Autori izložbe su Bora Dimitrijević, bivši direktor Narodnog muzeja u Zaječaru i Miladin Milošević, nekadašnji direktor Arhiva Jugoslavije.

Izložbu je otvorio savetnik za odnose sa javnošću ambasade SAD u Beogradu Tim Standard. Izložba koju Užičani mogu da vide u Istorijskom arhivu osvrt je autora kroz arhivsku građu do 1987. godine.

Povod za nastanak jeste stogodišnjica isticanja srpske zastave na Belu kuću povodom herojskog otpora Srbije i pobede u Prvom svetskom ratu. Obuhvata i prve dokumente – trgovinski sporazum Srbije i SAD iz 1882. godine. Predsednik Amerike Vudro Vilson imao je nemerljive zasluge kada je Srbiji pružena pomoć i podrška tokom 1917. i 1918. godine. Era Josipa Broza Tita jeste period najtešnje saradnje Jugoslavije i SAD.

Na fotografiji koja je poslužila za plakat izložbe su Tito i Kenedi prilikom posete Beloj kući 1963. godine, četiri nedelje pre atentata u Dalasu. Jugoslovenski predsednik Tito bio je poslednji državnik koga je Kenedi primio u zvaničnu posetu SAD pre tragedije.

Posetioci mogu videti i dokumente koji svedoče o kulturnoj saradnji dve zemlje, izložbi iz 1956. godine u Muzeju grafičke umetnosti u Beogradu koju je videlo sto hiljada ljudi i izložbi naivnog slikarstva Jugoslavije iz 1966. godine u Americi. Od zaborava je sačuvano i pismo otpravnika poslova ambasade Jugoslavije u SAD iz 1928. godine Branka Adzemovića Užičaninu Milanu Janjuševiću koji mu u ime ambasade kaže da u „SAD nema naših redovnih škola već su to samo kursevi subotom i nedeljom“ i vraća mu dokumenta.

Izložba je upriličena u pratećem delu Jugoslovenskog pozorišnog festivala koji se održava u Užicu.

- Advertisement -