gradskom trgu.

Inače, reč je tradicionalnoj manifestaciji koja se uz Dan grada svake godine održava u Užicu i u okviru koje na gradskom trgu najmlađi Užičani crtaju svoj grad. Manifestacija se organizuje u okviru obeležavanja Dana grada Užica i povodom Dečje nedelje.

Povodom Dečije nedelje, Užička gradonačelnica posetila vrtić „Iskra“.

Tradicionalno, u okviru obeležavanja Dana grada i Dečije nedelje, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević posetila je mališane u jednom od vrtića Predškolske ustanove. Ovoga puta druženje je upriličeno u vrtiću „Iskra, gde su se mališani obradovali poklonima i gradonačelnici preneli još svojih želja.

Večeras u Gradskoj kući promocija zajedničkih izdanja Istorijskog arhiva Užice i Arhiva Republike Srpske.

U okviru obeležavanja Dana grada, u utorak 5. oktobra sa početkom u 18 časova u svečanoj sali Gradske kuće biće priređena promocija zajedničkih izdanja Istorisjkog arhiva Užice i Arhiva Republike Srpske „Mostovi na Krivoj Drini“, „Petar drugi Petrović Njegoš“, „Dr Stevan Moljević-izabrani tekstovi“, „Kralj Petar drugi Karađorđević“.

1. oktobar

Moj grad, izložba Kaplanovih grafika

Sa izložbe Kaplanovih grafika u holu GKC (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Izložba grafika Draguljuba Kaplanovića Kaplana „Beleške prolaznika“, otvorena je sinoć u holu Gradskog kulturnog centra, i predstavlja početak programa obeležavanja Dana grada.

Draguljub Kaplanović Kaplan, akademski slikar iz Užica, spada u red naših najboljih crtača, veoma retko izlaže, a ovoga puta užička publika je u prilici da vidi njegove nove grafike.

Kaplan je diplomirao slikastvto 1987. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, vodi školu crtanja i slikanja za mlade.

Izložba u GKC Užice može se videti tokom oktobra.

Trg partizana u Užicu (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -