Međunarodni dan mladih obeležava se svake godine 12. avgusta, a inicijativa je potekla od Ujedinjenih nacija. Cilj je ukazati na značaj uloge mladih ljudi u društvu, podstaći mladi na organizovanje aktivnosti u cilju skretanja pažnje javnosti o svom položaju. Osim toga, ovo je jedinstvena prilika za sve koji imaju interes da se ujedine i osiguraju da mladi budu uključeni u donošenje odluka na svim nivoima.

Ovim povodom do sada su organizovane brojne akcije koje se odnose na interesovanja mladih, očekivanja njih samih ali i društva, razvijanju niza veština za osposobljavanje i preuzimanje vodećih uloga u različitim oblastima drušvenog delovanja…

U okviru aktivnosti povodom Međunarodnog dana mladih Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) organizuje prezentaciju Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji u 2020. godini danas, u sredu, 12. avgusta 2020. godine u Medija centru, sa početkom u 12 časova.

Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji se objavljuje četvrtu godinu zaredom, proizvod je istraživanja sprovedenog u periodu od maja do jula 2020. godine, a u okviru projekta Glas mladih u demokratskim procesima, koji realizuje Krovna organizacija mladih Srbije. Istraživanje je obuhvatilo desk analizu, fokus grupe (kvalitativno istraživanje) i upitnik (kvantitativno istraživanje).

Na konferenciji će govoriti:

  • Tamara Arsić, Beogradska otvorena škola
  • Samedin Rovčanin, Krovna organizacija mladih Srbije
  • Stefan Đorđević, Krovna organizacija mladih Srbije
  • Boban Stojanović, koautor izveštaja
Sportske igre mladih na Zlatiboru (Foto: Iz arhive UM)

Rad Krovne organizacije mladih Srbije podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Međunarodni dan mladih je prava prilika da se podsetimo tekstova koje smo na temu – mladi pisali na portalu Užicemedia.

U tekstu „Najbolji među najboljima“govorili smo o dodeli Vukovih diploma, nagrada i priznanja najboljim užičkim učenicima.

A kada je reč o uspešnim mladim Užičanima, tu su tekstovi o Urošu Tešiću, koji je tokom studija na ETF-u praksu sticao u Beogradu u „Majkrosoftu“ ali i u svetu, u Silicijumskoj dolini u SAD… Zatim, o Jani Ćirović, mladoj umetnici, koja je ove godine u neobičnim uslovima imala prvu svoju izložbu, Filipu Obradoviću, IT menadžeru, koji je, dok većina mladih i obrazovanih napušta Užice, odlučio da ostane.   

Pisali smo o mladim robotičarima koji su izborili mesto za takmičenje u dalekoj Kini. U timu mladih užičkih robotičara su bili osmakinja Dragica Gavrilović, šestaci Luka Majkić i Andrej Stevanović i njihov nastavnik informatike i računarstva Goran Bojović. U Kini su se našli u konkurenciji od oko deset hiljada takmičara iz Amerike, Portorika, Tajvana, Japana, Španije, Turske… Uspeh je samo njihovo pojavljivanje na ovom prestižnom takmičenju.

Uz pomoć saradnika govorili smo o nizu aktivnosti Osnovne škole „Dušan Jerković“ koji su uspeli da „otvore nove svetove, uz pomoć knjige i biblioteke“.

Pisali smo i o brojnim aktivnostima Unije studenata, mahom humanitarnog karaktera, vredi se podsetiti na reči profesorke dr Danice Grujičić: „Uz ovakvu omladinu Srbija ne mora da brine za svoju budućnost“.

Jedan od tekstova odnosio se na literatni konkurs manifestacije „Kikini dani“, u znak sećanja na Tijanu Petrović Kiku, užički srednjoškolci su pisali o zanimljivoj temi, više u tekstu „Različitost je bogatstvo…“ Ove godine prvi put su sva tri nagrađena rada učenica Medicinske škole iz Užica, prvo mesto osvojila je Marijana Nikolić, drugo Milica Luković i treće mesto Marija Ćebić.

- Advertisement -